U očekivanju presude : Podlistak o generalu Slobodanu Praljku i hrvatskoj šestorci u Haagu (XXIX.)

Vrijeme:5 min, 22 sec

 

Kao dvadeset i deveti prilog u podlistku o Slobodanu Praljku i hrvatskoj šestorci u Haagu donosimo unakrsno ispitivanje svjedoka tužiteljstva Stjepana Kljuića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i čelnika HDZ-a BiH, od strane generala Slobodana Praljka. (hkv)

Svjedok tužiteljstva Stjepan Kljuić – bivši član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH – unakrsno ispitivanje svjedoka od strane generala Slobodana Praljka

OPTUŽENI PRALJAK: Želim razjasniti nešto o posljedicama sastanka u Grazu. Josip PraljakManolić, svjedok, svjedočio je pred ovim Vijećem da je, nakon sastanka u Grazu, neprijateljstvo između Hrvata i Muslimana — oprostite, Srba, prestalo. Molim Vas pogledajte kartu koju imate ispred sebe. Moje je pitanje sljedeće: nakon 6. svibnja i tzv. Sporazuma o podjeli, jesu li događaji koji su uslijedili bili u: prije svega, u Bosanskoj Posavini, od svibnja do lipnja, je li vojska Republike Srpske nakon intenzivne borbe s HVO-om preuzela Derventu, Modriču i Bosanski Šamac? Možete to vidjeti na karti. Možete vidjeti crte napada srpske vojske na Bosansku Posavinu. Je li to bilo 1992., od svibnja do listopada, do pada Bosanskog Broda?

O: Da, to je točno. Ali vidite li kako je apsurdan taj sporazum?

P: Pa, o tome raspravljamo, o tome pričam. Jeste li znali da je vojska republike Srpske izvela napad na Livno 23. — od 23. do 25. svibnja 1992.? Htjeli su izbiti kroz Livno i doći do Splita.

O: Da, znam za to. Ne znam detalje, ali sjećam se operacije.

P: Hvala lijepa. Znate li da je nakon sastanka, vojska Republike Srpske izbila do Neretve, zauzela općinu Stolac, većinu općine Čapljina i istočni dio Mostara?

O: Da.

P: Jeste li znali da su sredinom lipnja 1992. HVO snage, uz neku pomoć A BiH koja još u to vrijeme nije bila HVO ABiHpotpuno ojačala, oslobodili Stolac, Čapljinu, itd. ta područja?

O: Da.

P: Hvala. Jeste li znali da je Jajce palo nakon teške borbe 29. rujna 1992., i da je vojska Republike Srpske natjerala snage HVO-a i A BiH da se povuku, i zauzela grad i općinu Jajce?

O: Da, ali nije bilo teške borbe, nažalost.

P: U redu. Raspravit ćemo kasnije. Znate li da je tijekom 1993, kontinuirano različitim intenzitetom, bilo oružanih napada srpske vojske na području Mostar – Stolac.

O: Da.

P: Da je vojska Republike Srpske napala općine Tomislavgrad, Livno, Tomislavgrad i Bugojno?

O: Da.

HVOP: Da je vojska Srbije napala Orašje, Posavinu?

O: Na dnevnoj bazi, da.

P: I da su jedinice HVO-a, i da su jedinice HVO-a branile Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu, Bihaću, Usori, Žepču, Varešu, Gradačcu, Brčkom, Tuzli, tim područjima. Znate li to?

O: Naravno.

P: Hvala. Sada, na karti vidimo 11 HVO brigada i jedna HVO bojna koje su uspostavljene i smještene izvan, onoga što smo kasnije nazivali provincije — provincija 3, 8 i 10, koje su bile u provincijama 1, 5 i 9 , zapravo. Znate li to? Znate li za te brigade?

O: Da. Mislite na provincije prema Vance-Owenovom planu.

P: Da. Dakle, biste li se složili sa mnom da su tih 11 brigada i bojna HVO-a koje su bile tamo, da su utemeljene i da su se borile na teritoriju koji je izvan ovoga što je tu spomenuto kao Banovina Hrvatska unutar Bosne i Hercegovine? Pogledajte kartu, molim.

O: Pomogao sam jednom od odvjetnika obrane objasniti što ”Banovina” označava prošli put. Banovina nije BiHčinjenica; to je fikcija. S druge strane, sve što kažete je poprilično točno što se tiče borbe, da su Hrvati pridonijeli obrani Bosne i Hercegovine. Ako, nakon njegovog dogovora, sve bude suprotno tome. I druga stvar je da smo mi u Predsjedništvu došli do odluke da osnujemo oružane snage Bosne i Hercegovine, što je značilo da svo ono branjenje Bosne i Hercegovine – i to je bio najveći problem s kojim sam se ja susreo — kako inkorporirati HVO i Armiju BiH i HOS u to vrijeme. Dakle, problem je nastao zbog ponašanja različitih zapovjednika. Dakle, taj doprinos Hrvatske obrani BiH je bio vrlo bitan i neosporan. To je bilo puno više od samo aktivne obrane. Pomogla je logistici u različitim regijama Bosne i Hercegovine, logistička potpora Gradačcu i Tuzli, npr. gdje je bio lociran zapovjednik drugog korpusa Armije BiH i to je bio Željko Knez; i grad Gradačac, Mejačević. Dakle, Vi samo ističete pozitivne značajke koje možemo prihvatiti. Ali, sukobi su nastali između pojedinaca, na političkoj razini, izvan sustava i institucija.

P: G. Kljuić, nema sumnje u to. To uopće ne dovodimo u pitanje. Gospodine Kljuić, samo me vrijeme spriječava da ulazim u te — u debatu te vrste, ne možemo ići u te detalje. Inače, budite uvjereni da bih rado raščistio te odnose među ljudima i koliko je zapovjednika Armije BiH bilo prije u JNA tijekom agresije na Hrvatsku. Puno je takvih detalja. Ali htio bih Vas zamoliti da se zadržite na nekim činjenicama, da je bilo 11 brigada koje su se borile za Bosnu i Hercegovinu izvan područja koje ovdje uvjetno nazivamo ”Banovina”; je li to točno?

O: Da.

OPTUŽENI PRALJAK: Možemo li nastaviti na sljedeći dokazni predmet. Broj 3D00431. Dakle, dok čekamo dokument, pogledajte crvene linije na karti, molim. Nakon pada Jajca, je li namjera vojske Republike Srpske bila prodor prema Sarajevu?

O: Ma, oni su stalno opsjedali Sarajevo, ali oni nisu baš jako dobri vojnici i nisu uspjeli preuzeti kontrolu nad HaagSarajevom.

P: Nije bitno Sarajevo. To nije bit. Nego pokušaj i prodor koridora do Jajca i Travnika. Onda, pogledajte koridor Bosanske Posavine na karti, molim.

OPTUŽENI PRALJAK: Da, usporit ću. Da, da, da.

G. KARNAVAS: Samo da utvrdimo, Časni Sude, bilo bi dobro da identificiramo kartu po broju, i također kada gospodin Praljak — general Praljak spominje karte i linije, da se od svjedoka zatraži da pokaže gdje se to na karti točno nalazi, da bi to bilo u zapisniku.

G. SCOTT: I na isti način, Časni Sude, bilo bi od pomoći da se označe i točni datumi. Općenito, stalno se preskače od 1990 na 1994 ili 1995. I može li g. Praljak dati točne datume prilikom pitanja koje postavlja svjedoku.
SUDAC ANTONETTI: G. Praljak, imajte to na umu, molim.

OPTUŽENI PRALJAK: Točne datume pojedinih operacija, napominjem, i mjesec i dan: Jajce, Posavina, Livno, sve to je 1992. I imate to nabrojano, točne datume kada se što dogodilo nakon sastanka u Grazu. Dakle, gospodine, pokažite na karti koridor koji su Srbi branili, molim.

O: Mogu ustati i pokazati. Ovo je koridor koji spaja Banja Luku i Beograd.

P: Hvala. Završio sam s kartom. Možete li sada pogledati…

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)