Penava: Hrvatski stijeg u hrvatskoj vojarni konačno će se vijoriti

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Penava o otvorenju vojarne u Vukovaru

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u HRT-ovom Studiju 4 da će danas, na svečano otvorenje vojarne “204. brigade Hrvatske vojske”, stići 130 profesionalnih vojnika, njihovih obitelji i članova inžinjerijske postrojbe.

Ovaj događaj vrlo je bitan za Vukovar. Bio je zacrtan negdje u strateškim ciljevima već odavno, rekao je i zahvalio se Penavaministru obrane, cijeloj Vladi te predsjednici RH dodavši da ovo sve ne bi bilo moguće bez njih.

Moramo biti oprezni kada govorimo o povratku vojske u grad Vukovar. Naime hrvatske vojske u Vukovaru nije bilo nikada osim 1991. godine. Na neki način zatvaramo tim činom ovo poglavlje jer će tu konačno biti hrvatski vojnik i odora hrvatskog vojnika. Hrvatski stijeg u hrvatskoj vojarni na Sajmištu, u vojarni “204. vukovarske brigade HV-a”, ponosno će se vijoriti. U ovo vrijeme odseljavanja ljudi i slabog gospodarstva u Slavoniji, nakon nedavno dodijeljenih 60 stanova hrvatskim braniteljima, sadašnji dolazak 130 profesionalnih vojnika ima psihološko, simboličko i gospodarsko značenje, izjavio je Penava.

U vezi s otvaranjem vojarne benefiti su toliko veliki da ih je i teško staviti sve na jedno mjesto. Istaknuo je i da je u Vukovaru nažalost još puno ruševina na kojima se treba raditi. Očekujem da će tu sudjelovati i ova postrojba, dodaje.

Govoreći o pripremama za vukovarsku obljetnicu Penava je kazao kako pripreme traju. Što se tiče operativnih zadataka to je na jednoj visokoj razini. Zbog pojačanog intenziteta radova u gradu Vukovaru očekuje nas poprilična gužva u prometu. Imamo bojazan kako će sve to skupa proći i hoće li Vukovar uspjeti apsorbirati toliki broj ljudi. Stoga pozivam ljude da dođu ranije nego inače, kako bi sve prošlo bez nepotrebnih napetosti, jer je grad doista raskopan i otežano je prometovanje, kazao je vukovarski gradonačelnik.

Što se tiče gospodarskog razvoja u Vukovaru Penava je rekao da lokalna zajednica u tom pogledu čini sve što može. Ima izvjesnih pomaka koje ni sami nismo očekivali. Vrlo intenzivno razgovaramo s ministarstvom regionalnog razvoja i premijerom oko pripreme zakona o investicijama u Vukovar kojemu je cilj stvaranja Vukovara kao jednog poslovnog područja s takvim olakšicama koje će biti naprosto neodoljive svim potencijalnim investitorima, istaknuo je Penava i kazao kako se nada da će tijekom iduće godine uspjeti dovesti drvnu industriju u grad Vukovar i otvoriti toliko potrebna radna mjesta.

Osvrnuvši se na obilježavanje tragedije Vukovara Penava je kazao da će ove godine prvi puta to uključiti i ambleme na reverima koje će dobiti sudionici kolone sjećanja. Osim obilježavanja 11. studenoga, omogućit ćemo ljudima i da ponesu sa sobom uspomenu da su bili u gradu Vukovaru u koloni sjećanja, naglasio je Penava. Za kraj je još izjavio i da je Vukovar uspio u velikoj mjeri usporiti iseljavanje mladih iz grada.

hkv

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)