Na pitanje o najavi tužbe bošnjačkih logoraša, premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas u Mostaru kako ovo nije presuda koja se odnosila na odgovornost države te ne vidi na koji bi se način iz toga mogao naći pravni temelj za takve procese, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Podsjetio je kako su u odgovoru Haškog suda 2016. dobili poruku da Međunarodni kazneni sud nije sud koji sudi državama, već pojedincima. Zbog toga i u odgovoru na taj zahtjev stoji da nije utvrđena nikakva odgovornost dužnosnika tadašnjeg vrha RH.

Čović je javno  pozvao sve logoraše, bez obzira u čijem su logoru bili, da tuže BiH.

-Jer sve što se događalo u BiH na kraju je ugrađeno u BiH koju prepoznajemo kroz daytonsku BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, sve logoraše Hrvate koji su podsjećam bili u 331 logoru Armije BiH, kao i sve logoraše Srbe i obrnuto. BiH mora naći standard kako pomoći tim ljudima i kompenzirati žrtvu i patnju, kazao je on.

 

M.I/HMS/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.