ZORICA VUKOVIĆ : ODJEK

Vrijeme:3 min, 23 sec

 

 

Hermes je u grčkoj mitologiji sin boga Zeusa i  nimfe Maje. Glasnik je bogova smrtnicima i obratno. Zaštitnik je pastira, pjesnika, putnika, lopova, atletičara i trgovaca. Pratitelj je mrtvih u Had.

 

Je li po njemu nevladina udruga HERMES dobila ime i koju ulogu, od gore navedenih, sebi prisvaja?

Ovu je udrugu, kako sami navode, osnovalo nekoliko idealista. No ne navode njihova idealna imena. Takvi idealni, kakvi već jesu, žele drugima dati svetu Prometejevu vatru kako bi „poput strukturiranog i kritičkog mišljenja, aktivnog slušanja i radikalne empatije kao sredstava“  rješavali odnosno sprječavali sukobe.

Kako vrli HERMES-ovci to čine? Tako što imaju svoje projekte. Jedan od njih je i HIP (historija, istorija, povijest). „Cilj projekta je potaknuti razvijanje svijesti i stimulirati diskusije o suvremenoj povijesti u zemljama bivše Jugoslavije.“

I dalje navode: „Ciljevi projekta veliki su – povećati svijest i potaknuti raspravu o nedavnoj povijesti nacionalizma, isključivosti, predrasuda i diskriminacije u regiji te unaprijediti raspravu i komunikaciju o našoj zajedničkoj prošlosti. Također, željeli smo potaknuti kritičko promišljanje o povijesnim događajima i njihovu utjecaju na današnja zbivanja te interdisciplinarno poučavanje povijesti zasnovano na građanskom odgoju i obrazovanju“, navode u HERMES-u.

 

Oni debatiraju po mjestima u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji,  Bosni i Hercegovini. Posebno su važna okupljanja u školama.

Nedavno su se tako u Tehničkoj školi imali izložbu o Ani Frank. No, pored trideset originalnih panoa, oni su pripravili još šest panoa koji s originalnom izložbom nemaju veze, ali imaju veze s njihovim ciljevima. Ravnatelj škole dipl. inž. Josip Belamarić zamolio ih je da maknu dodatne panoe gdje su partizani prikazani kao ljubičice bijele, a ustaše kao koljači i ubojice.

“Smatram da su se tako našim učenicima nerealno prikazali događaji iz Drugog svjetskog rata i nije kazana potpuna istina. Ni riječi o brojnim partizanskim i komunističkim zločinima, u kojima je ubijeno na tisuće Hrvata od Bleiburga preko brojnih križnih putova, o tome kako su partizani žive ljude zatvarali u Hude i druge jame, ni riječi o žrtvama Golog otoka. Stoga, nisam dopustio uvrštenje tih šest panoa i u dogovoru s organizatorom izložba je postavljena bez njih.

Međutim, nakon svečanog otvaranja ljudi iz HERMES-a inzistirali su da se panoi o ustašama i partizanima naknadno postave. Kako nisam pristao, oni su pokupili originalni postav i napustili Šibenik – kazao je Josip Belamarić.

Zašto su organizatori odustali od izložbe naknadno i zašto se nisu htjeli odreći onih šest panoa? Jesu li dobili naknadne instrukcije?

 

Ali su vrlo brzo obavijestili svoje „belosvetske“ prijatelje da je ravnatelj „zabranio“ izložbu. Javili su se dežurni antife počevši od Zuroffa pa do Stazića i traže smjenu ravnatelja. Zašto? Zato što je spriječio, da se iza tragične sudbine jedne djevojčice, prošverca laž. Koliko je licemjerja!  I kakve veze ima Ana Frank sa jugoslovenskim partizanima?

 

No smrt Ane Frank ima itekako veze sa smrću djece koja su stradala u Domovinskom ratu jer su stradala u svojim domovima, na igralištima, u skloništima ili na putu do škole. Zašto tu nije povučena paralela?

 

  Spomenik “Djevojčica”, rad kipara Antuna Babića, na inicijativu udruge Hrvatska žena podignut je 2000. u Slavonskom Brodu ispred OŠ “Hugo Badalić”.Samo iz te škole tijekom rata         poginulo je 16 učenika.

Prema podatcima koje je prikupio ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang, među 7263 ubijenih civila je 402 djece u dobi od 6 mjeseci do 18 godina,  a 108 djece ostalo je s trajnim invaliditetom. Bez jednog roditelja je ostalo 4285 djece, a bez oba njih 54.

 

Samo je u Slavonskom Brodu tijekom Domovinskog rata poginulo trideset troje djece, a ranjeno je 107 od nasumičnih napada srpskog dalekometnog topništva.

 

Tako je u samo jednom danu,  3. svibnja 1991. godine, poginulo šestero djece.

 

Za stradanje ove djece do sada nitko nije odgovarao. Je li HERMES zna za to ?

 

Nažalost, nije ovo jedini pokušaj manipulacije djecom. Smatram stoga da je odluka ravnatelja Belamarića bila ispravna.

 

I dalje treba štititi našu djecu od raznih pernatih i inih manipulatora. A tu je itekako pozvano MZOS i naravno roditelji.

 

 Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)