NAŠI ” PRIJATELJI ” BOŠNJACI I HRVATSKI UGUZ BEGOVI

Vrijeme:5 min, 8 sec

 

 

Samo dva dana nakon posjete Premijera Plenkovića Bosni i Hercegovini,došlo je do uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju. Među njima i jednog generala i člana HGZ.a , Đure Matuzovića. Samo oni koji ne poznaju prilike u BiH, ili ih ne poznaju dovoljno mogu biti iznenađeni ovim potezom BH vlasti.

Upravo stoga me čudi   izjava Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je “iznenađena ovim postupkom”, jer ona,kao Predsjednica države itekako dobro poznaje političke prilike u BiH.

Ili bi ih barem trebala poznavati.

Iskreno,ako je iznenađena kao što to danas tvrdi ,mene to nimalo ne iznenađuje,obzirom da joj je savjetnik za vanjsku politiku poznati uguz beg Mate Granić,koji je uvijek podilazio sarajevskim unitaristima i zagovarao savezništvo s njima a koje se Hrvatima u Bosni i Hercegovini uvijek razbijalo o glavu.

Od Daytona do danas.

Da ova uhićenja nisu slučajna i da se otvoreno radi na zastrašivanju Hrvata,govori dosta događaja koji su se u Bosni i Hercegovini zbili u samo proteklih mjesec dana.

Počet ću od referenduma koji je održan u Republici Srpskoj, 25.rujna ove godine , a na kojem su se građani RS-a izjašnjavali o proslavi dana tog entiteta , koji se obilježava 9.siječnja.

Na prvi pogled ,oni koji su neupućeni,mogu se zapitati…”kakve to veze ima s Hrvatima u Federaciji”?

A itekako ima jer se to odrazilo na položaj Hrvata u Federaciji,mada s referendumom nemaju ništa i bili su neutralni po tom pitanju.

Referenduma ne bi bilo da nije bilo kabadahijske politike bošnjackih političara,prvenstveno Bakira Izetbegovića koji je zatražio ocjenu ustavnosti o obilježavanju dana RS-a ,unaprijed znajući ishod te ocjene pošto se Ustavni sud sastoji od devet članova,od čega su tri stranca i po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata.

Pošto su stranci uvijek na bošnjackoj strani i rezultat glasova je uvijek 5-4 u korist bošnjaka.Znaci , očito i konstantno preglasavanje.

Referendum je održan a,bošnjacka strana je optužila vlasti RS- za nepoštivanje odluka Ustavnog suda,navodeći da se “odluke Ustavnog suda moraju bezuvjetno poštovati”,zaboravljajući pritom da su oni prvi prekšsili odluke tog istog suda po pitanju statuta Mostara i uspostavom ministarstva obrazovanja , što je taj isti sud proglasio neustavnim . Ukratko,odluke Ustavnog suda su prekršene 117 puta do sada,u većini slučajeva na štetu Hrvata i u čemu je u 100% slučajeva sudjelovala bošnjačka strana.

Nakon referenduma,02.listopada,održani su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini.

Dodik i njegova stranka osvojili su najviše nacelnickih mjesta u RS-u , zahvaljujući upravo Bakiru Izetbegoviću koji je izgubio političku bitku s Dodikom ,kao i nekoliko gradova u BiH , među njima i Srebrenicu.

Koja je sada poveznica ovoga s uhićenjem bivših pripadnika HVO-a u Orašju?

Poveznica stoji u staroj i od rata poznatoj bošnjackoj taktici,da su uvijek sve svoje gubitke s Srbima nastojali nadoknaditi na štetu Hrvata, a što najbolje ilustriraju i događaji u Stocu koji su se desili na dan izbora,

Vidjevši da stvari u Stocu ne idu u prilog bošnjackoj strani zbog nedovoljnog odziva bošnjaka , SDA-ov kandidat za načelnika općine Stolac Salmir Kaplan ,sa svojim stranačkim kompanjonima nasilno je prekinuo održavanje izbora na način što su pretukli predsjednika izborne komisije , otuđili izborni materijal a kutije pobacali u kontejnere.

Bošnjačka strana , ne samo da nije osudila kriminalni postupak njihova kandidata , nego mu je dala punu podršku omogućivši mu i nastup u svim njihovim medijima, slaveći ga kao “heroja”.

Zbog svega ovoga izbori u Stocu nisu održani do danas, jer Hrvatska strana inzistira na provođenju istrage i kažnjavanju odgovornih, čemu se bošnjacka strana protivi.

Njih je razbjesnila činjenica da u CIK-U (centralna izborna komisija) ili SIP-U (središnje izborno povjerenstvo) sjede po dva člana sva tri konstitutivna naroda i da ovaj put nisu preglasavanjem mogli donijeti odluku u njihovu korist, pošto su hrvatski i srpski članovi glasovali protiv održavanja izbora do provedbe i okončanja istrage.

Zato sada Izetbegović i ostala kabadahijska klika na neki način moraju skrenuti pažnju javnosti s Stoca . Srebrenice i referenduma u RS-u ,pa su se 21.god.nakon rata sjetili optužnica protiv bivših pripadnika HVO-a ,nakon čega su uslijedila ova uhićenja koje je provela SIPA po nalogu tužiteljstva BiH , koje je u potpunoj kontroli SDA i Bakira Izetbegovića.

Razloge uhićenja mozemo tražiti i u nedavnoj posjeti Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini.

Plenković je tamo davao izjave koje smo već navikli slušati od svih hrvatskih političara prilikom posjeta BiH…”pružena ruka prijateljstva ,puna potpora našim prijateljima u pristupanju EU, članstvo BiH u EU je hrvatski strateški interes” itd,itd …sve same političko-diplomatske fraze koje su odavno postale izlizane i otrcane.

Ali sve su to riječi koje gode unitarističkim ušima i ne bi bilo nikakvih problema da Plenkovic nije napravio “grdnu pogrešku” koju unitaristi ne opraštaju lako, zapravo nikako.

Spomenuo je da će Hrvatska učiniti sve da Hrvati imaju ravnopravan status s ostala dva konstitutivna naroda.

Plenković  je zaboravio, ili ga nitko nije posavjetovao da u Sarajevu možeš pričati sve,samo ne spominji ravnopravnost Hrvata.To je ono sto para unitaristicke uši i “izravno se kosi s  njihovim nacionalnim interesima”.

Pravo je čudo da ga vec nisu svrstali među fašiste i djelitelje Bosne.

I sada,nakon uhićenja , ne događa se ništa što već nismo čuli i vidjeli i nismo mogli pretpostaviti da će se dogoditi.

“Bošnjacki prijatelji” šute, a Hrvatski politicari ponavljaju fraze koji smo se naslušali zadnjih petnaest godina.

Predsjednica iznenadjena , MVP zabrinuto , predsjednik Vlade  spominje neke mehanizme kojima ce se zaštiti interesi Hrvata u BiH itd.

A gdje su ti mehanizmi,kada ćemo ih napokon vidjeti?

Kada se prije godinu dana upozoravalo da će se desiti opravo ovo što se desilo,malo tko je to ozbiljno shvatio.

Gdje je sada odgovornost onih koji su BH istražiteljima otvorili arhive i pustili ih da neometano vršljaju po njima , gdje je SOA , zašto nije upozorila i povukla ljude na sigurno?

Nema sada nikoga, osim onih koji sarajevske unitariste i dalje nazivaju prijateljima ,a Predsjednica poziva da ne zaoštravamo odnose s BiH,zaboravljajući da sarajevske kabadahije ne poznaju jezik diplomacije i da je jedino učinkovito rješenje u borbi protiv njih jasan i odlučan otpor…jedan “hrvatski Dodig”, kojega mi nemamo.

 

Cleuna 892 /Hrvatsko nebo

 

3 thoughts on “NAŠI ” PRIJATELJI ” BOŠNJACI I HRVATSKI UGUZ BEGOVI

  1. Uguz-beg je, dakle, isključivo karakterno-politički pojam. U našoj bližoj povijesti bio ih je veliki broj.Čitave bojne uguz-begova iz Račan-Mesićeve garniture .
    P.S čestitke novom piscu kolumni na ovome portalu.

  2. Koliko među Hrvatima ima uguz-begova neće me čuditi ako poput tvzv. SAO Krajine zatraže svoju teritorijalnu jedinicu, autonomne institucije vlasti i (ne)kulturološku atuohotnost.

    1. Jedina moguća promjena procesu velikobošnjačke politike i koketiranje s islamskim radikalizmom je redefiniranje američko-turskog saveza u BiH. Jer u međuvremenu, SAD je za bošnjačku političku kastu postao jednako omražen kao Hrvatska .Ne bih se čudio da iza svega što se trenutno dešava u Bosni stoji Erdogan.Ja u stvari vjerujem u to.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)