PARLAMENT BiH: Oštra rasprava o Izbornom zakonu, Bošnjaci tvrde da su oni ugroženi

Vrijeme:2 min, 14 sec

 

 

Odluka Ustavnog suda BiH poziva  na opće načelo demokracije, a prema kojem jedan narod drugom ne bira političke predstavnike, naglasila je danas  predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto (HDZ-HNS) tijekom rasprave o promjeni Izbornog zakona, javlja izvjestitelj Hrvatskog Medijskog Servisa.

 

Naime, prva točka dnevnog reda bio je prijedlog HNS-a o izmjenama Izbornog zakona o kojem se raspravljalo i na posljednjoj prekinutoj sjednici uoči blagdana, a nastavak sjednice i rasprave nije donio pomake.

Drugim riječima hrvatski pozivi za uvažavanjem legitimnog predstavljanja kada je riječ o Domu naroda i Predsjedništvu BiH i danas su na sjednici Zastupničkog doma ostali bez razumijevanja bošnjačkih zastupnika. Krišto je, također, podsjetila kako je BiH demokratska država, a u kojoj se demokratsko odlučivanje mora ostvarivati legitimnim političkim predstavljanjem i izborom onih koje predstavlja i čije interese zastupa. S druge, pak, strane bošnjački zastupnici i danas su pokazali kako ne odustaju od svojih pozicija.

Zastupnik DF-a Damir Bećirović kazao je kako je prijedlog HDZ-a diskriminirajući te kako je te promjene u takvom obliku nemoguće usvojiti. Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka, pak, naveo je kako je Bošnjacima potrebna ravnopravnost te da su oni najugroženiji narod u BiH, spominjući pritom HNŽ, HBŽ, Posavsku županiju i RS. Na to mu je replicirala Diana Zelenika koje je kazala kako joj je čudna formulacija koju koristi Sokolović te kako joj je čudno da su Bošnjaci, koji su četiri puta brojniji od Hrvata, ugroženi. Nakon okončanja rasprave prešlo se na druge točke dnevnog reda, a nakon što završi rasprava o njima očekuje se i glasovanje, pa tako i o hrvatskom prijedlogu izmjene Izbornog zakona.

Podsjećamo, članci Izbornog zakona koji govore o popunjavanju klubova stavljeni presudom Ustavnog suda BiH, su izvan snage, a među njima i onaj koji kaže kako svaka županija mora dati najmanje jednog predstavnika svakog od naroda u Dom naroda. Prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je izradio Hrvatski narodni sabor i koji je dobio potporu na Domu naroda Parlamenta BiH donosi novi način izbora izaslanika u federalni Dom naroda, a  radi se o rješenju koje bi zajamčilo ostvarivanje legitimnog predstavljanja što je izuzetno bitno za hrvatski narod koji bi na ovaj način povratio amandmanima visokog predstavnika Petritscha narušenu konstitutivnost.

Osim toga, novo zakonsko rješenje donosi i drugačiji izbor dvojice članova Predsjedništva BiH koji dolaze iz Federacije na način da se u Federaciji kao jednoj izbornoj jedinici organiziraju izborna područja A, B i C u kojima bi bile općine s bošnjačkom i hrvatskom dvotrećinskom većinom, kao i općine u kojima nema dvotrećinske većine, a cilj je doći do rješenja kojim će Hrvati moći birati svojeg legitimnog predstavnika u ovu instituciju, odnosno spriječiti izborni inženjering.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)