ODVJETNICA GENERALA PRALJKA: Više nego do sada treba skupljati dokaze o zločinima nad Hrvatima u BiH

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

 

Nika Pinter, odvjetnica preminulog generala HVO-a Slobodana Praljka, u izjavi za Dnevnik.ba, kazala je kako sažetak drugostupanjske preduse pokazuje da 13 godina rada i podnošenja dokaza nisu našli odraz u presudi.

 

“Ne mogu komentirati drugostupanjsku presudu jer je nisam pročitala. Jedino što nam je iz sažetka vidljivo jest da rušenje Starog mosta nije ratni zločin i da nema kaznene odgovornosti za opravdati vojni cilj, ostalo tek kada pročitam presudu”, izjavila je Pinter za Dnevnik.ba.

Odgovarajući na pitanje, postoji li mogućnost revizije postupka, Pinter je kazala, kako se time još nije bavila, ali mogućnost revizije postoji pod točno određenim okolnostima.

Pinter je, odgovarajući na pitanje, kako će se odraziti potvrđivanje udruženog zločinačkog pothvata i međunarodnog oružanog sukoba na pripadnike HVO-a u BiH, kazala kako će se pravosudni progon pripadnika HVO-a u BiH nastaviti i dalje, jer je počeo nakon prvostupanjske presude.

“Više nego do sada treba skupljati  dokaze za prezentiranje činjenica o zločinima nad Hrvatima, ova presuda ne abolira zločine Armije RBiH, oni i dalje nisu procesuirani, a počinjeni su”, navela je Pinter.

Pinter, također, smatra kako ne treba sjediti i jadikovati nad sudbinom nego sudskim postupcima pokazati stvarno stanje i prezentirati činjenice.

“Da je postojala ofanziva Armije RBiH proizlazi i iz optužnica podnesenih u Tribinula, presuda po tim optužnicima, Hadžihasanović, Delić, Halilović”, navela je Pinter.

Istaknula je i kako se ne smije dozovliti prekrajenje povijesti, kao ni to da se Hrvati u BiH pomire s takvim prekrajanjem.

“Kazneni postupcima nad počiniteljima zločina nad Hrvatima su nužni, ali za razliku od postupaka protiv pripadnika HVO-a, trebalo bi inzistirati na postupcma protv izvršitelja zločina. Žrtve zaslužuju da se saznaju imena njhovih ubojica  mučitelja, žrtve ne traže nasumično izabrane osobe, već izvršitelje zločina”, smatra Pinter.

Zaključila je i kako se kao pravnica, nikada ne bi mogla pomiriti s osudom osoba koja nije stvarni počinitelj bilo kojeg kaznenog djela, pa tako i  ratnog zločina.

Nika Pinter 14 godina je pred Haaškim Tribunalom branila generala HVO-a, Slobodana Praljka. Slobodan Praljak neko vrijeme bio je načelnik glavnog stožera HVO-a. Drugostupanjskom presudom potvrđena mu je kazna od 20 godina zatvorske kazne. Praljak se Sudskom vijeću obratio rječima kako “nije ratni zločinac i da se prijezirom odbacuje njihove tvrdnje”. Nakon toga popio je otrov od kojeg je, 29. studenog 2017. godine, preminuo./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)