USTAVNA TUŽBA: Emilio Bungur NEVIN JE!

Vrijeme:2 min, 29 sec

Ustavna tužba Emilija Bungura: 15 godina stavljeni smo izvan zakona kao hrvatski branitelji


Emilio Bungur, hrvatski branitelj optužen za ratni zločin u predmetu Lora 1, podnio je ustavnu tužbu protiv rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske radi nezakonitog produljenja istražnog zatvora.

Naime, zaprimio je 7. studenog 2016. godine rješenje Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojim se odbija njegova žalba protiv rješenja Županijskog suda u Splitu, a kojim rješenjem mu je produljen istražni zatvor.

“Vrhovni sud RH u pobijenom rješenju nezakonito, pristrano i diskriminatorno podržava odluku prvostupanjskog suda na štetu podnositelja, a zakonska rješenja o određivanju istražnog zatvora tumači jednostrano na pogrešan način bez obrazloženja o tome zašto ne prihvaća određene žalbene navode već ih ignorira”, ističe se u ustavnoj tužbi protiv rješenja Vrhovnog suda RH radi nezakonito produljenja istražnog zatvora.

“Ovdje se radi o dubokom zadiranju i ograničavanju ljudskih prava i sloboda čovjeka od strane redoovnih sudova na nezakonit i neustavan način. Ljuska prava okrivljenika zagarantirana su Ustavom RH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih i temeljnih sloboda pa je najviši sud dužan obrazložiti zašto ne prihvaća zakonske žalbene razloge istaknute od žalitelja, odnosno podnositelja”, ističe se te dodaje kako punih 15 godina je prošlo kako su podnositelj Emilio Bungur i drugi suoptuženici protupravno osuđeni u kazenom postupku Lora 1, kao hrvatski branitelji i stavljeni izvan zakona.

“Stoga se ovom tužbom traži od Ustavnog suda Republike Hrvatske da i ovaj kazneni predmet vrati u ustavnopravne okvire Republike Hrvatske na isti način kako je to učinio u kaznenom predmetu okrivljenika Ive Sanadera prema odluci broj: U-III-4259/2015 od 24. 11. 2015., kada je odredio njegovo puštanje iz istražnog zatvora”, naglasili su u ustavnoj tužbi.

“Vrhovni sud RH, jednako kao i Županijski sud u Splitu, ignorira zakonske osnove i pravna stajališta kod produljivanja istražnog zatvora podnositelja, kontinuirano! Sudovi zanemaruju zakonski uvjet da je dopušteno istražni zatovor odrediti samo ako postoji ‘visok stupanj vjerodostojnosti utvrđenje krivnje’, tj. ako postoji ‘osnovana sumnja’! Osim toga, sud svaki put mora iznova podrobno ispitati postoje li i dalje razlozi koji opravdavaju pritvaranje osumnjičene osobe, ali mora ispitati i ‘argumente obrane’ kojima se traži pritvorenikovo puštanje na slobodu! Istražni zatvor ne smije biti kazna za okrivljenika, ka što je sada slučaj”, zaključili su.

Emilio Bungur uputio kaznenu prijavu protiv tužitelja i sudaca radi 15 godišnjeg nezakonitog suđenja

Bungur je u listopadu uputio kaznenu prijavu protiv tužitelja i sudaca radi upornog 15 godišnjeg nezakonitog i protuustavnog suđenja i oduzimanja slobode u procesu Lora.

Kazneno je prijavio 59 sudaca Vrhovnog i Ustavnog te splitskog Županijskog suda, časnike Vojne policije, glavnog državnog odvjetnika, druge tužitelje i njihove zamjenike, optužujući ih za zlouporabe položaja i ovlasti te veleizdaju na štetu hrvatskih branitelja.

Kaznena prijava napisana je na devet stranica i u njoj se u dokaznom postupku kao svjedoke među ostalim predlaže saslušati Miroslava Tuđmana, Matu Laušića, Ivana Grbavca Kobru, Mihaela Budimira te brojne druge visoke časnike HV-a i MUP-a.

ustavna-tuzba-e-bungura-14
ustavna-tuzba-e-bungura-14

ustavna-tuzba-e-bungura14

ustavna-tuzba-e-bungur14-1ustavna-tuzba-e-bungura5      ustavna-tuzna-e-bungur4-11ustavna-tuzba-e-bungura7ustavna-tuzba-emil8ustavna-tuzba-e-bungura-9

 

 

narod.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori