Sv. Silvestar I., Silvestrovo

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

 Na zadnji dan građanske godine, na Staru godinu, Crkva slavi blagdan svetoga pape Silvestra.

 

On je ušao i u našu staru hrvatsku božićnu popijevku “Narodi nam se Kralj nebeski”, koja pjeva: “Silvestar papa k njim se pridruži (svecima koje slavimo kroz božićnu osminu), koga na nebesih okruniše.”

Današnji svetac živio je u razdoblju progona i ubijanja kršćana i razdoblju Milanskog edikta kojim je kršćanstvo dobilo slobodu. Godinu dana nakon Milanskog edikta tj. 314. izabran je Silvestar za papu kao 34. nasljednik sv. Petra. Svi njegovi prethodnici na papinskoj stolici bili su mučenici, iako svaki ne umire izravno od pretrpljenih muka.

Kad je Crkva izašla iz katakomba, započela je s gradnjom svojih crkva i bazilika, prostora za bogoslužje. No, još važnije od toga bila je nutarnja izgradnja na koju se sveti papa Silvestar dao čitavim srcem. Za njegova pontifikata održan je i prvi opći sabor u Niceji 325. godine koji je osudio arijevsko krivovjerje. Pun zasluga za Crkvu umro je sveti papa Silvestar 31. prosinca 335. Njegove relikvije se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu.

Stara je godina, Silvestrovo, dan je to kada se prisjećamo svega što je bilo baš u toj godini, a 2017. svaki od nas pamtit će po nečemu osobnom. Ono dobro zadržat ćemo u srcu, ono loše probat ćemo zaboraviti. No, zahvalni smo na svakom danu Gospodinu, jer  jako je puno malih stvari s kojima živimo, a o njima gotovo i ne razmišljamo, iako su to posebni darovi Božji.

Tradicionalnom misom zahvalnicom, Te Deumom (Tebe Boga hvalimo), Crkva obilježava završetak građanske godine.

Pjevajmo danas „Oče naš“, najljepšu zahvalu Bogu u zajedničkoj molitvi.

Laudato.hr /http://laudato.hr/

 

Sveti Silvestar I
papa
(314. – 335.)

papa

Sveti Silvestsar, papa – rodom je Rimljanin, proživio je progone kršćana za careva Aurelijana i Dioklecijana, ali je doživio i slobiodu kršćanstva po caru Konstantinu. Godinu dana nakon Milanskog edikta, to jest god. 314., izabran je Silvestar za papu kao 34. nasljednik Svetoga Petra, prvog pape. Svi njegovi prethodnici na Petrovoj stolici bili su mučenici, iako nije baš svaki umro izravno od pretrpljenih muka.  Crkva ih slavi kao mučenike jer su živjeli u doba mučeništva, jer su mnogo za nju pretrpjeli, a većina i umrli. Kad je Crkva izišla iz katakomba, započela je s gradnjom svojih bazilika i hramova, veličanstvenih prostorija za bogoslužje. No, još važnije od toga bila je nutarnja izgradnja na koju se sveti papa Silvestar dao čitavim srcem.                                                                                                                                          Car Konstantin 320. godine na Vatikanskom brežuljku postavlja nad grobom temelje crkvi Svetog Petra; postavlja temelje bazilike nad Svetim Grobom u Jeruzalemu. Konstantinova majka Sveta Jelena gradi crkvu Kristova rođenja uBetlehemu; u Trieru, kraljevoj palači, gradi se dvostruka crkva.

Papi Silvestru pripisuju se zasluge za gradnju crkava: Svete Agneze, Svetog Lovre i Svetog Pavla van zidina.

Pitanje donatista se ponovo raspravlja na rimskoj sinodi. Jednim pismom se biskupi obraćaju papi Silvestru s puno poštovanja, ali i žaljenja što on nije bio nazočan – dakle nije sudjelovao u  zaključcima. Još važniji događaj tijekom Silvestrovog pontifikata i vladavine Konstantina bio je ekumenski koncil u Niceji (blizu Nkomedije).

Nicejski koncil je događaj od posebne važnosti. Povod je arijanska hereza. Arije, prezbiter Aleksandrijske Crkve, negira vječnost Riječi, a Krista smatra običnim stvorenjem, a ne Sinom Božjim. Na koncil su i pozvani svi biskupi, kojima je Konstantin omogućio prijevoz. Koncil je započeo 25. svibnja 325.godine u nazočnosti samoga cara Konstantina. Sudjelovalo je oko 270 biskupa – uglavnom iz istočnih pokrajina. Iz zapadnih krajeva je bio nazočan jedan biskup iz Kalabrije i dva rimska svećenika. Papa Silvestar zbog starosti nije bio  na koncilu Koncil je trajao mjesec dana i završio rad potpunom osudom arijanizma i Srijevih sljedbenika. Sudionici su formulirali Nicejsko Vjerovanje kojim se utvrđuje Božanstvo Isusa Krista.  “…Jedinorođeni Sin Božji, rođen od Oca prije svih vjekova, Svjetlo od Svjetla, pravi Bog od pravog Boga, opđen, a ne stvoren, istobitan s Ocem.-“

Izgleda da je papa Silvije prvi nositelj tijare. Umire žalostan zbog novog jačanja arijanizma i zbog Konsttatinoviih uplitanja u crkvenu hijerarhiju. . Pun zasluga za Crkvu umro je sveti papa Silvestar 31. prosinca godine 335. Službeno je proglašen zaštitnikom od gube.

Sveci.net/http://sveci.net /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori