Akademik Josip Pečarić : PISMO ČLANOVIMA MEDICINSKOG RAZREDA HAZU

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

 

PISMO ČLANOVIMA MEDICINSKOG RAZREDA HAZU

 

Poštovane kolegice akademkinje,

Poštovane kolege akademici,

U jednom društvu sam izrazio svoje čuđenje zbog ravnodušnosti članova vašeg razreda prema napadima na moje časopise koji su prema Scopusu među najboljim znanstvenim časopisima u RH jer je među najboljima i vaš časopis Croatian medical journal.

Narugali su mi se pitavši me znam li koliko je akademika objavljivalo u časopisu Glavnog tajnika Akademije akademika Pavla Rudana Collegium antropologicum?

I doista gledam Hrvatsku znanstvenu bibliografiju. Skoro svi članovi vašeg razreda imaju i svoje CC radove objavljivane u tom časopisu dok je on bio na CC listi.

 

Dakle:

Akademkinja Vida Demarin – 26;

Akademik Zvonko Kusić – 19;

Akademik Vjekoslav Jerolimov – 12;

Akademik Željko Reiner – 10;

Akademik Miroslav Samaržija – 7

Akademik Ivica Kostović – 5

Akademik Marko Pećina – 5;

Akademik Davor Miličić – 4

Akademik Slobodan Vukićević – 3;

Akademik Daniel Rukavina – 1;

Akademik Marko Šaric – 1.

 

Moglo bi se slobodno reći da je taj časopis imao veliku podršku vašeg razreda, pa ipak je ispao sa svjetskih lista.

Kada kažem Razred moram spomenuti da se to odnosi i na Članove suradnike iz vašeg razreda:

 

Član suradnik Zijad Duraković – 35

Član suradnik Iva Dekaris – 29

Član suradnik Mirna Šitum – 27

Član suradnik Željko Sutlić – 6

Član suradnik Zrinka Tarle – 6

Član suradnik Alemka Markotić – 5

Član suradnik Filip Čulo – 4

Član suradnik Dražen Matičić – 2

Član suradnik Jelena Aurer-Koželj – 2

Član suradnik Miloš Judaš – 1.

 

Da bi “priča” bila potpuna trebamo dodati i “domaće” dopisne članove:

 

Dopisni član HAZU Antun Tucak – 9;

Dopisni član HAZU Krešimir Pavelić – 1.

 

Kao što znate iz mojih pisama (sada već i knjige) u isto vrijeme sam obavijestio moj razred i Upravu Akademije kako su razvrstani moji časopisi po Scopusu.

Mislio sam da je bilo kakav “uspjeh” nekog akademika i uspjeh Akademije. Da nije bilo napada na nas u Hrvatskom saboru u ime Akademije (Akademija se nije ogradila od tih napada političke naravi i krajne degutantnih – važno je gdje si rođen, a ne što si uradio u znanosti) ne bih ni znao za sudbinu – slobodno mogu reći – vašeg časopisa Collegium antropologicum. Evo tek sam ovih dana i doznao da je to “vaš” časopis.
Sam akademik Pavao Rudan od 102 CC rada po Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji u svom tj. “vašem” časopisu ima 49 radova!

A ako je to tako, zar Vaša šutnja ne otvara pitanje:

Kako je moguće da sa svjetskih lista ispadne časopis koji ima tako veliku vašu podršku?

Očekivao sam da ćete reagirati već na činjenicu da je reagirao akademik Davorin Rudolf, kao predsjednik Znanstvenoga vijeća za mir i ljudska prava HAZU-a (koga su “potaknule tužne prilike u kojima ste našli Vi, kao uvaženi hrvatski znanstvenik i Vaša kćerka, također znanstvenica”). Izostanak reagiranja na slučaj akademika Mislava Ježića pokazuje da je – na žalost – danas Akademija takva kakva jest ili možda je dobro kada su u “problemima” akademici koji su u očima javnosti državotvorni Hrvati.
Međutim, u slučajevima napada na znanstveni rad svojih članova Akademija bi doista morala reagirati, jer kao u ovom slučaju s “vašim časopisom i “mojim” časopisima to izgleda doista ružno. Pogotovu kada ona preuzme ulogu onih koji napadaju po političkoj osnovi!

S poštovanjem
Akademik Josip Pečarić

P.S. Na HRT3 danas je bila repriza emisije od prije 15-ak godina “Ljudi koji mijenjaju vrijeme: Priča o nejednakosti” koja sjajno opisuje raziku između HAZU tada i HAZU danas. Naime, tada sam bio “glasoviti matematičar akademik Josip Pečarić, vodeći svjetski stručnjak u teoriji nejednakosti”, a kao što znamo danas sam za HAZU: “rođen u Socijalističkoj (?!) Republici Crnoj Gori”!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)