Viktor Orban: Jedina mreža koja posluje kao mafija u Mađarskoj je ona Georga Sorosa

Vrijeme:1 min, 39 sec

„Jedina mreža koja posluje kao mafija u Mađarskoj je ona Georga Sorosa“, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je tako odgovorio na optužbe Sorosa koji je u Bruxellesu optužio mađarskog premijera da stvara “mafijašku državu” poduzimanjem niza koraka kojima se, navodno, ugrožavaju slobode, među kojima i akademske koje se tiču Sorosevog sveučilišta.

Već dugo u istočnoj Europi postoji veliko nezadovoljstvo djelovanjem Georga Sorosa i niza civilnih udruga koje on podupire, kao i Sorosevih sveučilišta, za koje veliki dio javnosti smatra da rade protiv interesa država u kojima djeluju, a u korist financijskog spekulanta i mešetara Georga Sorosa.

Soroseva “mreža i njegove agencije” su “značajan i netransparentan sastavni dio javnog života u Mađarskoj”, rekao je Orban.
“Financijski spekulanti i njihove pristalice u Mađarskoj nastoje primijeniti program koji bi dozvolio ulazak migranata u zemlju”, dodao je Orban.

Još korak dalje je otišao Tamás Deutsch, zastupnik Orbánove stranke Fidesz u Europskom parlamentu, koji je izjavio da je “Soros otvoreno objavio rat demokratski izabranom premijeru i vladi u Budimpešti”.

Takve oštre reakcije izazvao je Sorosev govor u srijedu navečer u Bruxellesu te objavljen tekst o stanju EU, u kojem se posebno osvrnuo na Mađarsku i njezina premijera, koji je krajem 1980-ih, u doba pada komunizma, bio stipendist zaklade Otvoreno društvo koju financira Soros.

U svojem govoru Soros se je negativno izrazio i o Poljskoj, a dao je i jednu mučnu i prilično politički skandaloznu i diskutabilnu izjavu koja nadilazi diplomatski govor i ima vrlo opasne tendencije i to kada je ustvrdio da je Europa okružena neprijateljima od kojih je pojedinačno apostrofirao Rusiju, Tursku i Egipat, ali i SAD kakav pokušava stvoriti Trump, sve prema Sorosevim riječima.

Nažalost, ovakav govor nije naišao na očekivanu i potrebnu osudu u Bruxellesu, kao niti u europskim diplomatskim krugovima, osim u tradicionalno samobitnim i samosvjesnim Poljskoj i Mađarskoj. Te dvije zemlje imaju i najaktivniju političku borbu u EU protiv rada udruga koje financira Soros, a koje djeluju protiv nacionalnih, kulturnih i drugih interesa ovih zemalja.

Kamenjar.com / Hrvatsko nebo