I onda se “čudimo” što mladi odlaze

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

 

Svima naočigled: Dvije godine kaosa i posao 4. najpovoljnijoj ponudi

 

Prošli smo tjedan napokon doznali tko će biti izvođači rekonstrukcije remetinečkog rotora. Radi se o zajednici ponuđača Kamgrad, Hidroelektra niskogradnja, Tigra i DiV.

Oni su bili tek četvrti na listi najpovoljnijih ponuda, ali prvi s ispravnom ponudom,piše Zoran Vitas u Večernjem listu.

Hrvatski mainstream

Najniža ponuda bila je ona zajednice ponuđača GiP koju čine Pionir, GP Krk, Osijek Koteks i Tehno-Elektro i iznosila je 184,5 milijuna kuna bez PDV-a. Ponuda grupacije koju predvodi Kamgrad iznosila je 224,8 milijuna kuna bez PDV-a. I uz činjenicu da taj iznos premašuje planiranih 250 milijuna kuna s PDV-om, koliko je Grad namjeravao izdvojiti, sve to ne bi bilo previše čudno da se među zajednicom ponuđača nije istaknulo ime jedne tvrtke.

Tigra d.o.o. sa sjedištem u Ivanićgradskoj 22 u Zagrebu tvrtka je Milana Penave, poduzetnika čije se ime i prije spominjalo u vezi sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Njegova je supruga, naime, krsna kuma Bandićevoj kćeri. Prvi je put ta veza dospjela u javnost 2000. godine kada su bageri Penavine tvrtke snimljeni na bespravnom gradilištu Bandićeve vikendice u Samoboru.

Tako je Večernji list prije tri godine, u vrijeme Bandićeva uhićenja i kratkotrajnog korištenja smještajnih kapaciteta u Remetincu, pisao o dvojici Milana. Tada su, naime, istražitelji USKOK-a pretresli šest apartmana u Novom Vinodolskom koje su tada neki u tom primorskom gradu nazivali – Bandićevom vilom. Ispostavilo se da je cijela kuća, prema zemljišnim knjigama, bila u vlasništvu upravo tvrtke Tigra. Pogled na sudski registar otkriva puno o tvrtki Milana Penave. Temeljni je kapital Milan Bandić i Ivica Račan195.000 kuna, a tvrtka je registrirana za više od stotinu djelatnosti, gotovo za sve što se tiče građevine, ali i za sve što se tiče gospodarenja otpadom. Pa je onda tu i niz djelatnosti vezanih s poljoprivrednom proizvodnjom, zatim i prijevoz tereta. Penavu se u sudskom registru vodi i u Nadzornom odboru Samoborske banke te kao člana društva Dami usluge d.o.o. Njegova tvrtka Tigra d.o.o., može se vidjeti u registru FINA-e, iznimno je uspješna. U dugotrajnoj nematerijalnoj i materijalnoj imovini s posljednjim je danom prošle godine imala nešto više od 20 milijuna kuna. Uprihodila je 2016. godine nešto više od 30 milijuna kuna, što je ipak bitno manje od 2015. godine, kada je ostvarila gotovo 50 milijuna kuna prihoda. Kada se to zna, ne trebaju čuditi medijski napisi iz 2009. godine kada je zabilježeno da Penava na Jelenovcu, jednom od najljepših zagrebačkih kvartova, gradi vilu od osam milijuna kuna. Rekonstrukcija rotora na Remetincu kompliciran je i zahtjevan zahvat ključan ne samo za metropolu već, slobodno se može reći, i za cijelu državu jer je problematična točka na vezi između industrijskog središta kakvo je Zagreb i juga Hrvatske. Referenca u izvođenju takvih projekata trebala bi biti ključna, objašnjava se u članku Večernjeg lista u kojem se iznose još brojne pojedinosti o osebujnim financijskim angažmanima.

(hkv)

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)