Daran Bašić : Velikobošnjački bezobrazluk Bakira Izetbegovića i jalova politika vlasti u Hrvatskoj

Vrijeme:8 min, 28 sec

 

Izetbegović: Smatram da predstavnici Republike Hrvatske nemaju prave informacije o stanju u BiH

 

 

Predstavnici vlasti u Hrvatskoj bez pravih argumenata govore o ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, a svima je jasno da u toj zemlji nije moguće provesti opsežnije ustavne promjene niti ima smisla razmišljati o organiziranju nekog “Daytona 2” jer za to nema ni minimuma potrebne političke suglasnosti, ocijenio je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu kojega je objavio portal Klix.

-Smatram da predstavnici Republike Hrvatske nemaju pravu analizu i informaciju, da ‘naslijepo’ prate i podržavaju ono što od njih traži vodstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS). To su nejasni, difuzni stavovi o nekakvim federalizacijama, o pravu Hrvata da vitalni nacionalni interes prošire i primjene na svako pitanje kojim se parlamenti bave, dakle da blokiraju, bez obrazloženja, šta god hoće i kad god hoće i slično. Ne vjerujem da će ozbiljni političari europskog formata poput Andreja Plenkovića doista stati iza zahtjeva koji su protivni ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu, europskim i općenito demokratskim standardima – kazao je Izetbegović.

>>Plenković: Odlučni smo pomoći europski put BiH i ravnopravnosti Hrvata

Konstatacije o ugroženosti Hrvata u BiH odbacio je kao neutemeljene.

-Hrvati su odlično pozicionirani i na federalnoj i na državnoj razini. U strukturi vlasti na federalnoj i državnoj razini, a to je ogroman broj vodećih pozicija i pozicija u nadzornim i upravnim odborima, Hrvati sudjeluju s 43 posto odnosno 33 posto, što je duplo više od postotka u ukupnom broju stanovnika u BiH. U Vijeću ministara BiH je također paritet, a odluke se donose konsenzusom. Federalnu vladu čini 8 ministara Bošnjaka, 5 ministara Hrvata i 3 ministra Srbina, mada su Bošnjaci trostruko brojniji narod u Federaciji od Hrvata – kazao je Izetbegović.

>>Lukavi juriš na Stolac

Komentirajući moguće izmjene izbornih pravila Izetbegović je kazao kako je model zaštite hrvatskih interesa od preglasavanja moguće naći kroz mehanizme koji bi djelovali na razini općina, a ne županija.

-SDA je spremna nastaviti razgovore na ovom modelu i izvršiti potrebne intervencije kada je u pitanju zastupljenost ostalih u Domu naroda PS BiH, i to bi bilo dovoljno i sve što je neophodno kada je u pitanju presuda u predmetu Sejdić-Finci – kazao je Izetbegović.

>>Brkić: Svojim djelima zaustavit ćemo nejasna ponašanja nekih prijašnjih vlada prema Hrvatima u BiH

Protiveći se bilo kakvim promjenama Ustava, ističe kako je za cijelu BiH sada najvažnije nastojati provesti gospodarske reforme koje bi poboljšale ukupno stanje u zemlji.

-Što se mene i Stranke demokratske akcije (SDA) tiče, u ovom mandatnom razdoblju nema govora o bilo kakvim širim reformama ustava BiH koje izlaze iz jasno definiranih okvira onoga što je neophodno da se provede sudska odluka u predmetu’ Sejdić-Finci’ jer za takvo što ne postoji minimum konsenzusa između ključnih političkih aktera u BiH – kazao je Izetbegović.

>>U Orašju uhićen general Đuro Matuzović i deset pripadnika HVO-a

Najavio je kako će se aktualna vlast do isteka mandata 2018. baviti isključivo provedbom gospodarskih i socijalnih reformi, izgradnjom infrastrukture, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije što su, po njegovu sudu, ujedno pitanja koja su od životnog interesa za građane BiH.

-Otvaranje priče o širim ustavnim reformama bi preusmjerilo fokus s ovih prioritetnih životnih pitanja najavljuje bošnjački član Predsjedništva BiH.

M.J./HRSvijet.net /http://www.hrsvijet.net/

 

  ………………………………………………………………

 

Nije predsjednik vlade Hrvatske Andrej Plenković niti sletio u  Zagreb vraćajući se sa svoje misije uvjeravanja kako će Hrvati imati svu potporu  Hrvatske i EU a već mu Bošnjaci udaraju pljuske.

To su jedini rezultati posjeta i razgovora  Plenkovića sa onima koji obnašaju vlast  u ime Bošnjaka

Uhićenja  deset pripadnika HVO-a Orašje ali i  lekcija Bakira Izetbegovića  vlastima u Hrvatskoj. Bakir dijeli lekcije Plenkoviću  i svima  iz Hrvatske da su neupućeni u pravo stanje u BiH.

Pa lamentira o ravnopravnosti Hrvata  i pri tome čak ide tako daleko da doslovce kaže  :

-Hrvati su odlično pozicionirani i na federalnoj i na državnoj razini. U strukturi vlasti na federalnoj i državnoj razini, a to je ogroman broj vodećih pozicija i pozicija u nadzornim i upravnim odborima, Hrvati sudjeluju s 43 posto odnosno 33 posto, što je duplo više od postotka u ukupnom broju stanovnika u BiH. U Vijeću ministara BiH je također paritet, a odluke se donose konsenzusom. Federalnu vladu čini 8 ministara Bošnjaka, 5 ministara Hrvata i 3 ministra Srbina, mada su Bošnjaci trostruko brojniji narod u Federaciji od Hrvata – kazao je Izetbegović.

Spominje Izetbegović drsko brojnost Bošnjaka  kao da brojnost  jednoga naroda  u BiH u kojoj su tri konstitutivna naroda igra bilo kakovu ulogu. No zna to Bakir Izetbegović

Po ovakovom očitovanju Bakira  pomislio bi netko  da su doista Hrvati BiH ti koji priječe  napredak  BiH u samoodrživu zemlju. Prešutio je  Bakir   terorističke akte nad Hrvatima poslije Daytona, nikada riješena ubojstva povratnika i policajaca u srednjoj Bosni, atentat na  doministra Jozu Leutara,  nikada riješeno ubojstvo  HVO generala Vlade Šantića o čijem ubojstvu  zna najviše  general armije BiH  Atif Dudaković. Ne spominje  niti Krvavi Božić kada je Muamer Topalović  2012  uoči polnoćke, član dviju islamskih organizacija u BiH ubio  troje članova hrvatske obitelji Anđelić kod Konjica iz “ideološko-vjerskih pobuda”.

Još se niz neriješenih bombaških napada dogodio, napadi na imovinu Hrvata povratnika, skrnavljenje groblja. Na sam spomen hrvatskoga jezika  na Javnom TV servisu Bošnjaci se  pozivaju na vitalni nacionalni interes

Zločini nad Hrvatima BiH  se ne procesuiraju i ne kažnjavaju, logori za Hrvate BiH  su za Bošnjake skloništa  da ih se zaštiti a ne logori u kojima su mučeni, nasilno im se krv vadila, u kojima su umirali

Hrvate se i financijski iscrpljuje, pune proračun a samo im se mrvice ostavljaju.

I sve se to događalo poslije Daytona uz suglasnost i hrvatskih vlasti i EU ,  i velikih sila, i raznoraznih opskurnih stranačkih  čelnika desnice, u Hrvatskoj koji su znali i potporu Bošnjacina davati. Otišlo je tako  daleko da su, što je i  paradoksalno, na strani Hrvata  bili jedino Rusi i Srbi. Hrvati su više zaštićeni bili u svojim pravima od Dodika no od Hrvata

Teritoriji  na kojima su Bošnjaci većina  su i  etnički najčišći teritoriji  očišćeni i od  Hrvata i od Srba. Dovoljno je pogledati brojke protjerenih pa da se dozna za pravo stanje u BiH i tko je u stvari najviše protjerao  .

Izjave europskih emisara i  onih koji su na vlasti u Hrvatskoj i dužni su po Ustavu Hrvatima jamčiti ravnopravnost ne pomažu služe samo da se umiri javnost  i  da se umiri vlastita savjest jer su Hrvati BiH izdani i najveći su stradalnici Domovinskog rata

Vrijeme je da se napokon stane u kraj ovakovoj velikobošnjačkoj politici i da se napravi baš ono o čemu sam više puta i pisao.

S ovakovim ponašanjem bošnjačkih   političara   teško da će doći do bilo kakovog napretka. Dijagnoza je davno uspostavljena – bošnjačke političke stranke, o kojoj god se radilo još od Daytona, Hrvate vuku za nos. Predugo vremena… čas glume da su razjedinjeni, čas ovo, čas ono, ali se u sekundi homogeniziraju kada se postavi pitanje jednakopravnosti Hrvata.

Dosta  je  !!!

Zašto bi se pitanje jednakopravnosti Hrvata uopće postavljalo Bošnjacima, SAD, EU, Washingtonu Bruselu, Zagrebu Ivi Bancu, Zlatku Hasanbegoviću, Stjepanu Mesiću, Jadranki Kosor i čelnicima niz opskurnih “desničarskih” stranaka i još opskurnijih političara i sa lijeva i sa desna .   ?!?!

Koliko god su brojni  Bošnjaci  nisu oni i vlasnici  vlasnici BiH. Hrvati su  vlastitim snagama obranili preko 25% teritorija BiH, od čega je 5% uloženo u trampu sa Srbima za Sarajevo i okolnu regiju. Gospodi iz EU, SAD ali i Hrvatske, Turske, Rusije, Srbije i svima koji imaju svoje interese u BiH treba jednostavno reći:

Mi BiH  Hrvati ne živimo ni u kakvom turskom Bošnjančkom ‘pašaluku’, nego u zemlji koja je naša domovina, i u kojoj smo autohtoni i državotvorni narod oduvijek, dakle mi smo jedan od tri stupa. Bošnjački političari predugo udaraju u jedan od ta tri stupa ispod pojasa i treba ih jasno upozoriti da takva prljava igra može dovesti do urušavanja hrvatskoga stupa, a time i do urušavanja države BiH jer je drugi, srpski stup odavno spreman na rušenje države.

Jer  i Bakirov babo Alija Izetbegović je u amanet  Turskoj  mogao ostaviti samo onoliko koliko je bilo njegovo vlasništvo a ne i čitavu BiH

Hrvati  trebaju  nacrtati kartu Hrvatskoga entiteta koji obuhvaća cca 25% teritorija te ju staviti na stol kao prijedlog, uz zahtjev da se osnuju i nove općine u bošnjačkom entitetu, poput općine Soli i Sutjeska-Vareš, s tim da ovu potonju treba istaknuti kao primjer najperfidnijega etnocida pa zaslužuje biti područje od posebne državne skrbi jer se protjerani stanovnici gotovo  i ne vraćaju.

Bošnjacima, EU,  Washingtonu, Zagrebu, Sarajevu     treba jasno, nedvosmisleno i energično zajednički reći na “dodikovski način” , (bez eufemizama i slatkorječivosti hrvatskih političara svih hrvatskih stranaka) da će ili prestati opstruirati realiziranje prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda te prestati plašiti narod zahtjevima Hrvata za vlastitim entitetom, ili ćemo pokrenuti postupak razdruživanja i svoju energiju baš kao i Srbi usmjeriti u tom pravcu. Jer je sada posve jasno da Bošnjacima u BiH su jedini neprijatelji Hrvati i njihova konstitutivnost  a ne postojanje RS. Sada se pokušava od Hrvata nadoknaditi sve što je izgubljeno u ratu sa Srbima .

Znamo što smo držali uoči Daytona, znamo što je ustupljeno Srbima, i to uglavnom za bošnjačke interese i interese Hrvatske  i znamo što trebamo tražiti kao kompenzaciju:.

Na žalost po Hrvate pa nemaju takovog političara, Dodik nam je davno pokazao što je prava terapija za bošnjački bezobrazluk – samo im oštro i odlučno uzvratiti radikalnim kontraprijedlogom,referendumom ,odcijepljenjem  koji neće očekivati, ozbiljno im zaprijetiti raspadom zemlje i po cijenu novoga rata, te totalno radikalizirati političku situaciju u FBIH, uz neposluh hrvatskih županija i općina kako bi ista postala neizdrživa svima, pa i njima.

Ispod te razine se ne smije ići jer će nam djeca u protivnom ponovno u rat za 5-10 godina jer uz ovakav povampireni bošnjački nacional-šovinizam koji je tek u zametku neće se u budućnosti moći živjeti – već sada se više ne može ovako s njima, pa luđačku washingtonsko-daytonsku košulju valja napokon skinuti.

U svemu ovome Hrvati moraju imati potporu vlasti  Hrvatske  a ne samo jednodnevne izjave o EU putu BiH . Izjave Plenkovića ,Stiera ,Grmoje  dolasci Petrova  u Stolac  ne donose Hrvatima ništa …..

 

Daran Bašić  /Hrvatsko nebo

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Daran Bašić : Velikobošnjački bezobrazluk Bakira Izetbegovića i jalova politika vlasti u Hrvatskoj

  1. Svi tražitelji “distrikta Stolac -Neum” imaju poprilično tupe oštrice za napad, da ne kažem smiješne argumente. Sve ovo je samo bacanje spinova pa ako prođe,prođe. Turci će u Neum kad i Šešelj u Karlobag .Što kaže Daran dosta je više .Karte na stol.
    (Što se čudite, pa kitolov i lov sardela je u šeheru važna gospodarska grana…već je u planu ratna mornarica i pjesma “ode Mujo u mornare” )

  2. Ako hrvatski političari misle da će ulaskom BiH u EU Hrvatima biti bolje, u redu je. Samo što je problem, taj ulazak treba tek dočekati. Dokle god budu mogli, Bošnjaci će kočit’ na putu prema EU – a najprikladnija “kočnica” je uskraćivanje prava Hrvatima. Najbolja im je ona kad dođu iz Hrvatske i prosipaju se da je BiH prijateljska zemlja, a ista ta “BiH” je prema Hrvatima koji u njoj žive neprijateljska.

  3. Zadnji posjet Andreja Plenkovica BIH,nije nimalo ohrabrio Hrvate,dapace,obeshrabrio ih je nakon njegovih izjava koji smo se naslusali i od njega i svih politicara koji su dolazili iz Hrvatske.
    Upravo te slatkorjecive izjave “HR Europejaca” i daju krila bosnjackim unitaristima da cine ovo sto cine.Neka mi netko spomene samo jednoga predstavnika hrvatske vlasti koji je jasno i glasno osudio bosnjacku politiku prema Hrvatima i stvari nazvao pravim imenom.Pa cak (zasto ne prozvati i njega) i Biskup Komarica nikada nije kritizirao ponasanje bosnjacke politike prema Hrvatima.Zasto (s pravom) dize glas samo o ugrozenosti Hrvata u RS.u…tamo gdje ih gotovo i nema a uporno suti o Federaciji…tamo gdje ih ima i gdje su ugrozeni a jos im se moze pomoci?
    Bosanske daidze i “dobre pastire”,necemo ni spominjati.
    A Hrvatska Vlada i njeni predstavnici,njihovo ponasanje i izjave toliko su poznati da su postali iritantni.
    Oni ce i dalje davati krila bosnjackim unitaristima pricama da je “ulazak BiH u EU Hrvatski Nacionalni interes” a progonitelje vlastitog naroda i dalje oslovljavati s “nasi prijatelji”…sve zato sto ih ovi lijepo ugoste i pocaste cevapima,a nitko nezna tepati i lagati kao sto to znaju bosanski muslimani.
    Ma yebali vas cevapi i prica o “Sarajevu u podne”:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)