D. Pešorda : Smisao kulture

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

 

Filozofija političkog djelovanja suvremene ljevice u jednoj rečenici

Prije nekoliko dana u intervjuu Jutarnjem listu Vjeran Zuppa, ”intelektualna perjanica” Zuppahrvatske ljevice, ustvrdio je sljedeće: ”Centralno mjesto u konstituciji jedne lijeve stranke treba biti pitanje kulture, znanosti i obrazovanja. ” U toj jednoj rečenici sažeta je cjelokupna filozofija političkog djelovanja suvremene ljevice. Uvjeren u potpunu prevlast ljevice na tom polju, Zuppa se ustručava točno reći što ljevici predstavljaju kultura, znanost i obrazovanje i zašto im je toliko važni.

Tako ogoljen do kraja Zuppin iskaz eksplicitno govori o potpuno makijavelističkom shvaćanju kulture. Ona je, ne krije Zuppa, u funkciji jedne politike i jednog svjetonazora. Sve velike priče o slobodi umjetničkog stvaranja, autonomiji umjetnosti, umjetničkom činu kao provokaciji i istraživanju nepoznatog od kojih će na koncu i cijelo društvo profitirati padaju u vodu. Zuppino shvaćanje umjetnosti i kulture općenito brutalno je utilitarističko, u biti – socrealističko. Ljevica dlaku mijenja, ali ćud nikada.

Važnost kulture u politici

Još prije desetak godina naivno sam vjerovao da desnica, točnije domoljubni dio političkog spektra, nema razvijenu Kulturasvijest o važnosti kulture u politici. Pisao sam dosta o tomu, upozoravao, opominjao, pomalo se i pjenio. Priznajem bio sam naivan premda baš nisam bio toliko mlad da bi se na to mogao vaditi. Sada sam se, silom prilika, dozvao pameti. Svatko tko je i zakoračio u političku arenu i te kako je bio svjestan važnosti kulture u politici. Političare ne treba podcjenjivati, mnogi od njih i nisu baš pretjerano bistri, ali imaju vrlo razvijene instinkte za osjetiti što je važno, što se smije, a što ne smije. Možda oni uvijek i ne znaju jasno zašto je to tako, ali za opstanak na političkoj sceni dostatno je da se ravnaju po svojim instinktima. Primjer takve političarke jest, recimo, Dubravka Šuica koja je od ”pašalićevke” evoluirala do žestoke zagovornice gende rideologije. Jer se tako, tvrdi ona, štite žene od nasilja. Upravo činjenica da je u nedugoj povijesti samostalne Hrvatske resor kulture i kada su nominalno desne snage bile na vlasti pripadao likovima poput Biškupića ili Mesića, ukazuje na to da se ni HDZ-ova vlast nije usuđivala preuzimati kulturu iz ruku ljevice.

Upravo zahvaljujući tomu, Hrvatska se ni do dana današnjega nije iskobeljala iz ruku starih, projugoslavenskih struktura. Kojima snažnu podršku pružaju i središta međunarodne moći. Što više vrijeme prolazi, sklon sam vjerovati da je i Karamarko, koliko god bila suspektna njegova politička prošlost obilježena suradnjom sa Stipom Mesićem, ekspresno uklonjen iz vlasti i s čela HDZ-a zato što je ozbiljno namjeravao nešto promijeniti u hrvatskoj kulturnoj politici.

„Dubinske promjene“ društva

Desnici se može dopustiti da tu i tamo mazne neku lovu, ali ne smiju vršljati po kulturi i obrazovanju, to je Obrazovanjerezervirano za ”antifašiste”. Koji neumorno preodgajaju narod već desetljećima. S Plenkovićem se ta odškrinuta vrata treskom zatvaraju, kultura je prepuštena Hribarovoj zadovornici Nini Obuljen, a obrazovanje stanovitoj gospođi Divjak, kadru okljaštrenog HNS-a. Koje, razgrnemo li floskule, želi nastaviti Jokićevu kurikularnu reformu. A upravo o tomu i zbori Zuppa, o tomu kako se kroz kurikularnu reformu obrazovanja mogu provesti ”dubinske promjene” društva. Bojim se dana kada će rezigniranim, to jest izvaranim, hrvatskim ljudima i Sanader početi djelovati kao uzor čestitosti i hrvatstva. Koliko god mi bilo nemilo, moram priznati da briselska brigada udarnički odrađuje svoj zadatak. Svoju, novinari vole reći, domaću zadaću.

Zuppina iskrenost zvuči zlokobno, ona nam govori da je posao pri kraju i da više nema potrebe za mimikrijom. Uostalom, Zuppa i nije izrekao nešto pogrešno. Smisao kulture uistinu i jest da utvrđuje i jača zajednicu, da je opskrbljuje nužnim afektivnim nabojem, značenjima i simbolima. Isto tako, kultura može poslužiti i u razgradnji i dekonstrukciji svega toga. Nametnička kultura na nacionalnom korpusu.

 

dr. sc. Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/HKV/http://www.hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)