Ugriz risa – dokumentarac o osvajanju oružja koje je promijenilo tijek rata

Vrijeme:1 min, 28 sec

“…u ruke neprijateljske oružane formacije u Delnicama prešlo je najmanje 5.500 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava u objektu „Velebit 3“, točno neutvrđen broj pištolja, snajpera cal. 7,9 mm, automatskih pušaka 7,62 mm, puškomitraljeza 7,62 mm, mitraljeza 7,9 mm, ručnih bacača M57, ručnih raketnih bacača 90 mm, minobacača 82 i 120 mm, bestrzajnih topova, topova 20/1 i topova 20/3 i točno neutvrđene količine municije i naoružanja, a što se nalazilo u kasarni i u objektu „Velebit – 2“.“ (prijepis iz presude Vojnog suda u Beogradu, IK broj 43/92 od 13. aprila 1992. godine)

U Rijeci je u utorak, 20. lipnja 2017. u Art kinu premijerno prikazan UGRIZ RISA, dokumentarni film scenarista i redatelja Bernardina Modrića o osvajanju delničkog vojnog kompleksa Velebit 1, 2 i 3 i vojarne „Zdenko Petranović –Jastreb“ 5. studenog 1991.,  u kojem su sudjelovali pripadnici MUPa  i pripadici ATJ Lučko, 138. brigada HV-a, Krizni štab Općine Delnice, Crveni križ Delnice, Lovačko društvo »Tetrijeb« Delnice, vatrogasci, Hrvatske šume, Radio Delnice, žene iz Bedema ljubavi, kuriri …

Ogromne količine naoružanja uspješno su distribuirane na sva ratišta Hrvatske prije no što se digla magla i avioni JNA raketirali skladišta 7. studenog 1991. Utjecaj akcije je nemjerljiv u doba kad je Hrvatska vojska na raspolaganju imala samo 14% dnevnih potreba u naoružanju i streljivu.

Snimatelj je bio Robet Kalčić, montažer Tin Kowalski, glazbu potpisuje Igor Karlić, a korištene su i izvorne snimke iz 1991. Film je u produkciji Istra filma.

Film je snimljen uz podršku Ministarstva branitelja, PGŽ i Grada Delnice, a rezultat je zapis neprocjenjive vrijednosti.

Ugriz risa završava potencijalno najavom novog filma – moja pretpostavka je  o jedinstvenoj ženi ratnici – Rozi Miletić.

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

2 thoughts on “Ugriz risa – dokumentarac o osvajanju oružja koje je promijenilo tijek rata

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)