Udruga dr. Ante Starčević – Tovarnik: Skandalozno je da stranka (SDSS) koju je utemeljio ratni zločinac Goran Hadžić traži mjesta u hrvatskoj Vladi

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 Pupovac bi mjesto za SDSS u Ministarstvu kulture

Ovih dana intenziviraju se pregovori o tome u kojima će ministarstima predstavnici SDSS-a dobiti mjesta državnih tajnika ili pomoćnika ministra. Kako se neslužbeno doznajemo, osim kulture traži se državni tajnik ili pomoćnik ministra u resorima obrazovanja, regionalnog razvoja i fondova Europske unije te poljoprivreda. Plus pozicija u Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Vlada se o tome još nije očitovala, a potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac kaže da je participacija pripadnika srpske manjine na razini ispod ministarske dogovorena.

Udruga dr. Ante Starčević, Tovarnik, ima obvezu podsjetiti širu hrvatsku javnost kako je osnovana SDSS-a: „U Borovu je na zasjedanju tzv. Oblasne Skupštine 5. marta 1997. godine na kojoj su prisustvovali svi relevantni predstavnici političkog života Oblasti, odnosno odbornici općinskih skupština, predstavnici mjesnih zajednica, izbjeglica i općinskih boračkih organizacija, kao i predstavnici bivših političkih stranaka iz razdoblja tzv. RSK. Na prijedlog Gorana Hadžića i Vojislava Stanimirovića osnovana nova jedinstvena srpska stranka pod nazivom Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS). Tom prilikom jednoglasno je usvojen Statut stranke i formiran je Glavni odbor koji broji 33 člana, dok nazorni odbor ima 3 a statutarni 5 članova SDSS-a, objavile su tada okupacijske Vukovarske novine“ u broju od 15. 05. 1997. godine.

Obraćajući se tada nazočnima ratni zločinac Goran Hadžić je naglasio da se programom SDSS-a treba izboriti da za stranku glasaju i drugi narodi jer činjenica da živimo u Hrvatskoj ali želimo da tzv. Oblast bude prihvaćena u Europi. Hadžić je još tada izjavio da je „demokrata po ubeđenju“ ali je zaželio da se oko SDSS-a okupe svi Srbi jer je trenutno najvažnije srpsko jedinstvo.

Predsjednik stranke Vojislav Stanimirović lagao je u intervijuu (tjedniku Novosti, 13. ožujka 2015.) povodom punoljetnosti stranke hrvatsku javnost vezano za njeno osnivanje: „U toj tzv. fuziji Samostalne srpske stranke (SSS), čiji je predsjednik bio prof. Milorad Pupovac i Srpske demokratske stranke (SDS), čiji sam bio predsjednik, osnovana je Samostalna demokratska srpska stranka.“

Odlukom hrvatskih institucija davne 1992. godine zabranjen rad i djelovanje Srpske demokratske stranke (SDS) o kojoj laže Vojislav Stanimirović s danom 18. veljače 1992. godine stranka je brisana iz Registra političkih stranaka Republike Hrvatske.

 

Antun Ivanković
predsjednik Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik

 

HKV/http://www.hkv.hr/vijesti/politika/Hrvatsko nebo

Odgovori