UHBDDR PGŽ: Predstava “Naše nasilje, vaše nasilje” ne može biti iznad Ustava i Zakona

Vrijeme:1 min, 59 sec

Udruga branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Primorsko goranske županije uputila je pismo nadležnim hrvatskim institucijama  sa zahtjevom da se Zakon dosljedno primjeni i na predstavi slučaju pod nazivom: Naše nasilje, vaše nasilje.

Štovani,

Temeljem spoznaje proizišle iz obavijesti u javnim glasilima i na internetskim stranicama HNK IVANA PLEMENITOG ZAJCA, da će se u prostorijama HKD na Sušaku na datum 22. studenog 2016. u 19 sati održati predstava režisera O. F. pod nazivom “NAŠE NASILJE, VAŠE NASILJE”, dužni smo vas obavijestiti o slijedećem:

Spomenuta je predstava izvedena na nekoliko europskih scena i svojim je vulgarnim i eksplicitnim scenama izazvala zgražanje kako gledatelja i kritike, tako i umjetnika, vjerskih zajednica i pripadnika naroda koji se u istoj predstavi pojavljuju.

Obzirom da se tijekom predstave zastava Republike Hrvatske u jednom trenutku izvlači iz vagine žene muslimanske vjeroispovijesti, a prethodno silovane od osobe koja predstavlja Isusa Krista razapetog na križu, jasno je da su tim scenama grubo prekršene civilizacijske norme i zakonske odredbe, a zastava Republike Hrvatske izložena je ruglu koje na nijedan način ne može biti smatrano umjetničkim stvaralaštvom niti slobodom.

Isto tako, na ekstremno uvredljiv i izuzetno ponižavajući način, prikazani su vjerski simboli i sami vjernici.

Drugim riječima, tijekom spomenute predstave u pojedinim scenama brutalno i vulgarno se izvrgava ruglu vjera i vjernici kršćanske i islamske vjeroispovijesti, a državno obilježje Republike Hrvatske, zastava RH, koristi se na degutantan i perverzan način čime se u potpunosti krši ZAKON o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske (NN 55/1990).

Naime, tim zakonom je propisano:

Članak 3.

 Grb, zastava i himna Republike Hrvatske rabe se u skladu s odredbama ovoga zakona, na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

Članak 6.

Uporaba grba, zastave i himne Republike Hrvatske slobodna je u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske.

Kako je jasno da bi održavanje spomenute predstave dovelo ili moglo dovesti do uznemiravanja većinskog dijela građana (Hrvata, kršćana kao i muslimana) sa neizvjesnim posljedicama, to Vas ovim putem obavještavamo o planiranom izvođenju inkriminiranog djela te od vas tražimo da postupite prema Zakonu i spriječite evidentno plansko omalovažavanje državnih i vjerskih simbola te onemogućite izvođenje te vulgarne necivilizirane bestijalnosti i o poduzetom nas obavijestite.

 

S poštovanjem

Na pažnju:

  • Predsjednici RH, Predsjedniku vlade RH
  • MUP RH, Državno odvjetništvo,
  • Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo kulture

    1uhbddrpgz
    1uhbddrpgz2

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)