Višnja Tafra i majka Ivana Kovačića dugogodišnje djelatnice nekadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

Vijest da će MOST-ov potpredsjednik Vlade Ivan Kovačić sljedećeg tjedna predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću dati mandat na raspolaganje dodatno je uzdrmala odnose između HDZ-a i Mosta.

Kap koja je prelila Kovačićevu čašu bila je ponašanje dijela HDZ-ovaca na čelu sa saborskim zastupnikom i šefom HVIDRA-e Josipom Đakićem koji je ustvrdio kako je imenovanje Višnje Tafra i Vesne Nađ Kovačićevim bliskim suradnicama u Ministarstvu uprave “podla odluka”.

Riječ je, naime, o osobama iz SDP-ova najužeg kruga, pri čemu je ranija zamjenica Predraga Matića, Vesna Nađ, zamjenica predsjednika zagrebačkog ogranka SDP-a, praktično desna ruka Davora Bernardića.

Kovačićev savjetnik Ivica Relković u razgovoru za HRT-ov Dnevnik 3 je ustvrdio da su izjave Josipa Đakića vrlo nekorektne.

Gospođu Tafru imenovala je Vlada nakon javnog natječaja, za što su znali svi u Vladi, a ministar Medvedje tjednima molio ministra Kovačića da primi gospođu Nađ. Nakon što je ministar Kovačić udovoljio toj molbi slijedi ovakav nečuven napad na ministra Kovačića, da je on tim odlukama donio nekakve podle odluke. Ako je to stav HDZ-a, ako to netko tako želi kvalificirati, naravno da ministar Kovačić nema što tu više raditi, stoga očekujemo javnu ispriku zastupnika Josipa Đakića. Smatramo da je to minimum korektnosti da bi se ministar Kovačić mogao dalje pojavljivati u istoj sobi s drugim ministrima ili će ostati u zraku da je on podlac – istaknuo je Relković.

Prešućena bliskost Kovačića i Tafre?

Višnja Tafra je diplomirana pravnica koja je 1986. aplicirala za službu u tadašnjem Tužiteljstvu. Međutim, završila je Sekretarijatu za obranu Grada Zagreba, jednog od stupova tadašnjeg komunističkog sustava.

Na činjenicu kako još iz tog razdoblja postoji odnos između Ivana Kovačića i Višnje Tafre potvrdio nam je jedan “svjedok vremena” koji se tih dana jako dobro sjeća.

Nije nikakva tajna da je na čelu Sekretarijatu za obranu općine Omiš bila majka Ivana Kovačića. Poznanstvo iste s Višnjom Tafrom datira još iz tog razdoblja. Da li je upravo to presudilo u Kovačićevom odabiru Višnje Tafre za državnu tajnicu teško mi je u ovom trenutku kazati. Međutim, da je riječ o poznanstvu koje datira iz druge polovice osamdesetih mogu potvrditi i na Sudu – ističe jedan poznavatelj tih odnosa koji nas je zamolio da ga za sada predstavimo kao “svjedoka vremena”.

Nakon demokratskih promjena Višnja Tafra se skrasila u Uredu za obranu zagrebačke općine Trešnjevka, gdje je ostala do 2000. godine, kad dolazi na mjesto glavne tajnice MORH-a gdje je postavlja HSLS -ov ministar Jozo Radoš.

Na mjestu glavne tajnice MORH-a, Višnja Tafra je ostala i u mandatu SDP-ove  Željke Antunović.

Odlaskom Račanove koalicije s vlasti krajem 2003., Tafra gubi poziciju u Ministarstvu obrane i prelazi u Ured tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića i to na dužnost pomoćnice savjetnika za obranu. Na tom mjestu ostala je i nakon dolaska Ive Josipovića na Pantovčak.

Dolaskom SDP-ove koalicije na vlast 2011. godine, vraća se u MORH i postaje zamjenica ministru obrane Anti Kotromanoviću.  Gubitkom izbora Tafra, kao i ostali SDP-ovi kadrovi izvode prave vratolomije kako bi sačuvali vlast i pozicije. Uz potporu generala Drage Lovrića, Višnja Tafra se na jedan dan zaposlila u Obalnu stražu kako bi iz Ministarstva obrane ušla u sustav Oružanih snaga, nakon čega je krenula u preuzimanje Službe za graditeljstvo Ministarstva obrane koja nadzire sve nekretnine MORH-a.Da bi instalirali Tafru s dužnosti šefa Službe za graditeljstvo prethodno je smijenjen brigadir Raos i poslan u Inspekciju kako bi Tafri oslobodilo mjesto.

Nakon kratke epizode u Oružanim snagama, Višnja Tafra je imenovana na dužnost Državne tajnice u Ministarstvu uprave, što kako se čini prerasta u svojevrsni skandal koji može dodatno uzdrmati odnose između dvjije ključne stranke vladajuće koalicije.

 

J. Zdunić/ HRsvijet.net / Hrvatsko nebo

2 thoughts on “Višnja Tafra i majka Ivana Kovačića dugogodišnje djelatnice nekadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu

  1. Europski političari su liberali – što će reći da o stvarnom životu i problemima ne znaju ništa, a o zaštiti naroda i države još i manje.

  2. Toplo se nadam da ćemo već na lokalnim izborima u svibnju svoj ovoj rulji koja je trenutno na vlasti pokazati što ih ide. Sramota i tuga; za kakove nas budale svih zajedno drže.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)