Zaoštravanje na svjetonazorskoj ravni

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

Tko god je pomislio da se stvari kreću nabolje, čini se da je gadno pogriješio. Usporedimo li događaje kojima smo svjedočili za vrijeme vladavine Milanovićeve protuhrvatske vlade i ovo što se sad događa, dolazimo do zaključka da nema neke prevelike razlike, odnosno, da se postupno vraćamo u vremena za koja smo smatrali da su prošla.

Bez obrazloženja je otkazan termin u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu za monodramu “Bez lustracije nema Kroacije” Božidara Alića. Ne ulazeći u umjetničku vrijednost te predstave, a po samom naslovu se već vidi da je politički nabijena, zašto bi se se dogovoreni prostor oduzimao u zadnji čas osim kako bi se de facto spriječila ta izvedba? Sjetimo li se sada što se događalo, napose u Zagrebu koji je središte političkog, kulturnog i umjetničkog života, sva ona sprječavanja da se, primjerice, održi sjednica HNES-a, predstavljanja knjiga raznih “desnih” intelektualaca, onemogućavanje bilo kakve raspre o “antifašističkim” zločinima… radi se o istim umovima, istim postupcima i isto zatiranju svega hrvatskog.

Mnogima je laknulo nakon Radmanove smjene na HRT-u. Taj nositelj Brozove štafete je u potpunosti uspio oživjeti agitprop na hrvatskoj televiziji, vrativši nas u razdoblje nacrnijeg medijskog mraka. I zaista, poslije Radmana, Siniša Kovačić, pogotovo ako sad uzmemo u obzir njegova nasljednika Blagu Markotu, je bio, ako ništa, hrvatski ravnatelj Hrvatske (!) radio-televizije. Za vrijeme Kovačića su maknuti komunistički kadrovi, promijenile su se teme u emisijama poput “Otvoreno”, a i sam odabir gostiju je pokazao da je cenzura postala stvar prošlosti inače, primjerice, Glasnovića i Leljaka nikad ne bismo mogli gledati i slušati za vrijeme Radmanove ere, oživljen je duhovni, kršćanski programski sadržaj i t.d.

No, sad se na na HRT-u se razmatra hoće li se ukinuti Dujmovićeva emisija “Iza zavjese”, koja je, unatoč lošem terminu, vrlo gledana. Očito je zasmetalo tzv. antifašistima Nobilu, Jakovini, Lončaru, Mesiću i ostalim drugovima što su pred cijelom državom intelektualno i činjenično potučeni. A i to je prva emisija na HRT-u nakon dugo godina koja je profesionalno i kvalitetno osmišljena, ali eto, prvo su je stavili u loš termin, a sad razmatraju hoće li je ukinuti.

Sjećamo se također napada na mirnu (protu)prosvjednicu Ružicu Ćavar jer je prosvjedovala na Cvjetnom trgu protiv ateista i onih koji bi revidirali Vatikanske ugovore. Nisu previše pisali o činjenici da je u večernjim satima 1. prosinca 2016. u devetnaest sati i dvadeset minuta u Zaprešiću je izvršen prepad, te verbalni i fizički napad na Nenada Piskača, kolumnista, novinara i književnika, oštrog kritičara hrvatske (jugo)zbilje. Možemo samo zamišljati koliko će se Orepićeva milicija “ubit” od posla za pronalaskom napadača koji je, prema svemu sudeći, bio politički motiviran.

Frljić nastavlja divljati sa svojim predstavama koje vrijeđaju narode, zastave i njihove vjeroispovijesti, Mate Kapović tumači da nema neke razlike između srpskog i hrvatskog jezika, odnosno tih glasova, Pupovac dobiva pomoćnike u svim svjetonazorskim ministarstvima, Visković čestita 29. “novembra”…

U Vrbovskom se praktički ponovio slučaj poljudske svastike. Uništene su dvojezične ploče i osvanuo je natpis na ulazu u pravoslavno groblje u Vrbovskom: “Vratit će se Hasanbegović s 1000 momaka”. Dakle, ima li gnjusnije i očitije podvale? Iz toga se dade izvući više zaključaka: ili su Ostojićeve i Milanovićeve strukture ostale pri vlasti pa nastavljaju protuhrvatsku hajku, ili su takvi ispadi poticani od strane nove vlasti, radilo se o MOST-ovom ili HDZ-ovom resoru, ili je pak to učinjeno po nalogu Milorada Pupovca koji pomoćnike ministara ima u pravosuđu, mupu, kulturi i obrazovanju?

Kako god bilo, ispada da je vlada Tihomira Oreškovića započela promjene nabolje, a namjerom ili nehajem vlade Andreja Plenkovića se stvari ponovno vraćaju na temelje postavljene od strane Milanovića, Pusić, Josipovića i ostalih protuhrvatskih protuha.

 

Mila Marušić/Hr Svijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)