STIER: BiH će biti u blokadi ako se ne izmijeni Izborni zakon

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

 

Zastupnik u Hrvatskom saboru i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Davor Ivo Stier istaknuo je kako prihvaćena rezolucija o BiH u prvi plan ističe trenutačno najvažniji prioritet, a to je izmjena Izbornog zakona bez koje je jasno istaknuto kako će zemlja zapasti u teško stanje blokade. 

 

 

– Najvažnije je da fokus ove rasprave nije otišao u pogrešnom smjeru. Istaknut je značaj izmjena Izbornog zakona, a posljedično i Ustava BiH. U tome smislu zastupnici iz Hrvatske pomogli su BiH, a pokazalo se kako su zahtjevi bh. Hrvata u pogledu legitimne zastupljenosti apsolutno opravdani – rekao je Stier Večernjem listu BiH.

Vlada FBiH i Vijeće ministara

On je objasnio kako je za BiH vitalno važno osigurati legitimno zastupanje, a što je isticano i u ranijim rezolucija koje su donošene i u Europskom parlamentu.

– Dok pozdravlja napredak načinjen u brojnim oblastima u BiH nakon prihvaćanja svojih preporuka 2025. (2013.), Parlamentarna skupština Vijeća Europe ostaje zabrinuta zbog izostanka napretka u oblasti reforme Ustava, ali i reforme Izbornog zakona, što prijeti političkoj stabilnosti zemlje – navodi se U Rezoluvciji Skupštine Vijeća Europe.

Na jednak način upozorava se i na opasnost od potpune blokade zemlje u slučaju da se ne izmijene odredbe Izbornog zakona sukladno presudi Ustavnoga suda, i to najkasnije šest mjeseci prije održavanja općih izbora.

– Parlamentarci su također istaknuli žurnu potrebu za provedbom odluke Ustavnoga suda BiH o sastavljanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prije održavanja izbora, dok s druge strane postoji ozbiljan rizik da će biti blokiran izbor Vlade na razini FBiH i države nakon predstojećih izbora. Oni su također izrazili žaljenje zbog toga što nacionalistička i etnička retorika još uvijek dominiraju političkim diskursom u zemlji – navodi se.

Posebnim problemom ističe se sam grad Mostar u završnom dokumentu rezolucije na koju su prihvaćena dva amandmana.

Smrtna kazna u RS-u

– Za Skupštinu je jako problematično što se ne može pronaći politička volja kod vlasti kako bi se okončalo situaciju po kojoj su građani Mostara onemogućeni izraziti svoje pravo na biranje predstavnika u Gradsko vijeće tijekom posljednjih osam godina – navodi dokument.

Vijeće Europe, čija je BiH punopravna članica dugi niz godina, ističe zabrinutost i zbog činjenice da Republika Srpska još uvijek nije ukinula odredbe Ustava po kojima još formalno postoji smrtna kazna, dok pak Federacija BiH nije promijenila odredbe o Instituciji ombudsmana koja je ukinuta 2008. godine. Istodobno, u četiri županije još uvijek nisu izmijenjene odredbe Ustava kako bi se zajamčio konstitutivan status Srba koji tamo žive.

Prihvaćen je i zaključak te izražena zabrinutost zbog nepoštivanja presuda Ustavnoga suda, posebice od vlasti u Republici Srpskoj, jednako kao i neprovođenje odluke koja se tiče samog grada Mostara. Izražava se zabrinutost i zbog teškoga stanja javnih medija i nedonošenja zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

One thought on “STIER: BiH će biti u blokadi ako se ne izmijeni Izborni zakon

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)