Doc . dr . sc . Vlatka Vukelić : RUJANSKA MATURALNA PUTOVANJA – TEST NACIONALNE SIGURNOSTI

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

 

Danas se sjećamo mnogih loših odluka bivšeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića, a jedna od tih loših odluka bila je donošenje „Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole“, koji je na snazi od 2014. godine. Tim su se pravilnikom uvele brojne promjene oko učeničkih putovanja, što je u konačnici rezultiralo rušanjem cijena izleta, ali i kvalitete njihove organizacije. Mnoge „male“ turističke agencije koje nisu imale logističke uvjete za organiziranje maturalnih putovanja, počinju se natjecati i za ovaj oblik ekskurzija, a kako su nudili nerealno niske cijene aranžmana s kojima su dobivali natječaje, često su takva putovanja postajala „horor izleti“.

Agencije koje su svoje poslovanje prilagodili upravo učeničkim izletima, obuhvačajući u svojoj ponudi i sve što prilikom toga može poći po zlu, morale su se prilagoditi ovom novome trendu i također spustiti cijene ponuda, s čime se drastično narušila kvaliteta usluge, ali i skrbi. Počelo se isključivo gledati na to tko je najjeftiniji ponuditelj, ali ne i što je aranžmanom ponuđeno.

To su banalne situacije, jer ni stan kada kupujete ne kupujete ga isključivo po kriteriju jeftinoće. Birate suh i osunčan stan, sa znatnom uštedom energije, dok ćete, s druge strane, na maturalac dijete poslati s isključivo najjeftinijim ponuđenim paket-aranžmanom.

Sve to za posljedicu ima situaciju u kojoj se danas nalazimo, kada otkazivanja maturalnih putovanja spadaju u sferu znanstvene fantastike, a ne realnog prava potrošača. Teroristički napadi diljem Europe ne bi trebali onemogućiti kretanje mladima, ali su postali naša realnost kao globalna prijetnja. Mi se kao društvo moramo prilagoditi ovom fenomenu i cilj nam mora biti njegovo zaustavljanje, ali i osiguranje sigurnosti našim državljanima. Stoga pozivamo Vladu RH, kao i sve direktno povezane subjekte u ovom procesu, da donesu odluke kojima će se i u ovakvim situacijama štititi državljani Hrvatske.

 

Doc.dr.sc. Vlatka Vukelić, dopredsjednica HSP AS

 

 Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)