OBRNUTA LOGIKA: Nahvalio Komšića i optužio Čovića i Hrvate za rasizam

Vrijeme:3 min, 22 sec

 

Željka Komšića jako cijenim kao patriotu i Bosanca, ali njegova kandidatura u ovom kontekstu nije dobra jer će dati argument hrvatskim nacionalistima, kazao je akademik Esad Duraković tijekom gostovanja u “Novom danu” na N1.

 

Komentirajući najavu kandidature Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Duraković je ocijenio kako će taj potez dati “vjetar u leđa” hrvatskim nacionalistima.

– Vrlo ozbiljno i delikatno pitanje. Komšića jako cijenim kao patriotu i kao Bosanca, ali njegova kandidatura u ovom kontekstu nije dobra jer će dati argument hrvatskim nacionalistima koji će reći: Vidite, zato je potrebno mijenjati Izborni zakon. Trebalo je pustiti Čovića da tone. Bojim se da će kandidaturom Komšića doći do homogenizacije ekstremnog hrvatskog biračkog tijela. Po mome uvjerenju, Komšić nesvjesno pruža ruku spasa Čoviću – istaknuo je akademik koji je izjavom o ekstremnom biračkom hrvatskom tijelu potvrdio ono što mnogi njegovi istomišljenici misle. Naime, ponovno se pravdaju pričom da im etnički princip nije bitan, ali kad su Hrvati u pitanju o Hrvatima govore kao o ekstremimnim nacionalistima.

Prijedlog HDZ-a za izmjenu Izbornog zakona je izvan svake sumnje, kako je kazao Duraković, anahron, retrogradan, pripada davnoj eri rasizma i apsolutno neprihvatljiv.

Prijedlog HDZ-a je prijedlog HNS-a, krovnog političkog tijela u bh Hrvata. Duraković na ovakav način pokazuje patalošku mržnju prema Hrvatima i prema samoj državi BiH. Govoreći o retrogadnom i rasističkom zakonu, Duraković de facto priznaje da Ustavni sud smatra takvim. Naime, upravo je Ustavni sud taj koji odbacio sporne odrebe za način biranja izaslaniku u Domove naroda. Po Durakovićevoj logici – Ustavni sud BiH je rasistički. Ako je to tako, onda je i država BiH rasistička država.

– Idealno rješenje za BiH bi bilo ovo što Komšić govori – građanski sistem, da se ne bira pripadnik nacije nego građanin. Ta nesretna međunarodna zajednica nas je ustrojila da funkcioniramo kao etničko društvo, a ne građansko. Spas treba tražiti u građanskim, patriotskim opcijama – naveo je gost Novog dana.

Međunarodna zajednica ustrojila je BiH onako kako je moglo i bilo moguće. Etnički principi u BiH nisu takvi jer netko uvažava jedino njih, oni su takvi jer je etnička Bosna i Hercegovina jedina moguća. “Uvaženi” akademik ponovno ponavlja tipične bošnjačke spinove i tezu o tobož građanskoj državi koja bi prvo de iure, a zatim i de facto, bila nacionalna država Bošnjaka.

U nekoliko navrata HDZ BiH je otvoreno postavljao ultimatume, ukoliko se njihov prijedlog ne usvoji, pretvaranjem cijele države u Mostar.

Duraković je ocijenio kako političarima odgovara ovakvo stanje u BiH.

– Što smo mi siromašniji, oni su bogatiji i uspješniji, to su činjenice. Politika i moral ne idu pod ruku. Te prijetnje blokadom BiH, ili Federacije, kako hoćete, neka su vrsta trgovine. Ne nadam se da će to toga doći. Ono čega se ja plašim jeste da bi pod tim prijetnjama neki politički subjekti mogli popustiti hrvatskim, odnosno Čovićevim zahtjevima, jer ako sam dobro čuo, visoki predstavnik nudi neke kompromise. Ne možete imati kompromis sa segregacijom i rasizmom. Ne možete imati kompromis s dvije škole pod jednim krovom. Čović je izrazito negativna i licemjerna ličnost, ali moram i da kažem da se plašim kredibilnosti bošnjačkih političara. Bojim se da će u jednom trenutku popustiti pod Čovićevim zahtjevima – poručio je Duraković.

Ponovno ponavljanje najobičnijih bošnjačkih ekstremističkih teza o Bosni i Hercegovini kao državi koju bi HDZ učinio rasističkom. Tolika doza “patriotizma” izvire iz Durakovića da je u stanju izjaviti ovakve stvari. Izjednačavanje Čovića sa svim bh Hrvatima je jedna tipična rasistička izjava, a sto puta ponovljena priča o dvije škole pod istim krovom, uvijek je problem kad se radi o Hrvatima. Tamo gdje su hrvatska djeca većinska i gdje bi bošnjačka djeca trebala odustati od dvije škole pod istim krovom, tu se Durakoviću i sličnima nikad ne pojavi problem.

Bošnjačke elite nikako ne mogu i ne žele shvatiti da Čović i bh Hrvati nisu jedno. Čović je predstavnik politike koju Hrvati trenutačno žele. Ovakve izjave i teze bošnjačke akademske i političke elite BiH guraju u jarak propasti. Ako elita ovako misli, zamislite što će misliti običan narod.

 

Ivan Crnjac/Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

One thought on “OBRNUTA LOGIKA: Nahvalio Komšića i optužio Čovića i Hrvate za rasizam

  1. Sama riječ “rasist” je u zadnje vrijeme čudno u uporabi. Ako se tako nastavi, susjedi će zbog međe jedni druge nazivati rasistima. Ako ćemo reći da smo Slaveni, onda ne možemo jedni prema drugima biti rasisti – ako smo iste rase.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)