Saborski zastupnik H. Zekanović uputio prijavu: RH je izložena obliku hibridnog djelovanja

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Cyber djelovanje protiv osoba koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu predsjednice i predsjedniku Vlade RH

 

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović podnio je 4. prosinca SOA-i, MUP-u i Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost prijavu radi sustavnih napada na slobodu govora SOAu RH kroz blokiranje pojedinih internetskih stranica, posebice na socijalnim mrežama.

Od 29. studenoga traju najveći cyber napadi, navodi u svojoj prijavi Zekanović, koji zbog svoje učestalosti i razine djelovanja predstavljaju ozbiljni sigurnosni problem. Naime nakon donošenja presude „Hrvatskoj šestorki“ u Haagu gotovo sve objave koje su korisnici društvenih mreža postavili na svoje profile, a ticale su se gore navedenih bile su na udaru nepoznatog/ih cyber napadača. Teško je točno procijeniti koliko je korisnika društvenih mreža bilo na udaru cyber napadača, ali s obzirom na važnost događanja u Haagu i na broj korisnika društvenih mreža pretpostavljam da se radi o stotinama tisuća.

Uloga Interneta danas postaje sve važnija u kreiranju društvenih i sigurnosnih procesa, s obzirom na ovisnost društava i pojedinaca o internetu i informacijskoj tehnologiji. Ovakvi napadi u kibernetičkom prostoru, bez obzira na motive, sve više ugrožavaju pojedince, organizacije i državu. RH je očito ovaj put bila izložena obliku hibridnog djelovanja koje sadrži elemente nekonvencionalnog, asimetričnog i kibernetičkog Kolinda Grabar Kitarovićdjelovanja s ciljem iskorištavanja ranjivosti, slabljenja hrvatskog suvereniteta i neovisnosti, potkopavanja demokratskih vrijednosti i sloboda.

Bitno je naglasiti da je ovo cyber djelovanje bilo isključivo usmjereno na objave i osobe koje su izražavale stav identičan ili sličan stavu Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske pa tako ovi napadi imaju još veću opasnost po sigurnost Republike Hrvatske. Svako ovako buduće djelovanje može eskalirati do razmjera koji mogu ozbiljno ugroziti sigurnost Republike Hrvatske.

Izražavam ozbiljnu sumnju da se radi o hibridnom napadu kojim se ugrožava nacionalna sigurnost s obzirom da je svim građanima Republike Hrvatske Ustavom zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te se zabranjuje cenzura. (članak 38. Ustava Republike Hrvatske), te da je nužno detektirati njegova izvorišta.

Strategija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske (NN 73/2017) ovakvo djelovanje navodi kao iznimnu opasnost, te predlažem hitno postupanje, jer intenzitet i broj napada sugeriraju da se radi o dobro organiziranim skupinama, kaže se na kraju prijave.

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

4 thoughts on “Saborski zastupnik H. Zekanović uputio prijavu: RH je izložena obliku hibridnog djelovanja

    1. Neki razvikani hrvatski domoljubi nisu skupili hrabrost pojaviti se cak niti na komemoraciji heroja gen. Praljka.

      Kako statistika pokazuje neki id tih razvikanih domoljuba u svojstvu zastupnika u Saboru u cijeloj ovoj godini javili su se za rijec cak jedan put.

      1. Smrc, smrc,….nemoj tako,….imaju Glasnovica kao smokvin list, a koji ima amneziju, pa se ne sjeca vise koliko mu je Busica poginulo i ranjeno od Armije…..bitno je o komunizmu, ne postoji Armija ni mudzahedini.
        Ne znam samo kako misli opet ovdje traziti glasove, opet ce mu HDZ biti kriv, a ne on, ni platformasi, ni unitaristi.
        Sve sam uvjerenija kako je necim ucjenjen ili je prolupao totalno.

        1. Glasnović je izgubio žice.
          Njemu su izbornu promidžbu radili srajaevski kolaborateri.

          Dođe mi ga žao.

          Jest vojnik, nem tu šta, ali je političar za k… kutlaču.

          Žico od popucanih glasova vrati se u vojnike, nemoj vojnika zajebavati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)