Hrvatsko nebo : ” U liku kruha daje ti se Tijelo, a u liku vina daje ti se Krv……”

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

   Katolički blagdan Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva (deveti četvrtak nakon Uskrsa).

Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Sveti Ćiril Jeruzalemski piše: “U liku kruha daje ti se Tijelo, a u liku vina daje ti se Krv. Primajući Tijelo i Krv Kristovu postaješ njegov ‘sutjelesnik i sukrvnik’.”

Slavlje Tijelova je veliki javni bogoštovni čin kojim se časti euharistija, sakrament u kojem je Gospodin prisutan i izvan slavlja, da bi bio uvijek s nama, svakoga sata i svakoga dana, tumačio je Benedikt XVI.

 Papa Ivan Pavao II. istaknuo je pak da je to

blagdan radosti zbog čudesnog dara Kruha s kojim je Krist povezao svoje obećanje života vječnoga: Kruh koji je zaista njegovo Tijelo, to jest njegova čovječnost, po kojemu Bog posvećuje srca, osobe, zajednice, narode i cijeli svemir. Euharistija postaje tako načelo novoga čovječanstva i obnovljenog svijeta, koji će se potpuno očitovati na kraju povijesti. Već sada ipak raste kao sjeme i kvasac kraljevstva Božjega. Prepoznatljiva oznaka novoga čovječanstva koje je Krist otkupio jest punina bratske ljubavi. Doista, Euharistija je u pravom smislu riječi sakrament ljubavi, shvaćene kao sebedarje. Bez duhovne hrane koja proizlazi iz Tijela i Krvi Kristove, ljudska ljubav ostaje uvijek ukaljana sebičnošću. Zajedništvo s Kruhom nebeskim, stoga, obraća srca i ulijeva u njih sposobnost ljubiti kao što je nas ljubio Isus”.

  Štovanje Presvetog oltarskog sakramenta razvilo se još u 12. stoljeću. Već sv. Ciprijan među prvima govori o euharistijskom čudu u kojemu se i na vidljiv način događa promjena hostije u Kristovo tijelo i vina u Kristovu krv (u doslovnom smislu).

Na Tijelovo na Podbrdu u Međugorju počinje devetnica za obljetnicu ukazanja

Za 36. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju međugorski će se župljani i hodočasnici i ove godine pripravljati devetnicom koja počinje u četvrtak 15. lipnja 2017. na Brdu ukazanja, a 16. lipnja u crkvi sv. Jakova.

Tako se svaki dan od 15. do 23. lipnja u 16 sati moli krunica na Podbrdu. Večernji molitveno-liturgijski program ovih dana započinje, kao i redovito, molitvom krunice u 18 sati, a sv. misa je u 19 sati. I ove godine krunicu prije večernje sv. mise u ovim danima predmole međugorski župljani. Redoslijed je sljedeći:

Petak 16. lipnja – MILETINA

Subota 17. lipnja – VIONICA

Nedjelja 18. lipnja – ŠURMANCI

Ponedjeljak 19. lipnja – BIJAKOVIĆI

Utorak 20. lipnja – MEĐUGORJE

Srijeda 21. lipnja – MAJČINO SELO

Četvrtak 22. lipnja – TREĆI RED

Petak 23. lipnja – FRAMA

Subota 24. lipnja – MARIJINE RUKE

Ova je devetnica prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene zagovorom Nebeske Majke u proteklih 36 godina.

 

U Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) 15. lipnja, blagdan Tijelova neradni je dan.

Odluku je donijelo Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a sukladno Zakonu o blagdanima i neradnim danima HR HB, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Na navedeni dan poslodavci, ustanove, tijela uprave i druge pravne osobe ne rade.

 

Sretan Vam blagdan Tijelova 

Uredništvo Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)