Damir Pešorda: Disciplina kičme

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

Jedan od najpoznatijih beogradskih bendova osamdesetih godina prošloga stoljeća zvao se upravo tako – Disciplina kičme. U ondašnjoj Hrvatskoj jednostavno se nije moglo dogoditi da netko takvo ime dadne bilo čemu. Jer su i kičme i kralješnice u tadašnjoj Hrvatskoj bile besprijekorno disciplinirane, to jest savitljive, da nije bilo potrebe ni za kakvim discipliniranjem toga organa.

Koji, istini za volju, drugdje zna biti problematičan. U suvremenoj Hrvatskoj izgleda da ipak postoji stanovita potreba za povremenim discipliniranjem nekih kralježnica. Naime, u Večernjem listu od 29. 11. piše: ”Nakon incidenta u Saboru, izvor iz HDZ-a kaže da će ojačati stranačku stegu u Klubu te da će se morati glasati po dogovoru.”

Incident o kojemu je riječ zapravo je nepristajanje nekolicine HDZ-ovih zastupnika da glasuju za skidanje imuniteta Stevi Culeju. Među njima su Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Goran Dodig, Anton Kliman, Tomislav Klarić, Blaženko Boban, Anđelko Stričak i još neki.Doduše Bruna Esih i Goran Dodig nisu članovi HDZ-a, ali su u Sabor ušli s HDZ-ove liste. U ovom slučaju sukobile su se dvije koncepcije, dva shvaćanja saborske političke prakse: tehnički i emocionalni. Stranačko vodstvo drži da se skidanje imuniteta treba izglasavati automatski, dok jedan dio zastupnika drži da se zahtjevu suda treba oduprijeti jer Culeja progoni zbog delikta koji je po svojoj naravi politički, a ne kriminalni u uobičajenom smislu te riječi.

Sama po sebi priča oko razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru dovoljno je traumatična, a ovakva suđenja kao Stevi Culeju samo su dolijevanje ulja na vatru. Stoga ne čudi da je dio HDZ-ovih zastupnika, i to onih s izraženijim nacionalnim osjećajem, odbio glasovati za skidanje imuniteta. Plenkovićev naknadni dolazak u Sabor radi discipliniranja zastupnika u dijelu medija i javnosti dočekan je prilično zlurado. Ove najnovije najave dodatnog discipliniranja tzv. pobunjenika HDZ-u mogu samo škoditi i doprinijeti jačanju pozicije Mosta i SDSS-a, a možda i HNS-a u budućnosti. To bi s druge strane značilo da HDZ bira ”sanaderovski” smjer u politici.

Poprilično je sigurno da nitko od navedenih zastupnika neće svjesno opstruirati Plenkovićevu vladu dok radi za nacionalne interese i gospodarski prosperitet zemlje, stoga je, čini mi se, pogrješno svako dodatno zaoštravanje oko ”slučaja Culej”. Dapače, moglo bi se reći da su glasajući protiv skidanja imuniteta Stevi Culeju spomenuti zastupnici u neku ruku sačuvali obraz HDZ-u kao domoljubnoj stranci. To dobro znaju u Mostu pa nitko ne problematizira glasovanje Mire Bulja, koji je također glasovao protiv skidanja imuniteta. Međutim, ako je vjerovati Večernjakovu izvoru, u HDZ-u ne misle tako.

Taj neimenovani izvor iz HDZ-a kaže: ”Nisam zabrinut zbog situacije od petka, pojačat ćemo rad u Klubu i osiguravati saborsku većinu i bez onih koji bi mogli opstruirati glasanja. Ne želim isticati imena zastupnika koji spadaju u zlonamjerne” Dakle, računa se i sa izbacivanjem neposlušnih iz Kluba zastupnika HDZ-a, a to bi de facto značilo i iz stranke. Ne znam koliko je to pametno, osobno mislim da nije, no s druge strane bilo bi zanimljivo vidjeti može li se iz te tvrđe jezgre odbačene od HDZ-a organizirati uistinu suverenistička politička opcija orbanovskog tipa.

 

Damir Pešorda/HrSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)