Beskrupulozne laži “intelektualnog hohštaplera”

Vrijeme:4 min, 31 sec

 

 

Čovjek kojeg je jedan od sarajevskih intelektualaca (dr. E. K.), ime poznato autoru teksta, nazvao “intelektualnim hohštaplerom” već godinama stječe medijsku slavu služeći bošnjačkoj politici dekonstituiranja Hrvata, piše u redakcijskom osvrtu Hrvatski Medijski Servis.

 

Gestikulacijama, pri čemu posebnu ulogu, kao rekvizit, imaju naočale, efektnim rečenicama, zasnovanim na netočnim premisama, Kukić, propali SDP-ov mandatar, nastoji ostaviti dojam neovisnog intelektualca, objektivnog analitičara. No, iole upućene u ono o čemu govori lako i brzo shvate kako se radi o beskrupuloznom lažovu, koji, da njegova nemoralnost, pokvarenost, bude veća laže u službi velikobošnjačke politike podjarmljivanja vlastitih mu sunarodnjaka. I to dobro naplati, ako ni čim drugim, a ono “medijskom slavom”.

Komentirajući za jedan sarajevski portal posjetu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović BiH, Kukić, koji je do jučer u javnim istupima ponavljao kako “tu gospođu ne shvaća ozbiljno” sada izriče pohvale za njen sarajevski istup “ne mješanja u unutarnje stvari BiH”.

Kukića, kao i ostale političke Bošnjake, bi veselilo da Hrvatska, kao u vrijeme Mesića i Račana, okrene glavu, kako bi sarajevska politička elita, u miru, Hrvate pretvorila u bošnjačke podanike, slične njemu.

No, ne hvali Kukić Kolindu samo zbog toga. Ako joj se, već nema što zamjeriti, onda treba iskonstruirati umjetni sukob između nje i Čovića, izmišljajući navodne oprečnosti u pristupu Hrvatima u BiH između predsjednice Hrvatske i lidera Hrvata u BiH Dragana Čovića.

-Što se, pak, Čovića tiče, to je sasvim druga priča. On je, nema dvojbi, pokušao iskoristiti i zadnji kredit kako bi izmijenio izborni zakon, barem u onom dijelu koji njemu osobno jamči opstanak u fotelji člana Predsjedništva. Nažalost, on to čini na način da nudi rješenje koje i postojeću razinu diskriminacije među Hrvatima unutar BiH pojačava. Pri tome, da budem krajnje precizan, mislim na Hrvate sjeverno od Ivana, dakle Hrvate Središnje Bosne i svih drugih dijelova Federacije, ali i Hrvate iz RS. Ili još konkretnije, njega zanima samo dvadesetak posto hrvatskog biračkog tijela nad kojim ima apsolutnu kontrolu, i s kojim može ostvariti svoje dugoročne, ali i dugoročne interese svoje interesne grupe, veli Kukić.

Ono što je za Kukića, koji lije “krokodilske suze” za Hrvatima, nedvojbeno, za iole upućene je gola laž, koju on izgovara, bez trunke grižnje savjesti, kako bi se uklopio u sarajevsku propagandu. Naime, prijedlog izmjena Izbornog zakona, kojeg je predložio HNS, a već usvojio Dom naroda Parlamenta BiH, ništa ne jamči Čoviću, već Hrvatima u BiH, kao i drugima, da će biti srazmjerno predstavljeni u Domu naroda i da će biti uvaženo ono što većina njih iz FBiH odluči birajući člana Predsjedništva BiH.

Kukić ili ne zna, ili namjerno laže da je HNS-ovim prijedlogom izmjena Izbornim zakonom predviđeno da se iz Središnje Bosne biraju 4 izaslanika u Hrvatski klub Federalnog doma naroda, kad kaže da Čovića ne zanimaju Hrvati sjeverno od Ivana. Tobožnji dušebrižnik sarajevskih, goraždanskih i bihažkih Hrvata Kukić bi da bude sve po starom, da Bošnjaci iz tih županija i dalje biraju izaslanike u hrvatski klub Federalnog doma naroda, pa kad izaberu Hrvata Edina Fejzića, e to bi bilo nediskriminirajuće.

Kukić veli, kako Čovića zanima samo dvadesetak posto hrvatskog biračkog (Od Stoca do Livna) “nad kojim ima apsolutnu kontrolu, i s kojim može ostvariti svoje dugoročne, ali i dugoročne interese svoje interesne grupe”.

S obzirom da je Hrvata u BiH, prema crkvenim podacima, oko 400.000 od čega hrvatsko biračko tijelo broji 300 tisuća, pri čemu je prosječna izalaznost na izbore oko 55 posto, po Kukićevoj računici hrvatsko biračko tijelo koje zanima Čovića je 60.000 Hrvata.

Čović je na prošlim izborima, za hrvatskog člana Predsjedništva osvojio 128.053 glasova, više nego dvostruko od Kukićeve procjene Čovićeve ciljne skupine glasača i jednako su ga podržali i Hrvati s južne i sa sjeverne strane Ivana, od Neuma preko Srednje Bosne do Orašja, što je lako provjerljivo i dokazivo.

A koliko Čovića nije briga za Hrvate u Republici Srpskoj, ili drugim djelovima FBiH dovoljno govori kako je angažmanom njegova ministra u Vladi RS Davora Čordaša do sada u tom entitetu obnovljeno više od 5.000 domova za hrvatske povratnike, te da gotovo nema  mjesta u FBiH gdje Hrvati žive da nije bio i pomogao ako je i koliko mogao.

No, unatoč svemu Kukić, kad je riječ o Izmjenama Izbornog zakona, ne vjeruje da “na plodno tlo, što se svjetskih centara moći tiče,  mogu pasti i Čovićeve, a i priče njegove interesne grupe, o legitimnosti narodnog predstavljanja kojima se često operira”. Jer, veli, upućeni Kukić, “svjetski demokratski standardi se ne temelje na toj vrsti legitimiteta nego na onom koji polazi od jednakog prava svakog građanina”.

Jedanko pravo svakog građanina, primjenjje se, da podučimo Kukića, u izboru zastupnika za Zastupnički ( građanski) dom, a ovdje je riječ o izboru izaslanika za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, po Ustavu BiH, nacionalno koncipirane institucije vlasti, u kojima, po presudi Ustavnog suda BiH, treba poštovati načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda, kao nadkrovljujuće ustavno načelo.

Ono što Kukić tumači kako svjetske standarde su zapravo standardi njegovih sarajevskih političkih gazda za čiji interes “intelektualni hohštapler” Kukić laže. Svjetski i europski standardi su, međutim, ono što je zapisano i u Rezoluciji Europskog parlamenta koja govori o potrebi da se pri “institucionalnim reformama vlasti u BiH vode načelima federalizaciji i legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda”.

Što se, pak, Kukića tiče, on za tu Rezoluciju vjerojatno nije ni čuo, a kamo li ju pročitao. Da jeste možda bi nešto iz nje naučio. Pa se, kod ozbiljnog svijeta, ne bi sramotio.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

12 thoughts on “Beskrupulozne laži “intelektualnog hohštaplera”

  1. Ljigavi Granic sinoc u Otvorenom rece kako je posjet bio pomno isplaniran i kako KGK nije odjednom, iznenada odlucila posjetiti Ahmice, te kako u Tursku nije isla radi Izbornog zakona. Spomenula ga kao jest, ali nacelno. Kad se pogleda tko sve hvali ovaj posjet KGK BiH, tko pusta sve Bakirove izjave i kako su oblikovane u predstavljanju njega kao prijatelja, te razgovor s Visokim predstavnikom onda bi mogli drzati izglednom pricu koja ovdje vec kruzi, da toboznji napori koji dolaze iz RH, a kod gotovo svih aktera je evidentno nedovoljno poznavanje problema, idu ka tomu kako do izmjena Izbornog zakona nece doci ali da ce Visoki predstavnik nametnuti svoja rješenja koja ce biti plod „kompromisa“ (sto on stalno ponavlja), cime ce se zanemariti
    odluka Ustavnog suda. Kod odluke US nema kompromisa. Izborni zakon se mora izmijeniti u skladu s tom odlukom.

    1. Jedino što sam ja mogao vidjeti u ovom posjetu Predsjednice BiH je to da se ona došla ispričati u Sarajevo.
      Stekao sam dojam da ju je ljigavac Granić savjetovao da obvezno posjeti Ahmiće,a kada je već to učinila,onako reda radi,posjetila je i Križančevo selo.
      Ako se ovako nastavi,idući njezin posjet će trajati naj manje mjesec dana.
      Jer kakva je to iskrenost u osudi zločina ako ne posjeti svaki mezar i svaki spomenik stradalim pripadnicima tzv.ABiH ?
      Ako je već posjetila Ahmiće i Križančevo selo,zašto Bakiru Izetbegoviću nije otvoreno predbacila da su počinitelji zločina u Ahmićima otkriveni,suđeni i osuđeni,za razliku od onih koji su počinili zločin u Križančevu selu?
      I opet smo čuli onu iritirajuću i otrcanu frazu da će “Hrvatska podržati svaki dogovr predstavnika sva tri naroda”.
      Bitno je da je ona ponovno “Kraljica Balkana”.

      1. Savjetnik Granic u Otvorenom dva puta rece “Bosna” cime vise i neskriva svoje opredjeljenje mantrajuci floskule. Kad i KGK to krene ponavljati necemo se cuditi. Americki poslusnici. Ako nakon mostarizacije Visoki opet nametne neku novu platformu, ZG nece prstom mrdnuti – jer to ce biti “kompromis”. Reci ce kako podrzavaju svaki dogovor predstavnika tri naroda i kako se zalazu za euroatlanske integracije i te kako su oni prijateljska drzava blablabla.

        Drzavnika ni na vidiku!

          1. Isto mislimo. 🙂
            Onaj tko iole prati stanje ovdje zna koliko dugo se vec priprema nova platforma i kako se ne odustaje od ukidanja zupanija.

            S ovim posjetom je KGK prihvatila nametnutu kolektivnu krivnju iz cega proizlazi kako Bosnajci mogu da nas gaze uz blagoslov Anerikanaca.

            Na nebuloze “sveznajuceg” Maksa koji slijepo obozava HDZ, koji podmece, izmislja i klevece bez dokaza, nema smisla trositi dragocijeno vrijeme.

          2. E sada se ja opet moram vratiti na Milanovićevu Vladu,svjestan da riskiram optužbe od strane nekih komentatora da sam simpatizer SDP-a i samog Milanovića.
            Ali uvijek ću iznositi činjenicu da prošla “platformaška vlada” nije imala podršku od Milanovića što je razbjesnilo i razočaralo Lagumdžiju i Komšića koji su u Sarajevu slavili Milanovićevu pobjedu.
            Tim postupkom,Milanović ih je javno osramotio i od tada počinju problemi na relaciji Sarajevo-Zagreb-Sarajevo.
            I SDA,koji je do tada sve činio u rukavicama počeo je javno zastupati majorizaciju Hrvata,protiviti se izgradnji Pelješkog mosta,dizati optužnice protiv pripadnika HVO-a i sve glasnije izražavati svoje radikalne stavove,javno Hrvatsku proglašavati agresorom itd…
            Čega se ja bojim?
            Bojim se upravo ovoga “kompromisa” koji se spominje nakon posjeta KGK Sarajevu i učešća Hrvatske u njemu.
            A sve ove izjave od strane KGK i Bakira Izetbegovića koje smo čuli u protekla dva dana,upućuju upravo na to.

          3. Znam kako ni tebe nije briga sto neznalice misle i kakve nam etikete dijele, ili profesionalni trolovi koji po zadatku nase pisanje proglasavaju raznoraznim stilovima.
            Mladog Marijana isto pokusavaju oblatiti kad iznese istinu i za MOST i SDP. Cinjenice su cinjenice.

            KGK ce imati zadatak da “smiri” Hrvate kad se nametnu taj “kompromis” koji ce biti u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda. Buduci je kraljica Balkana (OMG!!!), koja sve cesce koristi termin “nacionalna manjina” za nas.

          4. Da,taj isti zadatak je Jandroković obavio uspješno kao Ministar vanjskih poslova u Kosoričinoj Vladi,i bio nagrađen nekim priznanjem za to.
            Savjetnik KGK je Mate Granić,koji je još gori i od samog Jandrokovića.
            I šta sada očekivati?
            Neku povelju,ili bolje rečeno neku novu ahdnamu kojom će nam se priznati da nismo Nacionalna manjia a sve nastaviti po starom.
            I od nas se očukuje da to prihvatimo i u tome vidimo interes i brigu Hrvatske za nas.

          5. Oni koji su skloni slijepom obozavanju i nisu sposobni vidjeti siru sliku, te koje ne zanima istina i ne vode brigu o strateskim intersima RH ce im pljeskati i dizati u nebesa.
            Mi to necemo prihvatiti, nikad necemo biti bosanci katolici vec jedino i iskljucivo HRVATI, s legitimnim zahtjevima koji se garantiraju medjunarodnim dokumentima i borit cemo se SAMI!

          6. Slažem se,samo SAMI.
            A naj prije zamoliti Zagreb da nas više ne “spašava” i krenuti u “obračun” s ovdašnjim političarima i prisiliti ih da konačno,javno iznesu ciljeve od kojih nećemo odustati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)