ŠTO SU DOGOVORILI HDZ I SDA? Bradara: Mi smo svoje ispoštovali, hoće li SDA znat ćemo u utorak

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

 

Na sastanku kolegija oba doma Federalnog parlamenta  dužnosnici HDZ i SDA međuostalim su dogovorili kako će HDZ-ovi zastupnici i izaslinici podržati Proračun FBiH za 2018., dok će u zamjenu SDA-ovi zastupnici uskratiti potporu SDP-ovu i DF-ovu prijedlogu zakona o Izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Federalnom parlamentu, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

 

Prvi dio dogovora već je ispoštovan budući je i glasovima HDZ-ovih zastupnika u Zastupničkom domu u srijedu, a  u Domu naroda u petak izglasan Proračun Federacije BiH za 2018.

Bradara: Test u utorak

-Mi smo svoje obećanje ispunili. Hoće li SDA, vidjet ćemo. Test će biti u utorak, kada bi se taj SDP-ov i DF-ov neustavni prijedlog zakona trebao naći na dnevnom redu Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, izjavila je u emisiji “Zrcalo tjedna” Naše tv predsjedateljica Doma naroda Parlamenta fBiH Lidija Bradara.

Sudeći po izjava zastupnika SDA u Federalnom parlamentu čini se da hoće.

Naime, Jasenko Tufekčić (SDA) dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hecegovine kazao je za N1 televiziju kako izborno zakonodavstvo nije u nadležnosti entiteta, pa tako ni Federacije BiH, već države BiH.

– Da su htijeli SDP i DF su mogli ponuditi riješenje za izmjene Izbornog zakona u Parlamentu BiH, ali to nisu učinil, već ga guraju u Federalni parlament koji za to nije nadležan. Žele izazavati sukob SDA s HDZ-om kako bi u izbornoj godini oni izvukli korist za sebe, kazao je Tufekčić.

SDP i DF sazvali sjednicu Zastupničkog doma

Zastupnici SDP-a i DF-a sazvali su izvanredno zasjedanje Zastupničkog doma Federalnog parlamenta za utorak, 23. siječnja, čime je po prvi put u povjesti najvišeg zakonodavnog tijela u FBiH iskorištena poslovnička mogućnost da zastupnici sazivaju sjednicu. Na predloženom dnevnom redu jedna je točka – prijedlog njihovog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Edin Mušić (SDA) za Vijesti.ba pojasnio je da je ova mogućnost propisana u jednom članu Poslovnika, ali da detalji u vezi s tom sjednicom, poput toga kako će izgledati njeno vođenje, nisu precizno definirani.

Stoga, kako ističe, potrebno je do 23. siječnja razjasniti tehničke detalje.

Mušić: SDP i DF su agresivni, žele generirati dodatnu krizu u Federaciji BiH

Osvrćući se na sam čin sazivanja sjednice, Mušić (SDA) kaže da su zastupnici SDP-a i DF-a napravili agresivan pristup.

“Moja procjena je da su htjeli generirati dodatnu krizu u FBiH, kako bi se čak ušlo u neproračunsko stanje, odnosno u odluku o privremenom financiranju, te potpunu političku destabilizaciju FBiH”, zaključio je Mušić.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović nazvao je, pak, protuustavnim činom prijedlog Zakona o izbornim jedinicima i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili SDP i DF.

Martinović: Protuustavni čin

-Više je nego jasno i ustavno i pravno i politički da je upućivanje jednog takvog zakona u Federalni parlament protuustavan čin. Ako će entiteti donositi takve zakone onda čemu služi Izborni zakon Bosne i Hercegovine?, upitao se Martinović komentirajući za Hrvatski Medijski Servis inicijativu SDP-a i DF-a.

Podsjetimo, SDP-ov i DF-ov prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu F BiH predviđa da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih ako takav postoji u županijskoj skupštini, što je odredba Izbornog zakona BiH koju je kako protuustavnu poništio Ustavni sud BiH, a da se Klub Srba, ukoliko nema dovoljno srpskih zastupnika u županijskim skupštinama popunjava sa stranačkih lista na kojima su srpski zastupnici imali najveći broj glasova. Uz to SDP i DF tako su iskreirali raspored mandata da bi zastupnika koje bi birali hrvatski birači u Zastupničkom domu bilo manje nego sada, a bošnjačkih više, upozoravaju pravni stručnjaci.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)