Izv. prof . dr . sc . Kristijan Krkač : Tko smo to mi i tko je ovdje kreativan, na kraju u čemu je kreativan, u sivoj ekonomiji?

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Pokušajte pogoditi tko je izjavio sljedeće: „Svi smo mi kreativni i Hrvati su dosta kreativan narod. Ništa kontra zakona, ali opet traže određene mogućnosti u zakonskim rješenjima da prođu bolje. Mislim da se ta praksa treba mijenjati“.

To je izjavio ni manje ni više nego ministar Zdravko Marić. (NU2, HTV1 20. 11. 2016. 14:00, 28:23-28:31) Nekoliko je stvari ovdje zanimljivo.

Prvo, tu je lagodna uporaba izraza „Svi smo mi“. Nije jasno u čije to ime ministar govori, tj. tko su to „mi“, a još je manje jasno govori li i u svoje ime što izraz implicira čak i u pejorativnoj uporabi? Kako god bilo, trebao bi pripaziti na tipičnu pogrešku očito pretjeranog opreza pri izražavanju koje ga vodi u još veće pogreške od one koju je nastojao izbjeći. Kako je ono pisano – tako puno pogrešaka, a tako malo vremena.

Drugo, čemu ta kićena i metaforička uporaba riječi „kreativan“? Dakako, on rabi prijevod engleskog izraza „creative finance“, „creative accounting“ i sl. koji se prevode kao „kreativne financije“ i „kreativno računovodstvo“.

Doslovno su kreativni umjetnici, izumitelji, inovatori, inženjeri, Bogovi itd., dok su građani, financijski praktičari i računovođe metaforički kreativni, a doslovno izigravaju slabosti zakonske regulative u svojim područjima kako bi njihovom zlouporabom ostvarili osobnu dobrobit, ili dobrobit trećoj strani. To je siva ekonomija. Nije protuzakonita, ali jest mimo-zakonita. Zašto to tako nije rekao nije jasno.

Treće, čemu paušalan i činjenično netočan iskaz „Hrvati su dosta kreativan narod…“. To je naime činjenično netočan iskaz, jer Hrvati koji žive i rade u pravno i gospodarski razvijenijim državama nego što je to RH ne pokazuju se posebno „kreativnima“ u odnosu na pripadne matičnog naroda ili bilo koje etničke manjine. Štoviše, slove za dobre i vrijedne radnike i poslodavce koji izvršavaju sve svoje poslovne obveze. Ono što je ministar možda trebao reći jest „Državljani RH su dosta kreativni…“, no tad bi se rasprava okrenula u neželjenom smjeru, jer bi trebao govoriti o temi o kojoj možda ne želi, tj. o sivoj ekonomiji i koliko ona RH košta godišnje.

P.S.

Kad se pred kraj emisije postavilo pitanje o Agrokoru i bonovima u Konzumu, zanimljivo je kako nije ponovio spomenutu rečenicu o tome kako su „Hrvati kreativan narod“, a još je zanimljiviji argument kojim je odgovorio na to pitanje, tj. „da ne smijemo zanemariti činjenicu da ta kompanija zapošljava 60.000 ljudi“ (kako je pri odgovoru kako se to ovdje kaže „progutal knedl“ možete se uvjeriti i sami ako pogledate snimku emisije, 52:41min).

Koliko je meni poznato, na slobodnom tržištu ta kompanija komotno može propasti i njezine poslove i dobar dio zaposlenika, uz brze procedure, preuzele bi konkurentske kompanije za mjesec-dva kao da se ništa nije dogodilo. Velim, na slobodnom tržištu i argumentu „Too big to fail“ koji je možda i djelotvoran, ali ne kao odgovor na postavljeno pitanje. Sve u svemu šteta, jer ministar se zasad čini OK.

 

Izv. prof . dr . sc . Kristijan Krkač/Hrvatska danas/http://hrvatska-danas.com//Hrvatsko nebo

0 thoughts on “Izv. prof . dr . sc . Kristijan Krkač : Tko smo to mi i tko je ovdje kreativan, na kraju u čemu je kreativan, u sivoj ekonomiji?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)