Istanbulsku konvenciju treba odbiti, jer ako se prihvati, udruge poput CESI vladat će ne samo državom, nego i školama i vašim domovima.

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

 

Neki mali isječci:

Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju. To uključuje kategorije pojedinaca kao što su transrodne ili transseksualne osobe, transvestiti i ostale skupine osoba koje ne odgovaraju onome što je društvo utvrdilo da pripada kategorijama “muško” ili “žensko”

S jedne strane, zahtijeva od Stranaka da osiguraju da se rodna perspektiva ne primjenjuje samo u izradi mjera u implementaciji Konvencije, nego i pri evaluaciji njihovog učinka. To znači da se procjena učinka roda mora provoditi u stadiju planiranja svake mjere koju Stranka poduzima u implementaciji ove Konvencije. To nadalje znači da se tijekom stadija evaluacije od Stranaka zahtijeva da odrede postoji li rodna razlika u učinku odredaba.

Ovaj članak zahtijeva od Stranaka Konvencije da aktivno potiču i podupiru rad tih predanih nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva. To znači omogućiti im da obavljaju svoj posao na najbolji mogući način. Iako se članak 9. odnosi samo na nevladine organizacije i civilno društvo aktivno u borbi protiv nasilja nad ženama, to ne bi trebalo spriječiti Stranke u koraku dalje i pružanju potpore radu koji provode nevladine organizacije i civilno društvo koje se usredotočuje na obiteljsko nasilje u širem opsegu.

Obveze sadržane u stavku 1. temelje se na uvjerenju priređivača Nacrta da na postojeće obrasce ponašanja žena i muškaraca često utječu predrasude, rodni stereotipi te običaji i tradicije koji su rodno polarizirani. Od stranaka Konvencije stoga se zahtijeva da poduzmu mjere nužne za promicanje promjena u mentalitetu i stavovima. Svrha ove odredbe jest da se utječe na srca i umove pojedinaca koji svojim ponašanjem pridonose održavanju oblika nasilja koje pokriva opseg ove Konvencije.

Stranke će osigurati provedbu odredaba ove Konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status.

Članak 6. – rodno osjetljive politike Stranke će uključiti rodne perspektive u provedbu i procjenu učinka odredaba
ove Konvencije te promicati učinkovitu provedbu politika ravnopravnosti žena i muškaraca te osnaživanje žena.

 

 

 

Uredništvo Hrvatsko nebo

 

One thought on “Istanbulsku konvenciju treba odbiti, jer ako se prihvati, udruge poput CESI vladat će ne samo državom, nego i školama i vašim domovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)