Bakir Izetbegović: Neka nam Hrvati ne dijele lekcije o radikalizmu

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

PORUKA

Poručio je Hrvatskoj i drugima da dvaput razmisle prije nego što bilo što kažu o BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u srijedu da njegova zemlja i bošnjački narod koji on predstavlja žele najbolji mogući odnos s Hrvatskom, no smatra neprihvatljivim izjave da je sigurnosno stanje u BiH gore nego što doista jest.

“Naš odnos prema Hrvatskoj je doista benevolentan. Ruka je pružena i nikada nije došao problem sa strane BiH osim problema onečišćenja iz rafnerije u Bosanskom Brodu”, kazao je na konferenciji za novinare Izetbegović, ujedno i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Izetbegović nije izrijekom spomenuo hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, no jasno je na nju aludirao kada je kazao da smatra neprihvatljivim izjave o tome da se u BiH vraćaju tisuće radikaliziranih ratnika iz Sirije i Iraka.

Grabar Kitarović je početkom mjeseca rekla kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca te da se ne može se zanemariti niti ”utjecaj nekih drugih država” na susjednu zemlju.

“Neka nam ne drže lekcije o emancipaciji i da su zabrinuti radikalizmom. Radikalizam je mogao biti još gori nakon toga što su razne strane učinile Bošnjacima u BiH. Niti jedan odlazak na strana ratišta, a vratilo se 40-ak ljudi, nije doveo do incidenata”, kazao je Izetbegović.

Zamolio je Hrvatsku i sve druge na Balkanu da dvaput razmisle prije nego što bilo što kažu o BiH.

Ocijenio je da izjave o tisućama potencijalnih terorista u BiH mogu biti izravna zapreka nastojanjima te zemlje da se što prije priključi Europskoj uniji.

“Kakva je to poruka za EU? To definitvno koči članstvo BiH u EU a Hrvatska je obećala biti glavni lobist BiH na tom putu”, kazao je Izetbegović iznoseći ocjenu kako je u 2016. godini eksremizam u njegovoj zemlji “gubio energiju i očevidno jenjava”.

Poručio je kako je SDA spremna na iskrenu suradnju s HDZ-u BiH ne bi li se rješio problem statusa Hrvata u toj zemlji. Najvećoj hrvatskoj stranci poslao  je poruku kako u SDA sada čekaju njihove prijedloge za izmjene izbornog sustava i rješenje ustroja Mostara.

“Bošnjaci će to razmotriti u najboljoj namjeri”, kazao je Izetbegović.

Konstatirao je kako je jasno da u BiH nitko nikome više neće moći ništa nametnuti a iluzija je vjerojati da se dvojica mogu dogovoriti na račun trećega.

“SDA će učiti sve da se posignu dogovori, da se očuva mir i zajamči sigurna budućnost”, rekao je Iztebegović poručivši kako je takvo ponašanje model za sve , jer “počne li brod tonuti, svi u njemu će se utopiti a ne samo Bošnjaci”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)