Damir Pešorda: Šarafciger

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

Kad je više od dvije godine Josip Pečarić krenuo u svoj donkihotovski boj za legitimitet pozdrava ”za dom spremni”, mislio sam da troši previše energije za relativno nevažnu stvar.

Međutim, pokazalo se da dobro predosjetio neke maligna trendove u našem društvu i pokušao ih preduhitriti. Kad je ovih dana zbog jedne benigne ploče u Jasenovcu hrvatska, navodno desna, vlast pljunula samoj sebi u lice, i to po tko zna koji put – morao sam priznati da je Pečarić bio u pravu. Dok se jasno ne suprotstavimo ucjenjivačima, oni nas neće prestati ucjenjivati. Svi ti pupovci, bauci i ostale pusićke od takvih ucjena i za takve ucjene i žive.

Bilo je tužno gledati hadezeovca Bošnjakovića koji u emisiji Otvoreno pokušava obrazložiti i opravdati odluku saborskog odbora koji je ustvrdio da spomen-ploča poginulim HOS-ovcima vrijeđa žrtve Jasenovca! Svoju sramotnu odluku HDZ pokušava pravdati trećom točkom odluke kojom se poziva Vlada da pitanje totalitarnih simbola riješi zakonom. Po meni, ta treće točka cijelu ovu odluku čini još sramotnijom i još opasnijom. Njome se naivnim Hrvatima daje lažna nada da će uz ustaške simbole pod udar zakona doći i komunistički simboli. Od toga, naravno, nema ništa! HDZ se neće usuditi dirati u petokraku, ali će vjerojatno zakonski zabraniti ZDS, a time i krenuti u grubo brisanje nedavne prošlosti. Naime, taj pozdrav sastavni je dio HOS-ova znakovlja. Njegovom zabranom preinačuje se nedavna prošlost i sprječava adekvatno obilježavanje njihovih spomenika.

U raspravi na saborskom odboru bezobrazlukom se posebno istaknula Vesna Pusić. Ona je rekla kako za ploču u Jasenovcu ne treba nikakvo povjerenstvo nego šarafciger. Po riječima Ante Đapića, među poginulim HOS-ovcima kojima je spomen-obilježje podignuto je i jedan kojemu su četnici šarafcigerom iskopali oči. Izgleda da bi nesuđena glavna tajnica Ujedinjenih naroda još jednom palom HOS-ovcu presuđivala šarafcigerom. S druge strane beskičmenjaštvo HDZ-a djeluje gotovo isto toliko degutantno koliko i bezobraština Vesne Pusić. Citiram iz Večernjeg lista: »HDZ je predlagao zaključak kako ‘postavljanje spomen-ploče u Jasenovcu poginulim braniteljima, pripadnicima HOS-a, koja sadrži i registrirani pečat Udruge dragovoljaca HOS-a s riječima Za dom spremni, narušava iskazivanje pijeteta žrtvama ovog ustaškog logora’«.

Aleksandar Stanković je u nedjelju gotovo natjerao premijera Plenković da se ispriča onima koje je ta ploča uvrijedila. Tako smo došli do toga da se premijer naše zemlje ispričava zbog postavljanja spomen-ploče dragovoljcima HOS-a koji su svoje živote položili da bi on imao čemu biti premijer! I, pazite, ispričava se zbog toga što je na toj ploči registrirani grb Udruge dragovoljaca HOS-a. Ustvari, mogli bismo reći da je to svojevrsna isprika svima koje samo postojanje hrvatske države vrijeđa jer – da ponovimo još jednom – poginuli HOS-ovci su ratu položili život za Hrvatsku. Koja im u miru nije spremna tolerirati ni spomen-ploču koju su im suborci postavili.

Stoga, iako nerado moram priznati da je akademik Pečarić bio u pravu: protivnicima hrvatske državnosti ne smije se tolerirati bezobrazluk. Oni to shvaćaju kao slabost. Pri tomu nije od ključne važnosti sam prijeporni pozdrav, važan je krajnji cilj onih koji, instrumentalizirajući činjenicu da je NDH-a bila saveznik nacističke Njemačke, osporavaju pravo postojanja hrvatske države kao takve. A tko se šarafcigera laća, mora biti svjestan da je šarafciger podesan i za skidanje nekih drugih ploča. Na kraju će se vidjeti čiji je šarafciger veći.

 

Damir Pešorda/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

One thought on “Damir Pešorda: Šarafciger

Odgovori