Pjesme koje su zauvijek obilježile Domovinski rat i uz koje se ginulo

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

SPOMEN

‘Banijska ratna praskozorja’ Gordana Lederera i pjesma ‘Brothers in Arms’ grupe Dire Straits hrabrile su naše branitelje…

Kroz život nas često prate pjesme koje nesvjesno čujemo i onda nas podsjete na minula vremena. Tako i pjesma ‘Brothers In Arms’ grupe Dire Straits podsjeti nas na poginule branitelje i civile te na prva ratna stradanja početkom kolovoza 1991.

Pjesma je bila vrlo popularna i poznata u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata našavši se na snimci “Banijska ratna praskozorja” Gordana Lederera, naknadno montiranim poslije njegove pogibije. Umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan je od najpoznatijih civila i novinara ubijenih u Domovinskom ratu.

Ledererov najpoznatiji ratni filmski uradak je kratki film “Banijska ratna praskozorja” gdje prikazuje mlade hrvatske gardiste iz 1. brigade u izviđanju Pounja. Mir prekrasne prirode doline rijeke Une, mladost i život koji je pred mladićima iz filma narušava tragedija rata i uništenje koje taj rat donosi.

Ljepotu bratskog zajedništva, idealizma i predanja ideji slobode hrvatskih vojnika na poseban način dočarava glazba grupe Dire Straits “Brother in Arms”. Prošle godine je ta grupa izdala video pod nazivom “Brothers In Arms (Battle for Croatian town VUKOVAR)” u kojem su prikazane scene iz ratnog Vukovara na taj način odavši počast poginulima i stradalima u Vukovaru, a frontmen Mark Knopfler na svom je Facebooku 18. studenog podsjetio na strahote Vukovara.

Pjesma “Lupi petama” Prljavog kazališta objavljena 1993. godine u tijeku ratnih zbivanja i snažne riječi te pjesme pogađaju u srce svakog čovjeka, jer govori o malom čovjeku koji teži da ratna zbivanja budu gotova i da bude okružen svojom obitelji i prijateljima. Oni sanjaju slobodnu Hrvatsku i život nakon rata.

Prisjetimo se tih pjesama uz koje se ginulo, a naši heroji stradavali, plativši krvlju i životima samostalnost Hrvatske…

 

Direktno hr./http://direktno.hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)