Korizma 3.

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Faraonova kći siđe k Rijeci da se kupa, dok su njezine sluškinje šetale uz obalu Rijeke. Opazi ona košaricu u trstici, pa pošalje sluškinju da je donese. Otvori je i pogleda, a to u njoj dijete! Muško čedo. Plakalo je. Njoj se sažali na nj. „Bit će to hebrejsko dijete“, reče. Onda njegova sestra rekne faraonovoj kćeri: „Hoćeš li da ti potražim dojilju među Hebrejkama, da ti dijete doji?“ „Idi!“ odgovori joj faraonova kći.
Tako djevojka ode i pozove djetetovu majku, „Uzmi ovo dijete – rekne joj faraonova kći – i odgoji mi ga, a ja ću te plaćati.“ Tako žena uzme dijete i othrani ga. Kad je dijete odraslo, ona ga odvede faraonovoj kćeri koja ga posini. Nadjene mu ime Mojsije, „jer sam ga – reče – iz vode izvadila.“                                                                                                                                                                 (Izl 2, 5-10)

Svaki kamen, metal, voda, rijeke i jezera, planine, gradovi i naselja, dani u godini, da ne nabrajam dalje, imaju svog anđela čuvara. Ako je Stvoritelj neživoj tvari dodijelio anđela čuvara jer mu je stalo do iste tvari, koliko je više pripremio i ponudio, osigurao za čovjeka koji je kruna Božjeg stvaranja. Već u zamisli Božjoj od vječnosti, te u trenutku začeća, čovjek je nositelj darova Stvoriteljevih, putnik  kroz otvorene mogućnosti samoostvarenja u Božjem planu. Bog je taj koji vodi povijest pojedinca, obitelji, naroda… do konačnog ostvarenja Njegovog plana s nama, našim narodom i svijetom.
Život je važan od začeća. Već tada, tek začetom čovjeku, određeno je mjesto u građevini koja se zove obitelj, narod, kontinent ili svijet… Da su rođeni svi začeti, možda bi danas puno toga bilo drugačije. Možda mnogi problemi ne bi postojali jer je taj netko, na žalost, nerođen, nosio u sebi sposobnosti za rješavanje baš tih i takvih problema. Nije je li „Mojsije hrvatskog naroda“ među onima što im je oduzeto pravo života?

Čudno, na ovu temu željela bih reći puno više, a nekako ne mogu.

Ipak, za svaki život postoji jedna košara, jedan trstik, jedan Nil i jedna sućutna duša, ako mu ona koja život nosi pod srcem, dade šansu…

Anđeli nerođenih, molite s nama, za njih!

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/02/28/pepelnica/

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/03/02/korizma-2/

Vesna Ujević/Hrvatsko nebo

0 thoughts on “Korizma 3.

  1. Šteta da ovaj nazovimo vojni udar nije uspio.(Erdogan simpatizer ISIL-a) Ponovo će u modu uči stari Turski običaj nabijanja na kolac.

  2. Kako Erdogan kaže : Ovaj je puč bio Božji dar kako bi se mogli očistiti svi protivnici…
    Kakva šteta , koliki gubitak.
    Ni Turska nije pošteđena sljepila i obožavanja vođe – tako ih je mogao Erdogan upotrijebiti kao topovsko meso i sprječavanje pobune protiv islamizacije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)