Sudac Antonetti: Herceg Bosna nije bila zajednički zločinački projekt

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

IZDVOJENO MIŠLJENJE PREDSJEDATELJA HAAŠKOG SUDSKOG VIJEĆA

 

“Na kraju, čini mi se da je stav Tuđmana, koji je potvrdio u brojnim prilikama na ta 64 sastanka, u suprotnosti s teorijom o postojanju navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata koji ističe Tužiteljstvo”. To izdvojeno mišljenje napisao je sudac Jean-Claude Antonetti na suđenju šestorici bivših dužnosnika Hrvatske Republike Herceg Bosne, no njega su preglasala Arpad Prandler i Stefan Trechsel, koji nikada nisu bili suci niti su donijeli odluku na temelju činjenica, nego tek osjećaja za ‘pravdu’

 

Zbunjujuće tvrdnje

 

Stav suca Antonettija od kapitalne je važnosti jer sve napade na institucije Herceg Bosne, hrvatske dužnosnike i hrvatski narod u pokušaju da se cijeli projekt proglasi zločinačkim padaju u vodu jednako kao što su i politikantski pokušaji dijela bošnjačke politike da ušutkaju one koji s pravom upozoravaju na diskriminaciju Hrvata nabacivanjem ove kolektivne krivnje. 
“Zaključak koji mogu izvući iz navedenog jest da postoji neka zbrka na razini Tužiteljstva s obzirom na svrhu glavnog zajedničkog zločinačkog pothvata: je li to bilo stvaranje ‘velike Hrvatske’? Je li to bilo etničko čišćenje u BiH? Očito je svima da je ‘velika Hrvatska’ bila moguća bez etničkog čišćenja, kao što je etničko čišćenje moguće i zbog drugih razloga nego što je to “velika Hrvatska”, čak i ako samo bh. Hrvati žele zauzeti politički ili vojni nadzor na određenim područjima”, smatra Antonetti. On je u izdvojenom mišljenju, koje će zasigurno posebno cijeniti drugostupanjsko sudsko vijeće Haaškog suda i u kojemu su svi suci profesionalci, ispravno razumio što je to ključ svih prijepora koji i danas traju između hrvatske i bošnjačke strane. On podsjeća na vrijeme referenduma kada su Hrvati tražili da BiH bude federacija s tri republike, no bošnjačka strana to nije prihvatila. 
“Analize različitih dokumenata koji se tiču sjednica Predsjedništva Republike BiH pokazuju da sukob između Hrvata i Muslimana potječe od temeljenog nesporazuma političara iz različitih skupina u smislu kakva će budućnost BiH biti na temelju referenduma 29. veljače 1992. godine”, ističe sudac Antonetti. Ovi navodi na najbolji način demantiraju i tvrdnje o tome kako je Hrvatska Republika Herceg Bosna najviše prognala Hrvata. No, egzaktni podaci popisa stanovništva iz 2013. nesumnjivo ukazuju da su u ratu u Bosni i Hercegovini najveće žrtve bili Hrvati, no ne zbog politike Herceg Bosne, nego zbog agresije takozvane JNA i operacija Armije RBiH.

Neodržive teze

Ako su Hrvati žrtve, a jesu, onda je neodrživa teza o HZ HB kao tvorevini usmjerenoj protiv Bošnjaka i njihova nestanka. Po tezi nekoliko velikobošnjačkih ideologa, Hrvati su krivi, ako ne za progone Bošnjaka, onda za progone Hrvata. Činjenica je da nije bilo Hrvatske, koja je bezrezervno i u potpunosti pomagala Bosni i Hercegovini i omogućila joj opstanak, BiH ne bi opstala, da je “zločinački projekt” Republike Hrvatske primio više od 600.000 izbjeglica iz BiH i situirao ih, uzdržavao te da je taj isti “zločinački projekt” dopuštao da sve naoružanje za BiH ide preko Republike Hrvatske u vrijeme najžešćih ratnih sukoba, da je imao centre za obuku bošnjačkih vojnika, da je Armija RBiH imala svoja vojna izaslanstva na prostoru Republike Hrvatske, da je imala logističke centre u RH,,,•

Zoran Krešić/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)