Pisma čitatelja : Gospodine Plenkoviću, sve se zna, kocka je bačena.

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

Grad Valpovo, jedan od sedam gradova osječko-baranjske županije, nakon 20 i kusur godina vladavine HDZ-a, dobilo je novog gradonačelnika sa “nezavisne” liste. Riječ je o Matku Šutalu, politički neiskusnom pravniku, a čije poznavanje prava kojim se nekoliko godina bavio u majčinom odvjetničkom uredu je upitno. S pravom se dakle mnogi pitaju, kako će ovaj uživatelj opijata (ponajviše kanabisa) upravljati gradom kada ne zna raditi niti ono za što se školovao. No stavimo na stranu Šutalovu stručnost kao i uživanje u opijatima bez posljedica, i bazirajmo se na činjeničnom stanju koje Šutala čini itekako zanimljivim igračem, ili barem lutkom na koncu koja glumi igrača.

Matko Šutalo, dolazi iz obitelji starih HDZ-ovaca, čiji je otac Tomislav Šutalo, kao jedan od vodećih HDZ-ovaca, skupa sa Manolićem i Mesićem i ostalim udbašima pokušao rušiti dr. Franju Tuđmana. No nije to njegov jedini grijeh. Naime Šutalo senior je izmislio i Tomislava Ivića, sadašnjeg državnog tajnika u MORH-u, koji je jedno vrijeme bio i ministar hrvatskih branitelja. Ivić je na mjesto ministra ispao ispod suknje Jadranke Kosor, nakon što je gospođa “kud Ivo tu i ja” zamjenila Sanadera na čelu hrvatske vlade.

Nimalo ne čudi da je baš Ivić bio ministar branitelja, jer je među braniteljskom populacijom ovaj valpovčanin, prvi među jednakima.

Naime njegov ratni put, duži je od samog rata. Ratni put prvog među jednakima – Tomislava Ivića, bio je aktualan za vrijeme njegovog ministarskog staža. Tomislav Ivić, vratio je uslugu Tomislavu Šutalu, na način da je sada on izmislio Šutala juniora i pogurao ga za gradonačelnika Valpova, o čemu sada bruji čitav kraj. Ivić je osim po svom ratnom putu i činjenici da je dugo vremena živio pod suknjom Jadranke Kosor (iz nama ne znanih razloga) poznat široj javnosti još i po svojoj ljubavi prema kocki i dobrom viskiju.

Kada je Karamarko preuzeo HDZ, Ivić i ostali samobitni likovi su pacificirani i maknuti u stranu, kako bi se unutar stranke oslobodio put pravim domoljubima. Iz tog razloga Ivić nije bio na listi HDZ-a za sabor u IV. Izbornoj jedinici. No nije samo Karamarko razlog tome, čak ga ni vlastiti lokalni HDZ-ovci nisu htjeli gurnuti na listu, znajući koliko je Ivić omražen u kolektivu.

Među Valpovčanima je opće poznata stvar da Ivić u kladionicama troši i po 30 ak tisuća kuna za noć, a majstorima koji su mu radili na kući, ne može platiti, jer kako veli – nema novaca. Ivić baš zato od dana slaganja liste za sabor i najavljuje nezavisnu listu, čiji je idejni tvorac on sam, kao osoba u sjeni. U toj činjenici i leži razlog čestih zajedničkih kava Matka Šutala i Tomislava Ivića po restoranima na periferiji Valpova.

Iza prvih Šutalovih poteza vele nam upućeni  stoji sam Ivić.

Naime gradonačelnik Šutalo, naredio je da se par štandova za prodaju voća i povrća u centru Valpova maknu, upravo iz razloga što su smetali Iviću kojiu je mišljenja kako se grad Valpovo poseljančio. Građani su sa prodavačima iz solidarnosti potpisali peticiju, te su isti nakon pregovora sa Šutalom ostali. Zanimljiv je način na koji je novopećeni gradonačelnik pregovarao sa predstavnicima OPG-ova koji prodaju na tim štandovima.

Naime on je sjeo u kafić i dovikivao se s njima.

Mogao im je, bolje bi bilo, poslati jedan od svojih video uradaka, koji su obilježili njegovu kampanju, u kojoj je odbijao sučeljavanja sa ostalim kandidatima, a narodu se obraćao video uradcima u stilu ISIL-a.

Ne mogu a da ne podvućem paralelu između Ivića i Hasanbegovića.

Haso se nakon što je podržao listu Brune Esih naime sam isključio iz HDZ-a, ali uvijek ponosni domoljub za razliku od Ivića nije skrivao svoje preferencije niti je izdao HDZ, već je sve napravio javno i transparentno.

Kako sam već napisao Karamarko je ovakve likove pacificirao, a na našu veliku žalost isti cvjetići su ponovo procvjetali dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a.

Vrijeme je za jedan drastičan korak, a vjerujem da je toga svjestan i predsjednik HDZ-a Plenković, treba odvojiti žito od kukolja. Žito su naravno domoljubi, odani igraći stranke kojima je na prvom mjestu HDZ i Hrvatska, a kukolj jest naravno Ivić (čiji je ideološki otac Šutalo senior sa Udbašima pokušao rušiti Tuđmana) i ostali, kojima su njihovi užici i njihov džep, važniji od svega ostalog.

Gospodine Plenkoviću, sve se zna, kocka je bačena.

 

 Valpovćanin /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)