Posljednja ISIL-ova uporišta u Siriji drže džihadisti iz BiH

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

S obzirom na trenutačnu situaciju na terenu, očekuje se kako bi sirijski predsjednik Bashar Al-Assad uskoro mogao proglasiti pobjedu nad ISIL-om u krvavom ratu koji traje više od šest godina.

Naime, prema izvješću ruskog ministarstva obrane, nakon velike pobjede nad ISIL-om u gradu Deir Ez-Zoru, sirijska vojska kontrolira više od 85% sirijskog teritorija. Sirijska vojska i borci libanonskog Hezbollaha te iranske revolucionarne garde, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, krenuli su prema gradu Mayadinu, uz pojedine dijelove Rake, posljednjem uporištu terorista ISIL-a. Grad Mayadin je specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH te ostalih zemalja bivše Jugoslavije, piše novinar Večernjeg lista Hassan Haidar Diab.

Prema informacijama koje je dobio od sirijske sigurnosne službe, u borbi za Deir Ez-Zor poginuo je i Bošnjak Amer Džinić, ISIL-ovac iz sela Ošve kod Maglaja, koji je u Siriju otišao krajem 2013. godine. U Siriju u džihad Amer Džinić je otišao s ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara.

Najmlađi brat Almir uspio je pobjeći iz Sirije, ali je uhićen u zračnoj luci Sarajevo u srpnju 2016. na temelju tjeralice koju je Sud BiH raspisao za njim zbog kaznenog djela organiziranja terorističke grupe radi terorizma. Almir je u Sarajevo stigao iz Istanbula, u kojem ga nitko nije zaustavio unatoč tjeralici koja je za njim bila raspisana.

U posljednjih mjesec dana, prema izvorima zapadnih obavještajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske vratilo se u zemlje EU, ali i u BiH. Da je kraj ISIL-a u Siriji pitanje dana, pokazuje i činjenica da su teroristi počeli prebacivati financijska sredstva s teritorija koji su pod njezinom kontrolom u druge države, među kojima su i europske, priopćio je predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov./HMS/

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)