10.12. u 10h: Ruže za studente ubijene i progonjene u jugoslavenskom komunističkom režimu

Vrijeme:54 sec

Krug za Trg, građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike u javnim prostorima poziva Vas da i ove godine, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, skupa položimo ruže za studente ubijene i progonjene u jugoslavenskom komunističkom režimu, u subotu, 10. prosinca 2016. u 10 sati, uz ogradu Sveučilišta, na Kazališnom trgu u Zagrebu.

„Josip Broz Tito odgovoran je za masovna ubijanja ljudi, pa i za masovne likvidacije studenata. Jugoslavenski su komunisti na Bleiburgu i na križnim putovima ubili tisuću studenata. Među žrtvama su bili Josip Lovrić, student poljoprivrede, Stipe Milas, student prava, Vladimir Hećimović, student medicine, Franjo Magdić, student šumarstva.

Od 1945. do 1990. brojni su studenti i studentice režimu pružali otpor i doživjeli progone, mučenja i drakonske zatvorske kazne, primjerice: Alfred Obranić, Stanislav Janović, Ivan Kujundžić, Zorka Zane, Srna Matijević, Ivan Gabelica, Anđelko Mijatović, Bruno Bušić, Rudi Arapović, Dražen Budiša, Ivan Zvonimir Čičak, Marko Grubišić i Milan Sučac. Jugoslavenski komunisti pojedine su studente, u zatvorima i kaznionicama, i drugdje, i ubili, primjerice: Ivu Mašinu, Vjekoslava Balina i Stjepana Crnogorca“ – navodi se u priopćenju Kruga za Trg.

 

HKV/Hrvatsko nebo

2 thoughts on “10.12. u 10h: Ruže za studente ubijene i progonjene u jugoslavenskom komunističkom režimu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)