Sveta misa zadušnica za 1. Hrvatski gardijski zdrug

Vrijeme:1 min, 17 sec

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

U crkvi Sveta Mati slobode na Jarunu u Zagrebu održana je u subotu, 1. travnja 2017.  sveta misa zadušnica za poginule pripadnike  Prvog Hrvatskoga gardijskog zdruga, specijalnih postrojbi Hrvatske vojske. U vojarni “Tuškanac” u Zagrebu je u subotu prije mise obilježena je 23. obljetnice osnivanja 1. Hrvatskoga gardijskog zbora i 1. Hrvatskoga gardijskog zdruga, na čijim je temeljima nastala Počasno-zaštitna bojna, a tom je prigodom otkrivena i spomen-ploča za svih 76 poginula pripadnika tih postrojbi.

Misi je nazočila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministar branitelja Tomo Medved, mnogobrojni generali i visoki časnici HV-a, saborski zastupnici i drugi gosti među kojima je posebno srdačno pozdravljen general Ante Gotovina.

Prvi Hrvatski gardijski zbor ustrojen je kao združena postrojba višenamjenskog karaktera, a 1. hrvatski gardijski zdrug postao je najelitnija postrojba Hrvatske vojske. Zdrug je integrirao raznovrsne vojne formacije i imao je padobransku bojnu, oklopno-mehaniziranu bojnu, postrojbe za elektronska djelovanja, te je uz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imao vlastite transportne helikoptere. Svi su pripadnici te visokoprofesionalne, elitne jedinice, sudjelovali u najpresudnijim bitkama oslobađanja domovine. Tijekom 2000. godine Prvi hrvatski gardijski zdrug je kao postrojba ugašen.

Zapovjednik 1. hrvatskog gardijskog zdruga general-bojnik u mirovini Miljenko Filipović podsjetio je na ratni put Zdruga te naglasio da su pripadnici 1. HGZ-a sudjelovali u svim najvažnijim i presudnim bitkama tijekom Domovinskog rata.

Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće državnih predstavnika te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)