Računalno podržana simulacijska vježba Jesen 16

Vrijeme:4 min, 8 sec

 

“Cilj vježbe je uvježbavanje i provjera uvježbanosti Stožera GOMBR-a i zapovjednih elemenata podređenih postrojbi u stožernoj provedbi operacija,” objasnio je direktor vježbe brigadni general Siniša Jurković. Dodao je kako Jesen 16 potvrđuje koliko su CAX vježbe dobar i ekonomičan alat za postizanje uvježbanosti različitih stožernih razina te najavio CAX vježbu u 2017. godini koja će obuhvatiti i više brigadnih stožera, a razmatra se i mogućnost njezine disperzije na više lokacija što će pružiti još realnije uvjete…

Pojačan broj i tempo vježbi Hrvatske kopnene vojske itekako se osjeća i na stožernim računalno podržanim simulacijskim vježbama (CPX/CAX) koje Hrvatski vojnik već godinama prati u Simulacijskom središtu ZOD-a u vojarni “Petar Zrinski”. Zahtjevi HKoV-a i obučni ciljevi njegovih postrojbi sve su veći, obučavaju se po sastavu sve brojniji stožeri na sve višim razinama zapovijedanja, a traže se složeniji i realniji scenariji. Vježba Jesen 16, čiji je središnji, provedbeni dio, održan od 21. do 25. studenog, dosad je najbolja potvrda tih trendova. Primarna obučna skupina bilo je Zapovjedništvo Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), a sekundarna elementi Zapovjedništva HKoV-a okupljeni u Nadređenom zapovjedništvu (HICON).
“Cilj vježbe je uvježbavanje i provjera uvježbanosti Stožera GOMBR-a i zapovjednih elemenata njemu podređenih postrojbi u stožernoj provedbi operacija,” objasnio je direktor vježbe (EXDIR) zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Siniša Jurković. “I za CAX vježbe potrebno je brižljivo planiranje. U ovom je slučaju ono trajalo više od tri mjeseca, obuhvaćajući stožerne trenaže, radionice i planske konferencije. Faza planiranja u svim svojim detaljima također je svojevrsno uvježbavanje,” kaže general Jurković.
Novost u vježbama takve vrste je razina HICON-a kojim je zapovijedao brigadir Dražen Ressler. Prema scenariju u čijem je fokusu bila obrambena operacija s obilježjima operacije punog spektra, “obogaćena” nizom incidenata, HICON simulira zapovjedništvo divizije sastavljene od četiriju brigada. Jedna od njih je GOMBR, a ostale su tri fiktivne iz savezničkih zemalja. “Uz gardijsku brigadu, u Zapovjedništvu HKoV-a ovom prilikom želimo provjeriti i svoju uvježbanost. Zato mi u HICON-u nismo samo oni koji kontroliraju vježbu zajedno sa Simulacijskim središtem, nego se i mi obučavamo u planiranju i upravljanju operacijama. HICON je i ustrojbeno koncipiran tako da može odgovoriti na sve izazove scenarija. “Stvarno mogu reći da smo na razini na kakvoj i treba biti stožer NATO-ove članice,” zaključuje brigadir Ressler, “a uigranost našeg tima raste s interakcijom sa zapovjedništvom brigade. Napredak se vidi već tijekom vježbe.”
Zapovjedništvo GOMBR-a u Zagreb je došlo u punom sastavu, na čelu sa zapovjednikom brigadnim generalom Denisom Tretinjakom. Već smo naveli da su tu bili i dijelovi zapovjedništava bojni GOMBR-a te još neki ključni elementi Brigade. “Bez njih primarna obučna skupina ne može provesti vježbu ovakvog tipa,” istaknuo je general Tretinjak dok smo obilazili njegov stožer. Inače, Jesen 16 za GOMBR je logičan slijed vježbe na zapovjednom mjestu Odlučno vođenje koja je u lipnju održana na Gašincima. “Ovdje imamo realniju dinamiku s puno bržim protokom informacija i procedura. Sukladno tomu, traži se brže donošenje odluka i veći je presing na Stožeru Brigade,” ističe prvi časnik GOMBR-a. Komentirajući scenarij koji naziva “vrlo, čak iznenađujuće realnim”, potvrdio je da je postrojba fokusirana na obranu, no ima i elemenata napadnih operacija u limitiranim okolnostima, “niti jedna obrana nije fiksna obrana”. Potvrdivši da Jesen 16 daje smjernice za buduće obučne procese u postrojbi, general Tretinjak izrazio je zadovoljstvo sve brojnijim vježbovno-obučnim aktivnostima Brigade. “Puma 16, vježba s vojskom SAD-a, vratila nas je na međunarodnu scenu. Iduće godine idemo na vježbu u Njemačku s tenkovskom satnijom, a imamo i najave još jedne vježbe s tenkovskim vodom u Mađarskoj ili Rumunjskoj. Iskoristit ćemo svaku priliku kako bismo stekli međunarodno iskustvo,” istaknuo je general Tretinjak.
Što se tiče Simulacijskog središta, njegov zapovjednik pukovnik Pavao Tokić potvrdio je da trenutačni ustroj postrojbe i stručni profili djelatnika apsolutno mogu odgovoriti povećanim zahtjevima postrojbi. “Što se tiče tehnike, njezin je najistaknutiji dio simulacijski sustav JCATS, a upravo očekujemo njegovu novu inačicu, jaču i zahtjevniju za hardver i umrežavanje i moći ćemo je koristiti i za međunarodne vježbe,” najavio je pukovnik Tokić.
“Jesen 16 potvrđuje koliko su CAX vježbe dobar i ekonomičan alat za postizanje uvježbanosti različitih stožernih razina. Središte i njegova oprema osiguravaju realne uvjete u realnom vremenu, bez njih je stožerna obuka u HKoV-u danas nezamisliva,” zaključio je general Jurković te najavio CAX vježbu u 2017. godini koja će obuhvatiti i više brigadnih stožera, a razmatra se i mogućnost njezine disperzije na više lokacija što će pružiti još realnije uvjete.


Zahtjevi HKoV-a i obučni ciljevi njegovih postrojbi sve su veći, obučavaju se po sastavu sve brojniji stožeri na sve višim razinama zapovijedanja, a traže se složeniji i realniji scenariji. Vježba Jesen 16, čiji je središnji, provedbeni dio, održan od 21. do 25. studenog, dosad je najbolja potvrda tih trendova. Primarna obučna skupina bilo je Zapovjedništvo Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR), a sekundarna elementi Zapovjedništva HKoV-a okupljeni u Nadređenom zapovjedništvu (HICON).

 

Domagoj Vlahović, Snimio Tomislav Brandt/https://hrvatski-vojnik.hr/Hrvatsko nebo