Izetbegović: Nema ništa od podjele BiH i novih podjela u BiH

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH I PREDSJEDNIK SDA

 

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastao se danas u Stocu s predstavnicima Općinskog odbora SDA Stolac i Inicijative za Stolac.

Tom se prigodom razgovaralo o aktualnoj situaciji nakon prekida izbornog procesa u Stocu i najnovijih odluka Središnjeg izbornoga povjerenstva (SIP) kojom je kandidat za načelnika Salmir Kaplan „skinut” s kandidatske liste.

Izetbegoviću je ovo prva posjeta Stocu nakon što su 2. listopada prekinuti izbori u toj općini.

– Stolac pripada svima koji žive u ovom gradu. Ovo nije ekskluzivno ničiji prostor. Pripada svima koji su ovdje rođeni i koji vole ovaj grad. Mi podržavamo takav Stolac i Inicijativu za Stolac koja želi omogućiti da Stolac bude takav. U tom smislu, nećemo moći pdoržati da se proračun Stoca donosi bilo gdje nego u Stocu – izjavio je Izetbegović nakon sastanka.

Dodao je kako neće amnestirati greške koje je napravio SIP, jer je, kako je naveo, dio SIP-a uzeo sebi za pravo da bude sudac i istražitelj.

Izetbegović je pozvao SIP da ne idu u tom smjeru, nego da omogući alternative u Stocu i da se održe izbori u toj općini i da općina dobije proračun.

Ako se taj prijedlog ne usvoji, Izetbegović je poručio kako slijede nove tužbe.

– Ići ćemo nanovo sa žalbama i tužbama, i pokušati izboriti normalno stanje u ovom gradu.  No, nadam se da to neće uraditi – kazao je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA.

Kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan, kojeg je SIP najnovijom odlukom ponovo „skinuo“ s kandidatske liste, kazao je kako javnost ne razumije o kakvoj se diskriminaciji radi na nacionalnoj osnovi u Stocu, optuživši HDZ da želi punu kontrolu u tom gradu.

– Odluke koje CIK donosi su čisto politikanstvo, amaterizam i jedna opća katastrofa – izjavio je Kaplan, koji je ustvrdio kako su četiri člana tog povjerenstva dobila politički zadatak, te da njih ne zanima ni pravo ni zakoni.

– Nećemo pristati na režirane izbore i bojkotirat ćemo ih – poručio je Kaplan.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se i na situaciju u Mostaru, kazavši kako je s HDZ-om „skoro pa postojao dogovor“.

–  Bili smo skoro dogovorili rješenje za Mostar, ali nas je HDZ praktično ostavio. Nisu trebali takvu stvar uraditi, to je stvar povjerenja između dva partnera koja će zadugo vjerovatno morati surađivati u ovoj zemlji – kazao je Izetbegović te napomenuo kako ni oko Stoca nisu uspjeli pomiriti stavove.

– Pokušali smo, razgovarali smo, ali nismo našli zajedničko rješenje. Svi moraju dobiti šansu – mišljenja je Izetbegović.

Govoreći o određenim nezadovoljstvima unutar SDA, Izetbegović je kazao kako će idućih dana nastaviti razgovor s četvoricom nezadovoljnih stranačkih kolega u državnom parlamentu.

– Mislim da se ovaj problem preuveličava i mislim da je nekima cilj da vide da ima problema u SDA. Svakom odgovornom u SDA, a i u BiH, ne bi trebao biti cilj da slabi poziciju SDA. Mislim da će se ti ljudi vratiti na pravi način u SDA i podržati rad toga kluba i stabilizaciju u parlamentu i državi – ocijenio je Izetbegović.

O članku koji je uzburkao strasti u regiju o podjeli Balkana na Veliku Srbiju, Albaniju i Hrvatsku, a koji je napisao autor Timothy Less iz magazina Foreign Affairs, Izetbegović je kazao kako je namjerno izbjegavao komentirati pisanje “nekih trećerazrednih činovnika iz bivših ambasada”.

– Nemoguće je to. Jedino sam mogao proizvesti konflikt. Čak i oni koji iz Banjaluke koji šalju poruke takve, ne bi napisali ili pomislili nešto o podjelama. Nema ništa od podjele BiH, nema ništa od novih entiteta i nema nikakvih unutrašnjih podjela – kazao je Izetbegović.

 

Večernji.ba/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori