Olujić o povjerenstvu za ‘Za dom spremni’: Veći je problem petokraka

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

‘Smatram da bi u Povjerenstvu trebali sjediti Pravnici, povjesničari i politolozi’, kaže Olujić za direktno.hr

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade najavio je osnivanje novog povjerenstva koje će raspraviti o simbolima totalitarnog sustava i predložiti zakonske okvire. O povjerenstvu smo upitali odvjetnika Željka Olujića, koji smatra da pozdrav “Za dom spremni” nije problematičan, već petokraka zvijezda.

“Svakako jednom zauvijek treba okončati te rasprave u javnosti. Moja je prosudba da bi obilježja totalitarnog sustava koji je praktično uništio državu – petokraka zvijezda te srp i čekić, trebalo sankcionirati. No, pitam se što bi se dobilo s time?”, rekao je Olujić i dodao:

“Smatram da pozdrav “Za dom spremni” ni u kom slučaju nije takvog značaja i ne predstavlja ništa što je zabranjeno. To je stari hrvatski pozdrav”, istaknuo je Olujić i dodao kako bi povjerenstvo trebalo ‘pretresti elemente za i protiv te racionalno i argumentirano donijeti konačnu odluku kako se ne bi svako malo u javnosti pojavljivale nedoumnice.

Na upit tko bi trebao sjediti u takvom povjerenstvu, Olujić je odgovorio:

“Pravnici, povjesničari i politolozi. No, ne da navijaju za jedne ili druge već da valjanom dokumentacijom zauzmi stav o tome da totalitarni simboli ne bi smjeli dominirati u hrvatskom društvu.”

Istaknuo je i to kako je on osobno protiv svih mogućih zabrana. No, pozdravlja Vladinu odluku.

“Ukoliko bi se vodila javna rasprava s valjanim argumentima, svakako bi se iskristalizirao jedan stav koji bi konačno spriječio daljnje moguće podjele u hravtskom narodu”, rekao je Olujić i dodao da se trebamo manje baviti poviješću, a više gospodarskim boljitkom i temom da ljudi počnu živjeti bolje u Hrvatskoj.

Na upit kako su problem totalitarnih simbola riješile druge zemlje, Olujić odgovara:

“Koliko znam u Italiji je to vrlo široko dopušteno, kao i u Njemačkoj. Iako je tamo ponešto drugačija zakonska regulativa. No, u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj nisu sankcionirani ti pozdravi”, zaključio je odvjetnik Željko Olujić.

 

dnevno hr./http://direktno.hr/Hrvatsko nebo

One thought on “Olujić o povjerenstvu za ‘Za dom spremni’: Veći je problem petokraka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)