Komentar članka Dore Kršul „Međunarodne recenzije potvrdile: Jokić i suradnici izradili kvalitetne dokumente u Cjelovitoj lurikularnoj reformi”

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

 

http://www.srednja.hr/novosti/hrvatska/medunarodne-recenzije-potvrdile-jokic-suradnici-izradili-kvalitetne-dokumente-cjelovitoj-kurikularnoj-reformi/

 

 

Komentar članka Dore Kršul „Međunarodne recenzije potvrdile:
Jokić i suradnici izradili kvalitetne dokumente u Cjelovitoj lurikularnoj reformi”

 

Članak Dore Kršul zorni je primjer koliko nisko može pasti samopoštovanje kada čovjek, a pogotovo novinar, želi biti pristran i iznositi u javnost poluistine i neistine, kako se navodi:  U članku se ne iznose točni podaci o međunarodnim institucijama, koje su dale mišljenje da je CKR, koji je izradila Ekspertna radna skupina na čelu s Borisom Jokićem, „kvalitetan“, nego se samo navode zemlje u kojima je to rađeno: Austrija, Velika Britanija i Estonija. Time je onemogućena svaka provjera vjerodostojnosti te informacije.

 

  • Neistinita je tvrdnja da kritičari CKR-a ističu neprovedivost metodologije CKR-a kao njezin krucijalni nedostatak. Istina je da kritičari glavnim nedostatkom pri izradi CKR-a smatraju PRISTUP IZRADI CKR-A BEZ ANALIZE POSTOJEĆEG STANJA, ŠTO JE OSNOVNO PRAVILO PRI RJEŠAVANJU BILO KOJEG PROBLEMA! I metodologija je problematična i vjerojatno
    neprovediva.

 

  • Sramotno je stotine recenzija naših najeminentnijih znanstvenika, članova akademske zajednice te stručnih i visoko kvalificiranih djelatnika iz obrazovnoga sustava nazivati „trikolor-trilogijom“! Uz isti pristup Jokić bi onda bio ono što i jest, a to je „nadristručnjak“ kome je povjeren posao za koji nije kompetentan.

 

  • Laž je da se kritike ponajviše svode na kritiku metodologije! Istina je da su eminentni domaći kritičari CKR-a isticali brojne jezične, stručne i terminološke pogreške, a konstatirali su i brojne pogreške u pogledu stručnih definicija i izričaja. Od stotinjak stručnih recenzija NITI JEDNA NIJE POTVRDILA da je ovaj uradak nazvan CKR kvalitetan i uporabiv!

 

  • Nezamislivo je i bezočna kleveta isticanje akademika Vladimira Paara kao „glavnoga“ kritičara CKR-a! Dapače, cijelo Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU smatra CKR lošim uratkom!

 

  • ISTINA JE da je metodologija koju je primijenio Jokić dala negativan ISHOD u zemljama koje
    su daleko relevantnije od Estonije!

 

  • Očito je da je članak pisan „namjenski“ u svrhu promocije Borisa Jokića i ministrice Divjak ne
    poštujući objektivne činjenice i prikrivajući temeljnu činjenicu da je CKR rađen bez analize
    stanja u postojećemu odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske !

 

Ovaj je članak sramota za portal srednja.hr kao i za samu autoricu.

 

Laslo Torma, dipl. inž.

Suradnik Znanstvenoga vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a. 

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)