Rezultat lokalnih izbora : HDZ ukupno osvojio 5 gradova više, SDP toliko manje

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

HDZ nakon ovih izbora drži 62 od 128 gradova, a SDP ima 22 grada. Nezavisni kandidati postali su gradonačelnici u 21 gradu.

Drugi krug lokalnih izbora donio je potvrdu premoći HDZ-a u županijama, jer ta stranka drži 12 mjesta župana, dok je 13. mjesto rezultat koalicije s nekadašnjih HSS-ovcem Darkom Korenom iz Koprivničko-križevačke županije.

SDP-u drugi krug izbora nije donio nijedno dodatno županijsko mjesto, uz dva osvojena u prvom krugu i podržavajuće treće u Zagrebačkoj županiji gdje su koalirali s HSS-om. HNS je nakon Čačićeve pobjede u Varaždinskoj županiji ostao prva stranka samo u Međimirskoj županiji, IDS je potvrdio dominaciju u Istri već u prvom krugu, slično kao i Bjelovarsko-bilogorski župan nezavisni Damir Bajs, piše Večernji list.

Zanimljiva iznenađenja Veće su se promjene dogodile na lokalnoj razini, gdje HDZ drži 62 od 128 gradova, pet gradova više nego na izborima 2013. Za razliku od HDZ-a SDP ima pet gradonačelničkih mjesta manje i umjesto 27, koliko ih je imao nakon lokalnih izbora 2013., iz ovih izlazi s 22 gradonačelnika.

No, to ne znači da nije bilo zanimljivih iznenađenja. HDZ je izgubio gradonačelničko mjesto u Iloku, gdje je pobijedila nezavisna lista koju je složila liječnica Marija Budimir. HDZ je nema što se Slavonije tiče više gradonačelnike ni u Orahovici, Slatini i Valpovu. HDZ gubitak Iloka može liječiti uspjehom u Oroslavlju ili Daruvaru, gdje je skinuo SDP-ove gradonačelnike. SDP je pak HDZ-u preoteo samo Slatinu. U Dalmaciji pak dok je dobio Metković, SDP mu je preoteo Ploče i Trogir.

I Makarska HDZ-ova

S druge strane Makarsku odsad će umjesto SDP-ovog voditi HDZ-ov gradonačelnik. HDZ je preoteo SDP-u i Kutinu dok je od HNS-a izgubio Dugo Selo. Nezavisni kadidat je pak potukao HDZ-ovog kandidata u utrci za gradonačelnika Svete Nedelje. Vrbovec je pak od ovih izbora pao u ruke SDP-u, dosad je bio u rukama HDZ-a. Glavašev HDSSB gubi i na nižim razinama vlasti pa je ostao bez gradonačelničkog mjesta u Đakovu, gdje ga je izgurao HDZ-ov kandidat, te Donjem Miholjcu gdje je izgubio od nezavisnog kandidata. Na ovim izborima nezavisni kandidati su osvojili ukupno 21 grad. Treba spomenuti i da je HDZ je izgubio Gospić i Knin.

Od 428 općina u Hrvatskoj HDZ je ona ovim izborima pobijedio u njih 195, tri više nego na prošlim izborima, dok su SDP-ovi kandidati postali načelnici u 45 općina, kao i na izborima 2013. No druga politička snaga u Hrvatskoj po broju načelničkih mjesta su nezavisni kandidati koji su osvojili vlast u ukupno 76 općina, piše Večernji list.

 

Hrvatska danas/https://hrvatska-danas.com/Hrvatsko nebo