Mile Prpa: Osma  zgoda  Malog viteza Don Quijotea – Međunarodni dan zaštite životinja

Vrijeme:3 min, 26 sec

 

 

Osma  zgoda  Malog viteza Don Quijotea –  Međunarodni dan

             zaštite životinja

 

Bistri Mali vitez Don Quijote ču na radiju da nekoliko udruga za zaštitu životinja proslavlja međunarodni dan zaštite životinja, da će toga dana održati  kongres.  Pozva k sebi svog pratitelja Sancho Panzu i s njime se posavjetova što učiniti i na koji način se pridružiti toj proslavi.

Sancho Panza reče – To je vrlo jednostavno, treba otići tamo i reći svima da smo mi aktivisti za zaštitu životinja i da želimo tome pridonijeti. Ali to nije dovoljno. Taj svečani kongres udruga za zaštitu životinja ne bi se smio održati bez štićenika. Don Quijote ga upita kakvih štićenika? Sancho Panza odgovori – Životinje su štićene osobe i bez njih i njihove zahvale to ne bi uspjelo. Potom ga upita – Gdje se svečanost održava? Don Quijote odgovori – U hotelu HILTON. I reče -To će malo teže ići.

Sancho Panza je imao plan kako to izvesti. Kad  se vratili kući dogovore se s vlasnikom   velikog kamiona, koji je ocu Sancho Panze nešto i dugovao, da pred hotel Hilton doveze  nekoliko ovaca i koza, te par mladih svinja.

U dogovoreno vrijeme nađu se na odgovarajućem mjestu, na livadi gdje su Don Quijote i Sancho Panza skupili dvadesetak ovaca, nekoliko jagnjadi i petnaestak koza i tri mlade svinje.

Vozač spusti produžena zadnja vrata kamiona koja su poslužila kao rampa za penjanje i u njeg utjeraju svu stoku i podignu  vrata. Iz kamiona se čulo blejanje ovaca i meket koza, ali pomalo i roktanje svinja.

Obojica sjedoše  u kabinu uz vozača i stigoše ravno pred hotel Hilton. Rekoše vozaču neka tu čeka, da će ponovno životinje vratiti u kamion i  odvesti ih na livadu odakle su uzete.

Potom spustiše zadnja vrata kao rampu. Iskrcaše sve životinje i natjeraše ih da uđu u hotel Hilton. Recepcionar skoči i stane vikati – Što to radite? Tjerajte to vani! Don Quijote zamahnu štapom prema njemu i reče – Dovezli smo životinje na Kongres udruga za zaštitu životinja – one su njihove štićenice  i kao takve imaju pravo prisustvovati Kongresu.

Recepcionar nije znao što bi odgovorio, a Kongres se  održavao nekoliko metara dalje u velikoj prizemnoj dvorani. Otvore širom njena vrata, Sancho Panza zadrnda  kravljom klepetušom i utjera životinje u kongresnu dvoranu. U dvorani nasta čuđenje i negodovanje, nisu znali što se događa.

Javi se Mladi vitez Don Quijote,  predstavi se i reče da su doveli ove životinje jer su one predmet štićenja tj. zaštite i brige udruga o njima i da kao takve trebaju prisustvovati i čuti o tome kako  ta briga konkretno utječe na njihov boljitak.

Posebno im napomenu – Ne zaboravite da sva ova bića koja smo doveli u hotel neće imati prilike umrijeti prirodnom smrću, već će završiti na stolovima gurmana kao pečeno meso, ovčetina, janjetina, jaretina, pečeni odojci i sl. unatoč vaših brojnih udruga za zaštitu životinja. Umjesto da siđete među ove životinje, da ih pogladite po glavi, vi se na njih durite što smo ih doveli u hotel s pet zvijezdica. U dvorani  samo muk. Silentium!

Tada Sancho Panza počne u  laganom ritmu zvoniti kravljim zvonom, klepetušom, a ovce počeše blejati,  koze meketati, a svinje roktati.

Kako je Sancho Panza sve brže i jače zvonio, tako je  blejanje ovaca, i meket koza, i roktanje svinja postalo glasnije. Nakon nekoliko minuta zabezeknutosti svih sudionika kongresa, naši junaci istjeraše životinje iz hotela s pet zvjezdica i utrpaše ih u kamion i svi se opet vrate na mjesto s kojeg su krenuli – na livadu. Tu puste životinje.

U međuvremenu dok su životinje bile u dvorani Kongresa, recepcionar  nazva policiju i kaza im da su neki ljudi uveli u hotel stado ovaca, stado koza i nekoliko svinja i moli policiju da što prije dođe jer ne zna kakve su im nakane. Policija  to shvatila kao šalu. Upitali su ga koliko zvjezdica ima hotel Hilton, on je odgovorio pet, onda  su ga upitali koliko je viskija popio? I stali  se smijati, pa su samo spustili slušalicu.

Nakon operacije koju su nazvali Hotel Hilton, naši junaci tu akciju opet posvetiše djevojčici Marijani oliti princezi Dulcineji od Tobosa.

 

Mile Prpa /Zgode i nezgode Malog viteza Don Quijotea/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)