Josip Peći : Hrvatska je jedina država u EU gdje nije osuđen niti jedan komunistički zločinac

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u ponedjeljak je, u povodu komentara da vlast ne reagira na postavljanje spomenika s natpisom iz NDH “Za dom spremni“ u gradu Jasenovcu, poručio da je natpis na spomeniku dio grba udruge koja je registrirana za vrijeme vlade Ivice Račana.

„Statut Udruge bojovnika HOS-a i kasnije statut Udruge dragovoljaca HOS-a, i jedno i drugo, odobreno je za vrijeme vlade Ivice Račana“, navodi.

Upitan hoće li Vlada reagirati zbog postavljanja spomenika u Jasenovcu, Stier je odgovorio da će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno. “Ova će Vlada tom pitanju pristupiti sustavno i institucionalno, a na tragu programa HDZ-a, koji osuđuje sve totalitarizme – i fašizam i nacizam i komunizam. I smatramo da se upravo na taj, institucionalni način, mora riješiti ovo pitanje i prestati s njim manipulirati u dnevnopolitičke svrhe“, rekao je Stier Hini.

Već je sinoć Andrej Plenković potvrdio ove Stierove riječi.

E, moj Stieru i Plenkoviću! Fašizam je odavno osuđen. Ako sam dobro shvatio Vlada će Saboru podastrijeti tekst nekakvog zakona, kojim će se jednako osuditi svaki totalitarizam, dakle i fašizam i nacizam i komunizam, kao da toga do sada nije bilo.
Možemo, dakle, očekivati nešto poput zabrane pozdrava Za Dom spremni, jednako kao i zvijezde petokrake ili primjerice naziva trgova i ulica po imenu diktatora i masovnog ubojice Broza.

Dao Bog da sam se prevario u svojem shvaćanju Plenkovićevih i Stierovih riječi.

Po mom dubokom uvjerenju pozdrav Za Dom spremni nije ustaški novum, mnogo je stariji. Također je masovno korišten u vrijeme Domovinskog rata i to ne samo od strane bojovnika HOS-a. I hrvatska himna Lijepa naša bila je službena u vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske, znači li to da je treba zabraniti. Starija je također od NDH.
Preostaje kuna kao platežno sredstvo, koje je uvedeno u uporabu upravo u vrijeme NDH. No, kuna im više ne smeta. Baš im je slatka i nekako im se omilila.

Zabranama se ništa ne može postići, u to smo se povijesno uvjerili mnogo puta. Ako se bude branio pozdrav Za Dom spremni, malo će hrvatska nogometna reprezentacija igrati domaćih utakmica pred punim tribinama, a hrvatski zatvori mogli bi postati još tiješnji.

Republika Hrvatska nije do danas provela ništa od Rezolucije parlamentarne skupštine Vieća Europe broj 1481. od 27. lipnja 1996. i 25. siječnja 2006. (o uklanjanju nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava). Time je ostala kao jedina među svim dotičnim članicama Europske unije, koja nije u praksi osudila komunizam.

Hrvatska je jedina država u EU gdje nije osuđen niti jedan komunistički zločinac. Jedina u kojoj je, primjerice, televizija pod izravnom kontrolom režima. Komunistički kadrovi, tekovine i strukture su izravno preneseni u neovisnu Hrvatsku i sada u Hrvatsku kao zemlju članicu EU.

Sve u svemu, Hrvatska Hrvatom polako ali sigurno dolazi u napast nestajanja, ako nastavimo ovako. Upregnimo sve svoje snage kako bismo to spriječili. Neuništivi je gen hrvatstva u nama. Pokažimo ga, sestre Hrvatice i braćo Hrvati našim djelima, našim životima.

 

 Josip Peći /Hrvatsko nebo

Odgovori