“APELACIJSKO VIJEĆE”-Tužiteljstvo traži ukidanje oslobađajuće presude za Zdenka Andabaka ili obnovu suđenja

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

 

Sud BiH je u ožujku ove godine Andabaka oslobodio optužbi za zločin počinjen 1993. godine u livanjskom selu Grborezi, kada su ubijene dvije osobe i jedna ranjena.

 

Tužilaštvo BiH je od Apelacijskog vijeća Državnog suda zatražilo da preinači oslobađajuću presudu Zdenku Andabaku i proglasi ga krivim ili da obnovi suđenje, čemu se obrana usprotivila.

Tužitelj Vladimir Simović je istaknuo da u prvostupanjskoj presudi, kojom je Andabak oslobođen krivice za zločine u Livnu, nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama. Pojasnio je kako Vijeće uopće nije utvrdilo činjenicu da je Andabak rukovodio akcijom razoružavanja bošnjačkog stanovništva u Grborezima i susjednim selima, te istaknuo kako je to utvrđeno kroz više dokaza, javlja BIRN-Justice Report.

Simović je naveo i da postoje određene kontradiktornosti u iskazima svjedoka S-1, ali kako tu nije riječ o odlučnim činjenicama.

Sud BiH je u ožujku ove godine Andabaka oslobodio optužbi za zločin počinjen 1993. godine u livanjskom selu Grborezi, kada su ubijene dvije osobe i jedna ranjena.

Andabak je oslobođen krivnje da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. srpnja 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Oslobođen je krivnje da je ubio jednu osobu koju su pripadnici HVO-a prethodno ranili, kao i da je fizički maltretirao drugog civila.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i zapovjednik Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Andabakov odvjetnik Esad Fejzagić je rekao kako je prvostupanjska presuda obrazložena i da treba biti potvrđena.

– Prvostupanjsko vijeće je dalo detaljno i logično obrazloženje za svaku od spornih činjenica i ta presuda može služiti kao primjer kako se pišu presude u ratnom zločinu – rekao je on.

On je istaknuo i da uvodni dio optužnice Andabaku stavlja na teret da je istovremeno vršio dvije vojne dužnosti, “što se zna da nije moguće”.

Andabak se kratko obratio sucima s riječima kako je tijekom procesa radio na tome da dokaže istinu.

Odluku o žalbi Apelacijskoo vijeće će donijeti naknadno.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo