Znate li što je zajedničko Ukrajini i ISIL-u? Bosna i Hercegovina

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

Jedan od ključnih ljudi hrvatske države devedesetih, bivši šef sigurnosnih službi, HDZ-ov zastupnik i član saborskih odbora za unutarnju i vanjsku politiku dr. Miroslav Tuđman nema konkretnih saznanja o kaznenim prijavama Republike Srpske protiv 16 osoba iz bivšeg vojnog i državnog vrha. Smatra kako one služe kao sredstvo snažnog pritiska na Hrvatsku ususret neminovnoj reviziji Daytonskog sporazuma i federalizaciji BiH.

Govoreći o aktualnim odnosima Hrvatske i BiH za Index.hr, Tuđman je upitao znaju li što je zajedničko Ukrajini i ISIL-u.

“Znate li što je zajedničko Ukrajini i ISIL-u? Bosna i Hercegovina. Imate snažne ruske i islamske utjecaje u BiH. Rusija ima snažan utjecaj i interese na srpskoj strani, a islamske države isti takav utjecaj i interese na bošnjačkoj strani. Rusi kontroliraju sve ključne resurse u Republici Srskoj – kontroliraju naftnu i energetsku industriju, i oni i islamske države imaju svoje interese prema Europskoj uniji, dio koje je Hrvatska, a oni se ogledaju u BiH”, kaže dr. Tuđman.

Nikako do potvrde tko je iz bivšeg vrha RH kazneno prijavljen za ratni zločin u BiH 

Već pet godina piše se o kaznenim prijavama za ratni zločin koje su vlasti Republike Srpske, pri Tužiteljstvu BiH, podigle protiv niza bivših generala i visokih političkih dužnosnika Hrvatske, ali do danas nema službene potvrde kako je riječ o 16 osoba, nema ni potvrde da je riječ o imenima koja su u medijskom opticaju, a koja uključuju i generale Antu Gotovinu i Damira Krstičevića te predsjednika Franju Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Budući da Miroslav Tuđman nije bio samo sin prvog predsjednika, nego i jedan od njegovih najbližih suradnika na polju nacionalne sigurnosti, pitali smo ga kako komentira mogućnost da Tužiteljstvo BiH, temeljem kaznenih prijava iz Republike Srpske, podigne optužnice protiv hrvatskih generala i političara zbog počinjenja ratnih zločina.

‘Srbi žele podijeliti krivnju za ratni zločin’

Tuđman naglašava da nitko razuman ne negira da su zločini počinjeni sa sve tri strane, ali i da treba voditi računa o logici velikih brojeva. Podsjeća kako je Haški sud jasno je rekao da su dvije trećine zločina u BiH počinili Srbi, a da se preostala trećina dijeli na Bošnjake i Hrvate te da su Bošnjaci počinili više zločina nego Hrvati.

“Svima je jasno da je Hrvatska vojska bila na teritoriju BiH temeljem međudržavnih sporazuma naše dvije države, a i da nije tih sporazuma, prema međunarodnom pravu imate pravo ući na teritorij druge države, ako vas netko iz te države napada. Prema tome, nazočnost naše vojske nije sporna i ne bi smjela biti sporna. Zašto se sada sve ovo događa?  S jedne strane imamo pritisak Bošnjaka na Republiku Srpsku da je stvorena na genocidu i ratnom zločinu i stalno ih negiraju na sve moguće načine. S druge strane predstavnici Republike Srpske, da ne bi bili jedini krivci, optužuju sada Hrvate i žele tako izjednačiti krivnju pa da ispadne da su svi podjednako krivi. S treće strane, danas je opće mjesto da BiH nema održivi razvoj i da se de facto mora redefinirati ustavno uređenje BiH, a jedini dugoročni razvoj osigurava neki oblik federalizacije BiH”, kaže dr. Miroslav Tuđman.

U BiH se sudaraju interesi Rusije, islamskih države i EU-a 

Dodaje da Bošnjacima ne odgovara revizija Daytona, odnosno da je oni žele tek u onom dijelu kojim bi se ukinula Republika Srpska, ali ne i da oni izgube majorizaciju u Federaciji BiH.

“Vidimo da Bošnjaci uopće ne žele izbore u Mostaru, a ako želite da taj Mostar ima u sastavu vlasti, neovisno o broju stanovnika, podjelu 50 posto Bošnjaka naspram 50 posto Hrvata, onda tako mora biti i u Sarajevu, Zenici i drugim gradovima BiH. Međutim, to oni ne žele”, kaže dr. Tuđman.  Istaknuo je da je Hrvatskoj od nacionalnog i sigurnosnog interesa da BiH uđe u EU i NATO te da su Hrvati u BiH za to životno zainteresirani.

“Bošnjaci i Srbi nisu za to zainteresirani, oni čak na zalaganje Hrvatske za europski put BiH gledaju kao dio koncepta Velike Hrvatske. U Sarajevu među sobom o tome otvoreno razgovaraju. Jesam za to da se BiH uključi u EU, ali krivo je tvrditi da će se ustavni poredak i stabilnost BiH riješiti samim ulaskom u EU i/ili NATO. Taj ulazak treba uvjetovati rješavanjem ustavnog poretka i postizanjem stabilnosti BiH kao države”, zaključio je dr. Miroslav Tuđman za Index.hr.

Večernji list/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori