Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima: Istina o zločinima komunizma mora izaći na vidjelo!

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Obilježavanjem ovog dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica europskih integracija u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Hrvatska je žrtva velikih povijesnih zala – a svoje su žrtve iza sebe ostavljali fašistički, nacistički i komunistički totalitarni režimi. Žrtve fašističkih i nacističkih zločina su, od kraja 2. svjetskog rata, zaslužile i dobile svoje mjesto u kolektivnoj svijesti svih nas te njihovu žrtvu komemoriramo, a režimi i veliki broj počinitelja koji su doveli do tih strašnih zločina su nedvosmisleno osuđeni. Nažalost, žrtve komunističkog sustava nisu našle svoju moralnu ni bilo kakvu drugu zadovoljštinu, a zločini tog režima nisu ni približno dovoljno istraženi, a počinitelji nekažnjeni.

Tužna je činjenica što se u Hrvatskoj žrtve dijeli na „vaše i naše“ , a žrtve određenih ljudi se čak i negiraju. Pozivamo sve, a posebno SDP kao pravnu slijednicu komunističke partije, da se jasno distanciraju od svih simbola komunističkog režima. I dok još danas ne vidimo distanciranje od simbola pod kojima su rušeni Vukovar, Dubrovnik, Zadar i cijela Hrvatska, u isto vrijeme se inkriminiraju simboli pod kojima su hrvatski branitelji branili našu Domovinu. Takva zamjena teza je nedopustiva.

Istina o tim zločinima mora izaći na vidjelo i žrtve totalitarnih režima nikada ne smiju biti zaboravljeni. Katalinića brig je simbol sustava koji je gazio ljudsko lice u svim njegovim dimenzijama – brig patnje i zločina, totalitarnog komunističkog jednoumlja. Slobodna Hrvatska kao dio slobodne Europe mora biti svjesna istine o sebi samoj i ne smije dopustiti da ijedan zločin ostane nekažnjen.

Poruka današnjeg dana je poruka nade, ali i ohrabrenja, da je definitivno prošlo vrijeme straha i da Hrvatska, konačno, mora prodisati punim plućima svoje slobode, obračunavanjem sa svakim ostatkom bilo kakvog, bilo čijeg i u bilo kojem smislu totalitarnog djelovanja i razmišljanja.

 

HDZ Split /http://petar-skoric.com.hr/ / Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)