PRISTRANA PRAVOSUDNA PRAKSA Sud BiH procesuira dvojicu generala HVO-a, a ni jednog generala Armije BiH

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Na pravosuđe u BiH u procesuiranju ratnih zločina umnogome utječu političke prilike, i to, prije svega, činjenica da se ključne poluge nalaze u Sarajevu, što onda tamošnjim strukturama daje mehanizme da upravljaju i drugim, političkim procesima. Sve je to sastavni dio strategije žrtve koja je odavno postala glavni i jedini argument. Najbolji pokazatelj za to su optuženi, ali ne i brojke, nego, prije svega, kvalifikacije optužnica i struktura optuženih.

Po deset godina zatvora

Naime, prema podacima koji se mogu vidjeti na internetskim stranicama Suda BiH, do sada je pred Sudom BiH optužen jedan general Hrvatskoga vijeća obrane Zlatan Mijo Jelić, te je još jedan uhićen, nekadašnji zapovjednik Zbornog područja Orašje i 106. brigade HVO-a Đuro Matuzović. Istodobno, ni jedan bošnjački časnik toga, ali ni nižeg ratnog ranga, nije među do sada procesuiranima, ili pak javno dostupno osumnjičenima, a napose u dijelu zapovjedne odgovornosti, a ne konkretni izvršenih zločina. Prema istim podacima, pred Sudom BiH je do sada osuđeno 17 bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, branitelja, ali i časnika. Pri tome su dobili, a te presude su već postale pravomoćne, 163 godine zatvora. To pak u prosjeku iznosi deset godina zatvora. Sud BiH je za 10 godina rada osudio 95 Srba za ratne zločine i kaznio ih s ukupno 1504 godine zatvora. Istodobno, pravomoćno je osudio 28 Bošnjaka koji su dobili 249 godina zatvora. Još uvijek su pravosuđu ostali nedodirljivi ratni generali i zapovjednici bošnjačke Armije BiH poput Sefera Halilovića, Nedžada Ajnadžića ili Selme Cikotića kojega se smatra odgovornim za nestanak i masovne likvidacije bugojanskih Hrvata, a sada je savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kao i politički dužnosnici koji su bili na čelu vlasti u Sarajevu u vremenu rata, ali i 
načelnik Bugojna Dževad Mlaćo koji iz nepoznatih razloga izbjegava uhićenje. No, zato ništa nije smetalo pravosuđu BiH da na Dušni dan uhiti desetoricu visokih vojnih i civilnih dužnosnika u Orašju. S druge pak strane, uz 17 branitelja HVO-a koji su osuđeni, protiv još 35 branitelja vode se sudski postupci, no taj broj ni izbliza nije konačan jer se brojni postupci vode pred nižim sudovima, od Republike Srpske do županijskih sudova. Posebno bodu oči već sada izrečene presude u nekoliko slučajeva, ali i optužnice poput slučaja zapovjednika II. bojne u Mostaru te generala Zlatana Mije Jelića koje se tereti preko gotovo neobranjivog mehanizma zajedničkog zločinačkog pothvata. Inače, u Bosanskoj Posavini, pred državnim pravosuđem već su izrečene presude protiv petorice Hrvata, dok je jedan od njih Mato Baotić dulje od godinu dana u zatvoru.

Petorica iz Posavine

On je u ratu bio zapovjednik voda Vojne policije. Ilija Jurić i Ante Golubović iz Odžaka također se procesuiraju. Mato Čondrić oslobođen je optužbi za silovanje u Bosanskom Brodu, a Josip Tolić osuđen je na 10 godina, dok je Ivica Vrdoljak iz Dervente dobio zatvorsku kaznu od 5 godina zatvora. Pa ipak, najviše optuženih Hrvata je s područja Hercegovine gdje se nastoji pod svaku cijenu potvrditi zajednički zločinački pothvat nastao u “kuhinji” Haaškoga suda i po kojemu je jedino Hrvatska u krvavom raspadu Jugoslavije komadala teritorij druge zemlje – BiH.

 

 Zoran Krešić/Večernji list/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)