AUSTRIJA Zatvorske kazne roditeljima iz BiH koji su prisiljavali djecu gledati pogubljenja u Siriji

Vrijeme:1 min, 24 sec

Sud u Austriji izrekao je zatvorske kazne za dva bračna para, među kojima ima i državljana BiH, u trajanju do deset godina jer su svoje osmero djece odveli u Siriju gdje su promatrala brutalne snimke pogubljenja.

 

Svih četvero optuženih Hasan O./49/ i njegova supruga Kata O./43/, te Enes S. i supruga Mikaela /39/ proglašeni su krivim za pripadnost terorističkoj organizaciji i loše postupanje i nemar prema djeci.

Izrečena im je maksimalna zatvorska kazna od deset godina, osim Kati O. koja je osuđena na devet godina, piše agencija Srna, a prenose bh. mediji.

“Salzburger nachrichten” ističe da su svi, osim Mikaele koja se preobratila u islam, podrijetlom iz BiH ali već dugo imaju austrijsko državljanstvo.

Prema navodima austrijske novinske agencija APA, dva bračna para su otputovala u Siriju sa svoje osmero djece u prosincu 2014. godine. Najmlađe dijete tada je imalo samo dvije godine, a najstarije sedam.

Smještaj im je u Siriji osigurala”Islamska država” ali su se sami izdržavali, novcem donesenim iz Austrije.

Austrijski dnevnik Salzburger nachrichten piše da su djeca promatrala brutalne snimke pogubljenja koje je prikazivala “Islamska država”, a da je sedmogodišnjak vidio odsijecanje glave iz blizine i uživo.

Prema navodima lista, kada je život u Siriji postao teži nego što su roditelji očekivali, obitelji su pobjegle u Tursku odakle su deportirani u Austriju.

Tužitelj iz grada Graza na jugu Austrije zatražio je “tešku i veoma oštru kaznu” za četvero optuženih.

“Pridružili su se ‘Islamskoj državi’, bandi ubojica, silovatelja, robovlasnika i veoma zlih ljudi”, navodi tužiteljstvo.

Jedan od optuženih Hasan O. negira da je bio pripadnik “Islamske država” i tvrdi da je bio maser, te da se brinuo o ranjenim borcima.

Fenix-magazin /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)